Pasaules apceļošanā bez motora un bez burām sekmīgi paveikts nākamais posms

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Bija nepieciešami 5430 horizontāli km, 40 vertikāli km, 101 diena, lai Kārlis Bardelis un Linda Zuze ar tandēma divriteni šķērsotu Dienvidameriku no Atlantijas okeāna (Rio das Ostras, Brazīlijā) līdz Klusajam okeānam (Lima, Peru). Kārlis Bardelis 2016. gadā ar savu draugu Gintu Barkovski pārairēja Atlantijas okeānam no Luderlicas, Namībijā līdz Rio das Ostras, Brazīlijā, kopumā veicot 8400 km 142 dienu laikā.

Ar tandēma divriteņa sauszemes posmu tika savienoti abi okeāni, Atlantijas un Klusais. Šis bija nu jau otrais posms pasaules apceļošanā bez motora vai burām, paļaujoties tikai uz cilvēka ģenerētu spēku.

Ceļu sākot Brazīlijā, Linda un Kārlis pieredzēja svelmainu karstumu līdz pat 37 grādiem pēc Celsija, tas lika dienas kārtību veidot tā, lai karstākajās dienas stundās varētu atrasties ēnā, nodrošinoties ar lielu ūdens daudzumu.

Brazīlijā vienu no vislielākajiem pārsteigumiem ceļotāji piedzīvoja apdzīvotā vietā ar latvisku vārdu – Vārpa. Tas tāpēc, ka tieši emigrējušie latvieši ir dibinājuši šo kādreiz kupli apdzīvoto vietu. Šobrīd tur dzīvo vien daži, kuri ikdienā izmanto latviešu valodu, bet kā apliecinājums latviskajai identitātei ciema vidū uzcelts Brīvības piemineklis.

Pantanal nacionālais parks paliks atmiņā ar savvaļā redzētiem milzu papagaiļiem un gar ceļu skrienošiem bruņnešiem.

Andu kalni tika šķērsoti Bolīvijā, kur tie sagādāja ne tikai skaistus skatus, bet arī pamatīgu pacīnīšanos ar vertikālajiem kilometriem. Gaisa temperatūra naktīs šajos reģionos marta-aprīļa mēnešos noslīd līdz +2 grādiem, tāpēc naktīs komanda meklēja un arī atrada patvērumu pie vietējiem kalnu iedzīvotājiem.

Augstākais punkts virs jūras līmeņa tika sasniegts tieši uz robežas ar Čīli, kur velobraucēji uzminās līdz 4678 m.

Ainaviski ļoti skaista vieta ar baltām kalnu virsotnēm, aprimušiem vulkāniem, maziem kalnu ezeriem un ļoti daudzām lamām. Ieskrienoties līdz 71 km/h, ripojot lejup no Andu kalniem, vienā dienā tika veikta rekorddistance 172 km un sasniegta Arikas pilsēta Čīlē pie Klusā okeāna.

Šeit ceļotāji satika radniecīgas dvēseles – niedru laivas Virakoča 3 ekspedīcijas kapteini Filu Buku (Phil Buck) ar komandu gatavojoties startam. Viņu plāns ir niedru laivā sasniegt Sidneju, Austrālijā. Uzlādēti no patīkamās iepazīšanās un beidzot sasiluši, Kārlis un Linda turpināja maršrutu, braucot uz ziemeļiem, uz Limu. Ceļā tika šķērsotas plašas, tuksnešu pārņemtas neapdzīvotas teritorijas, kur vienīgais liecinieks par civilizāciju ir asfaltētais Pan-American lielceļš, kurš sniedzas pāri visai Dienvidamerikai un Ziemeļamerikai 30 000 km garumā.

South America by tandem bike Rio das Ostras - Lima from Bored of Borders on Vimeo.

Naskas pilsētas apkaimē tuksnesī var novērtēt vairāku tūkstošu gadu senas zīmes, kuras veido dažādus simbolus. 2018. gada 5. maija pusdienlaikā tika sasniegta La Punta Limā, pie Klusā okeāna, kurš tieši tajā brīdī bija ļoti kluss.

Jau pavisam drīz «Bored of Borders» turpinās kustību rietumu virzienā bez motora vai burām, tāpat kā Atlantijas okeānā tiks izmantota īpašā okeāna airu laiva. Nākamā posma mērķis ir šķērsot Kluso okeānu līdz Austrālijai.

Šīs ekspedīcijas galvenie atbalstītāji ir veikals-noliktava «Depo», «Turkish Airlines» un SB siltumtehnika.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu