«Stirnu buks» pārlec pavasari Ogres Zilajos kalnos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ogres Zilajos kalnos 5.maijā risinājās ainaviskā taku skriešanas seriāla Stirnu buks sezonas 2. posms. Izcili saulainajā dienā nule uzplaukušais priežu sils pulcēja vairāk nekā 4100 taku skriešanas draugu, sasniedzot jaunu Ogres zilo kalnu apmeklētības rekordu.

«Tā ievu ziedu smarža trasē bija fantastiska!» priecājās viens no sacensību dalībniekiem. Šis citāts spilgti raksturo aizvadīto posmu.

LŪŠA DISTANCĒ IEMIRDZAS KĻAVIŅŠ UN KAŽEMĀKA

Visgrūtākajā Lūša distancē, kas Zilajos kalnos, stiepās 27 km garumā, laurus plūca pērnās sezonas čempions Uldis Kļaviņš (rez. 01:50:29). Talsinieks interesantā cīņā par nepilnām trim minūtēm apsteidza vienu no saviem sīvākajiem konkurentiem Jāni Kūmu, kurš daudz spēku bija atstājis pirms nedēļas aizvadītajās maratona sacensībās. 3.vietu izcīnīja Valdis Ņilovs. Kļaviņam šī bija pirmā uzvara sezonā, bet jau otro reizi viņš kāpa uz goda pjedestāla. «Salīdzinot ar sezonas pirmo posmu Tērvetē, šoreiz reljefa ziņā trase bija nedaudz līdzenāka un gaiss - vēsāks. Man kā maratonistam tā ir priekšrocība. Izvēlējos nedaudz citu taktiku – sākumā skrēju aiz līderu grupas un tempu sāku kāpināt sprinta etapā, kas bija trases 6. kilometrā. Pāris kilometru laikā izdevās apsteigt priekšā esošos konkurentus un noturēt 1.vietu līdz finišam,» komentēja čempions. Jāpiebilst, Kalnu karaļa sprinta etapā Kļaviņam pietrūka mata tiesa līdz pjedestālam – 4.vieta.

Jau otro posmu pēc kārtas misējas komandas «Līvāni VK / Baltais» līderim Dmitrijam Serjoginam. Esot pārliecinošā vadībā, misēklis trašu sadalījuma punktā, un Dmitrijam DSQ! Jācer – ar šo Dmitrijs savu šā gada neveiksmju normu Stirnu buka seriālā būs izsmēlis!

Sieviešu konkurencē Lūša distancē nepaturama bija Latvijas čempione maratonā Anita Kažemāka (02:09:41). Preiļu sportiste par piecām minūtēm apsteidza Jekaterinu Sokunovu, vēl par divām minūtēm Jolantu Krastiņu. Interesanti, ka Kažemākai Zilo kalnu Stirnu buks bija atgriešanās sacensību apritē – sezonas pirmais starts skriešanas mačos. «Trase bija smaga, bet skrienama – salīdzinoši ātra. Man bija skrējiena plāns – līdz ar starta signālu uzņēmu savu tempu un turējos pie tā, nepievēršot uzmanību tam, kas man skrien priekšā vai seko, jo sacensību mērķis bija iegūt emocijas un sevi notestēt. Tiešām ieguvu ļoti daudz pozitīvu emociju, īpašs prieks par komandu ieskaitē izcīnīto 6. vietu!» Kažemāka izmanto Stirnu buku, lai labāk sagatavotos iecerētajiem pusmaratona un 10 km skrējieniem, kā arī visbeidzot vasaras izskaņā – maratonam.

BUKĀ TRAKAS UZVARAS MAGONEI UN HELMANEI-SOROČENKOVAI

Dramatiska cīņa risinājās 21 km garajā Buka distancē. Vīriešu konkurencē pirmais trijnieks finišēja 11 (!) sekunžu robežās. Kāroto uzvaru izcīnīja Kristaps Magone (1:24:33), 2.vietā finišēja Didzis Glušņevs, bet 3.vietā Stirnu buka Lūša distances 2016. gada sezonas čempions Gints Lūsis, kuru šķīra divas sekundes no Glušņeva.

Tāpat sieviešu konkurencē Buka distancē risinājās spraigi notikumi. Tukumniece Karīna Helmane-Soročenkova (1:38:56) distancē triumfēja ar nieka 12 sekunžu handikapu pār Zandu Ulanovu. Savukārt 3. vietu izcīnīja Kitija Valtere, līderēm piekāpjoties divas minūtes. Toties Kitijai dalīta uzvara sprinta etapā.

ZAĶĪ ČEMPIONS PRET PASAULES ČEMPIONU

12,4 km garajā Zaķa distancē izcēlās vēl viens Stirnu buka čempions. Kuldīdznieks Kristaps Bērziņš (0:46:15), kurš kļuva par Stirnu buka 2015. gada sezonas absolūto čempionu, izcīnīja uzvaru ar minūtes pārsvaru pret pasaules čempionu orientēšanās sportā Edgaru Bertuku. Stabilā 3. vietā finišā Dainis Stepe.

Sieviešu ieskaitē Zaķa trasē pirmais trijnieks finišēja 36 sekunžu robežās. Īpaši sīva cīņa izvērtās starp distances čempioni Patrīciju Eiduku (00:56:41) un Baibu Ažušeli, kuras finišā šķīra tikai 7 sekundes. Acīmredzot Ažušelei liktenīgi izrādījās Kalnu karalienes sprinta etapā atstātie spēki, kurā talsiniece izcīnīja 3.vietu. Savukārt uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa superveterāne Ināra Lūse.

KALNU KARAĻI

Kalnu karaļa sprinta etapā labāko rezultātu sasniedza Jānis Šņoriņš, kurš savu spurtu veica 52 sekundēs. Uzvarētājam piekāpjoties 3 sekundes, ar identisku rezultātu dalītā 2. un 3. vietā Jevgeņijs Stepanovs un Reinis Korsūnovs. Sieviešu konkurencē Kalnu karalienes sprinta etapā ekvivalentu rezultātu līdz sekundes desmitdaļai – 1:07,9 – uzrādīja Gunta Blūmiņa un Kitija Valtere uzvaru dalīja uz pusēm. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Baiba Ažušele.

Jāpiebilst, 6,4 km garajā Vāveres distancē par uzvarētājiem kronēja tērvetnieku Arti Dudi (24:11) un dāmu konkurencē Stirnu buka divkārtējo čempioni (!) Lauru Čakli (27:27) no Ventspils.

SKOLU ČEMPIONĀTS

Latvijas valsts mežu taku skriešanas skolu čempionātā viskuplāk pārstāvēta bija Jelgavas 4. vidusskola, kura vienīgā šosezon ieradusies uz Stirnu buku vismaz ar 100 skolēniem posmā – šoreiz 101 skolēns! 2. vietā Engures vidusskola ar 86 skolēniem, 3. vietā – Bauskas sākumskola ar 56 skolēniem. Sezonas jaunpienācēji Smārdes pamatskola atkārtoti ieņēma 6.vietu, turklāt smārdenieki dalībnieku skaitu palielinājuši jau līdz 30 skolēnu slieksnim – 29 dalībnieki.

Visaugstvērtīgāko rezultātus tradicionāli sasniedza Aizputes vidusskolas skolēni. Artūrs Niklāvs Medveds (21:01) no U20 vecuma grupas bija visātrākais puišu ieskaitē. Skolnieču vērtējumā visātrāko rezultātu sasniedza viņa skolas biedre Izabella Bogdanova (26:56) no U14 vecuma grupas, kura par divām sekundēm distancē apsteidza savu māsu Viktoriju no U12 vecuma grupas.

PASĀKUMS IZDEVIES – SMAIDS OGRĒNIEŠU SEJĀS!

«Lieliski!» – tā pasākuma izdošanos vērtēja Ogres pašvaldības galvenā speciāliste sadarbības jautājumos starp valsts un pašvaldību iestādēm izglītības, kultūras un sporta jomā Ieva Švēde, kura pati vilka kājās sporta apavus un meta izaicinājumu Vāveres distancei. «Trase bija ļoti laba – kalniņi: vietām grūtāk, vietām vieglāk, taču tik forši! Ne mirkli nebija jāšaubās, kur skriet, – viss bija viegli saprotami. Mums ārkārtīgi patika. Es šodien atpūšos un priecājos, ka mums bija tāds pasākums, un gribas vēl tamlīdzīgus svētkus Ogrē… Piedalījos un redzēju, cik profesionāli viss bija noorganizēts – liels darbs bija ieguldīts. Gribētu izteikt lielas uzslavas Stirnu buka organizatoriem par tik liela pūļa kvalitatīvu menedžēšanu un sadarbību ar pašvaldību! Cilvēkos redzēju smaidu un pārsteigumu, cik skaisti ir sanatorijā, kas piedeva pasākumam kultūrvēsturisku pievienoto vērtību. Mēs gribam, lai cilvēkiem Ogrē patīk un lai vēl vairāk viesu brauc pie mums!» Švēde pauda gandarījumu, ka sacensību dalībnieku skaits Ogres Zilo kalnu Stirnu bukā bija lielāks nekā pērn.»

«Izaicinoši, šauri un karsti! Bet prieks, ja skrējiens patika!» – savukārt bilst pasākuma organizators Rimants Liepiņš. «Skaidrs, ka šādam dalībnieku skaitam atrast piemērotu sacensību centru kļūs aizvien grūtāk! Gribas ij mežā ieskriet, ij mazas, burvīgas taciņas izlīkumot, bet gribas arī ar auto līdz starta vietai nokļūt un distancē skriet bez drūzmēšanās! Nākamajos taku skrējienu seriāla posmos attālināsimies no pilsētvides, būs plašāk, bet jau ar citiem izaicinājumiem! Pielijušas pļavas vasaras vidū arī mēdz sagādāt krietnu devu sirdēstu! Lai vai kā – īpašs prieks par taku skrējēju jaunāko paaudzi – LVM skolu čempionāta 1000 dalībniekiem un 500 pašiem mazākajiem Susuriem! Tādēļ pat ij nedomājam ieviest paaugstinātās dalības maksas, ne ierobežot dalībnieku skaitu! Sacensību dienā gan ļoti lūdzam reģistrēties tikai izņēmuma gadījumā, un par nokļūšanu līdz sacensību centram ir nopietni jādomā gan mums – organizatoriem, gan jums, dalībniekiem! Lai piedalītos Ņujorkas maratonā uz sacensību centru biju spiests doties jau 6 stundas pirms starta, savukārt dažs labs Stirnu buks 5.maijā ne tikai paspēja Zaķa distancē uzvarēt, bet arī paspēt uz Ķegumu, lai kāptu uz pjedestāla arī «Stipro skrējiena» sacensībās! Visu izšķir plānošana! Paldies par pacietību un uzticību! Tiekamies Piebalgas pļavās un ārēs!»

Sacensību starta/finiša zona bija izvietota pie arhitektūras pieminekļa, kas celts 1927. gadā pēc Pēkšēna projekta. Sākotnēji tur bijusi izvietota sanatorija ar nosaukumu «Mālkalne», vēlāk pārdēvēta par «Ogri». Lielāko un greznāko ēkas telpu rotā Anša Cīruļa sienu gleznojumi.

Nākamais posms notiks 9. jūnijā Vanagkalnā pie Raimonda Dombrovska vēl nebijušā Stirnu buka saulrieta lēcienā, kas metīs lokus pa Mērnieku laiku takām. Kā teiktu Ķencis, iekšā ir, bet ārā nenāk!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu