«Stirnu buks», šķērsojot Zosēnus, iekarojis Vanagkalnu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Gaļinovskis / FotoManLV

Aizvadītajā sestdienā – brīnišķīgā 9.jūnija vakarā! – vairāk nekā 3500 skrējēju bija devušies uz Vanagkalnu, lai ainaviskā taku skriešanas seriāla Stirnu buks sezonas 3. etapā izskrietu plaukstošās un izaicinošās Jaunpiebalgas puses ganību pļavas. Viesus uzņēma septiņkārtējais ASV čempions biatlonā, Vanagkalna saimnieks Raimonds Dombrovskis.

Vairāk nekā 3500 taku skrējējus priecēja izcili laika apstākļi – pēcpusdienas atklātajā saulē valdīja +18 grādu temperatūra, ko augstākajās Mērnieku laiku virsotnēs pavadīja veldzējošs vējiņš. Interesanti, ka garāko distanču skrējēji šķērsoja arī Zosēnus – vietu, kurā ziemas periodā tradicionāli tiek fiksētas zemākās gaisa temperatūras. Vakars tika noslēgts klātesot izturīgākajiem Stirnu buka cilts dalībniekiem – izbaudot RIGA Reggae un Kārļa Kazāka mūzikas ritmus un noskaņas, sagaidot izslavēto Piebalgas saulrietu, pļāpājot omulīgā atmosfērā pie ugunskura vai skatoties dokumentālas piedzīvojumu filmas Garāžas kino.

Lūsī pārsteidz maratoniste Neimande

Visgrūtākajā Lūša distancē, kurā sportistiem bija jāveic 29 km, tikai trīs skrējējiem izdevās trasi veikt ātrāk par divām stundām. Pārliecinošu uzvaru pēc 2 neveiksmēm sezonas ievada posmos svinēja Dmitrijs Serjogins (rez. 1:50:05), kurš tuvākos sekotājus Anatoliju Macuku un Jāni Kūmu apsteidza par vairāk nekā astoņām minūtēm. Interesanti, ka uzreiz aiz goda pjedestāla palika divi ārzemnieki – lietuvietis Modestas Bacis un čehs Jakubs Halama.

Dāmu konkurencē par patīkamu pārsteigumu parūpējās pieredzējusī maratoniste Lelde Neimande. Cēsniece, debitējot Stirnu buka sacensību seriālā, uzreiz pamanījās izcīnīt uzvaru Lūša distancē (rez. 2:21:24), aiz muguras atstājot Jekaterinu Sokunovu un Lindu Boldāni. Pirmais trijnieks finišā bija ievērojami atrāvies no pārējām skrējējām, un 4.vietā ierindojās divkārtējā Stirnu buka sacensību seriāla čempione Laura Čakle.

Buka distancē triumfē Bērziņš un Marhele

23 km garajā Buka distancē laurus plūca kuldīdznieks Kristaps Bērziņš. Stirnu buka 2015. gada čempions par pusotru minūti apsteidza spēcīgo Madonas orientieristu, veģetārieti Andri Jubeli (vienīgie distanci spēja veikt zem pusotras stundas), bet uz goda pjedestāla 3. pakāpiena kāpa Kristaps Magone.

Dāmu konkurencē kārtējo reizi neapturama bija olimpiete Ilona Marhele, kura pamanījās arī izcīnīt 3. vietu Kalnu karalienes sprinta etapā. Alūksniete par divām minūtēm apsteidza Zandu Ulanovu, savukārt 3.vietu izcīnīja tukumniece Karīna Helmane-Soročenkova.

Zaķī ārpus konkurences Ronimoiss un Girgensone

Visvairāk dalībniekus pulcēja 12 km garā Zaķa distance. Uz starta stājoties gandrīz 1200 skrējēju, pirmais finišu sasniedza Latvijas taku skriešanas ķēniņš Andris Ronimoiss (42:34). Pirmais latvietis, kurš spējis uzvarēt Pasaules kausa posmā taku ultramaratonā, apsteidza Kristapu Vēju Āboliņu un Artjomu Rekuņenko, vadošajam trijnieka finišējot apaļas minūtes robežās.

Dāmu konkurencē triumfēja Līga Girgensone, kura vienīgā Zaķa distanci veica zem 50 minūtēm (49:55), nedaudz apsteidzot slēpotāju Patrīciju Eiduku un Elīnu Kārkliņu.

Kalnu karaļa sprinta etapā uzvarētāju noteica sekundes simtdaļas, ar gandrīz identisku rezultātu – abiem pirmajiem 46 sekundes! – laurus plūca Mārtiņš Zemturis, aiz sevis atstājot Oskaru Bormani un Reini Korsūnovu. Dāmu konkurencē ātrākā bija Baiba Ažusele (57 sek), par divām sekundēm apsteidzot Guntu Blūmiņu, vienīgajām sprintu noskrienot zem minūtes atzīmes, trešā uz pjedestāla – Ilona Marhele.

Sīva cīņa komandu kopvērtējumā

Pēc sezonas 3. posma izveidojusies ārkārtīgi spraiga komandu ieskaites tabula. 57 komandu konkurencē par čempiona titulu reāli cīnās pirmās 8-12 komandas. Piebalgas posmā komandu kopvērtējumā vissvairāk punktus nopelnīja Moller Auto Ventspils / MRC, sezonas kopvērtējumā pērnās sezonas vicečempioni pagaidām tikai piektie!

Līdera godā patlaban ir Dmitrija Serjogina spārnotā Līvānu VK/BALTAIS komanda, kas Piebalgas posmā bija otrie un vienīgie sasnieguši 21 tūkstoša punktu robežu. 2.vietā ir pērnsezonas čempioni RIEKSTI, kuru līderis ir Ronimoiss, 3.vietā seko 2016.gada sezonas uzvarētāji – Talsu pakalnu sporta klubs un Gintu Lūsi ierindā, bet pirmo četrinieku, kas savākuši 20 tūkstošus punktu noslēdza Grauda spēks – ar Biedrīšu spēku un Ilonas Marheles jaudu.

Skolu čempionātā dominē Aizputes un Engures vidusskolas

6 km garajā Vāveres distancē pārliecinošas uzvaras svinēja Aivis Šiliņš (25:21) un Jana Jansone (29:23). Tomēr, neskatoties uz iesākušos vasaras brīvlaiku, visaugstvērtīgākos rezultātus šajā trasē uzrādīja skolu čempionāta dalībnieki, kur ārpus konkurences bija Aizputes skolēnu labākie rezultāti. Visātrāk distanci veica Artūrs Niklāvs Medveds (22:01) un skolnieču ieskaitē māsas Bogdanovas – Izabellu (29:03) no jaunākās māsas Viktorijas šķīra nieka 2 sekunžu pārsvars.

Jāpiezīmē, šoreiz skolu čempionāta kopējā ieskaitē, kas tiek vērtēta pēc dalībnieku skaita, triumfēja Engures vidusskola. Engurnieki par spīti mācību gada noslēgumam turpina audzēt dalībnieku skaitu, ierodoties uz sacensībām ar diviem autobusiem – uz starta stājās 73 ciema skolēni! 2.vietā Bauskas sākumskola – 35 skolēni, 3.vietā – Aizputes vidusskola ar 30 skolēniem, kam seko Nīkrāces pamatskola (24), bet «olimpisko sešinieku» katra ar 23 skolēniem dalīti noslēdza Jelgavas 4. vsk. kopā ar Rīgas 41. vsk.

Sezonas 4. posmā notiks 28. jūlijā Talsu pusē – Kamparkalnā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu