Gulbis pirms «French Open» pārtraucis sadarbību ar treneri

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Teicamu sniegumu šī gada Francijas atklātā čempionāta pirmajās divās kārtās parādījušais Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis pirms sezonas otrā «Grand Slam» turnīra pārtraucis sadarbību ar savu ilggadējo treneri Ginteru Bresniku no Austrijas, vēsta laikraksts «The New York Times».

Gulbis «Roland Garros» tenisa kortos notiekošajā Francijas atklātajā čempionātā ir iekļuvis trešajā kārtā, kur tiksies ar mājinieku favorītu Žo Vilfridu Tsongu, kurš turnīrā ir izlikts ar sesto numuru, bet ATP pasaules rangā ieņem septīto pozīciju. Gulbis pirmās kārtas cīņā otrdien ar 6-3, 7-5, 6-4 uzvarēja itāli Andreasu Sepi, kurš pasaules rangā atrodas 38.pozīcijā, bet otrās kārtas cīņā ceturtdien vēl pārliecinošāk ar 6-2, 7-5, 6-3 pārspēja Žuau Sousu no Portugāles, kurš turnīrā bija izlikts ar 26.numuru, bet rangā ir trīs pozīcijas zemāk.

«The New York Times» publicētajā Gulbja intervijā Latvijas tenisists neslēpj, ka šķiršanās ar Bresniku bijusi neizbēgama, jo austrietis vairāk laika veltījis savam otram audzēknim - tautietim Dominikam Tīmam, nevis latvietim.

«Iespējams, citi tenisisti var izturēt (ja viņiem uz diviem ir viens treneris), taču mūsu situācijā nebija iespēju turpināt (sadarbību). Nekādu iespēju. Mans raksturs pieļauj, ka dažreiz es cita cilvēka interesēs varētu būt otrais vai trešais, taču ne pusgadu vai gadu, it īpaši manos 27 gados. Kad ir 19, 20 gadi un tu tikai audz, tad ir iespējams «norīt» dažas lietas, taču tagad man vairs tam nav laika. Man ir palikuši četri, pieci gadi (tenisā), tāpēc vēlos, lai fiziski esmu gatavs par 100% un lai mans treneris ar mani ir kopā par visiem 100%. Tieši tāpēc nācās pieņemt šādu lēmumu, kurš bija balstīts tīri manu interešu dēļ,» skaidroja Gulbis.

Gulbis sadarbību ar Bresniku sāka 2012.gada maijā, kad bija beidzis strādāt ar argentīniešu treneri Ernanu Gumī. Iepriekšējo reizi, ka Gulbis pārtraucis sadarbību ar Bresniku, tika ziņots pērn martā, bet vēlāk abi atkal sāka strādāt kopā.

Latvijas tenisists intervijā arī atklāja, kāpēc, viņaprāt, jau vairākus gadus pasaules tenisā dominē tikai daži tenisisti, kamēr pārējiem sasniegt virsotnes ir problemātiski. «Manuprāt, tie puiši, kuri ir virsotnē, to sasniedzot var atļauties daudzas pareizas un nepieciešamas lietas, kuras nevar citi. Viņiem ir nauda, lai visu nosegtu, jo jebkas maksā un tie ir izdevumi - fiziskās sagatavotības treneris, masieris, treneris. Tagad ir otrie treneri? Tas ir kaut kas, ko es nesaprotu, taču varbūt man pietrūkst pieredzes. Ja rangā esi 40., 30., 20.vietā, tev vienalga jādomā par rēķiniem, jo vēl nepelni to trako naudas daudzumu. Noteiktam dzīves līmenim pietiek, tomēr vienalga jādomā, kādu treneri vari atļauties, kas ceļos līdzi uz turnīriem un tā tālāk. «Top» līmeņa spēlētājiem šīs lietas ļoti palīdz, jo, ja viņi ir sliktā formā, viņi ātri to atgūst, jo palīdz vesela komanda. Viens, divi slikti turnīri un viņi ir atpakaļ, jo komanda paveic savu darbu, bet, ja ceļo viens, kā es, esi purvā, un kā lai tiec ārā? Ticiet man, tas nav viegli - iet trenēties, ja traumas dēļ ir sāpes. Tādi brīži ir ļoti smagi,» pieredzē dalījās tenisists.

Gulbim arī tika jautāts, jo viņš domā par pēdējā laika dopinga skandāliem sportā, jo īpaši saistībā ar Krieviju. Latvieša atbilde bija ļoti filozofiska.

«Uzskatu, ka cilvēkam rīkojoties slikti, agri vai vēlu nāks atmaksa. Tas nav tikai par sportu, tā ir dzīvē. Es patiešām ticu, ja nauda tiek pelnīta nepareizā veidā, tā tiks zaudēta vai notiks kas cits slikts. Tā ir mazliet budistu filozofija par karmu, taču es tai patiešām ticu. Es varu runāt tikai par sevi, tāpēc par šīm (dopinga) lietām nemaz nedomāju, jo vēlos, lai mana karma būtu gaiša, lai tā būtu brīva no visām šīm lietām. Bez tam, ja kāds grib kaut ko (sliktu) pārdot vai grib krāpties, ko es tur varu izdarīt?» akcentēja Gulbis.

Viņš arī norādīja, ka nekad nav saskāries ar situācijām, kad kāds viņam piedāvātu apzināti zaudēt vai sarunāt spēles iznākumu. «Iespējams, tādēļ, ka cilvēki, kuri dara šīs lietas, baidās pie manis vērsties, jo man vienmēr bijusi apkārt aura - tas bagātais čalis no Latvijas, kuram nevajag naudu. Viņi zina arī manu raksturu, jo varbūt es tādu cilvēki saķeršu pie rīkles un nodošu taisnai tiesai, kas zina. Tieši tāpēc neviens man nekad neko nav piedāvājis,» sacīja Gulbis.

Jau ziņots, ka Gulbis Francijas atklātā čempionāta trešo kārtu sasniedzis trešo reizi karjerā. Zīmīgi, ka «French Open» viņš ir izcīnījis tikpat uzvaru atsevišķās spēlēs, cik pārējos trīs «Grand Slam» turnīros kopā.

Ar šo turnīru saistīts Gulbja karjeras lielākais sasniegums, jo tieši šajā turnīrā viņš 2014.gadā aizkļuva līdz pusfinālam, kurā viņš piekāpās slavenajam serbam Novakam Džokovičam. Šāds sniegums latvietim ļāva iespraukties pasaules ranga pirmajā desmitniekā, taču pēc šī turnīra viņš ir piedzīvojis lejupslīdi un ar tik augstvērtīgiem sasniegumiem vairs nav izcēlies.

Vēl Gulbis 2008.gadā sasniedza šī turnīra ceturtdaļfinālu, bet kopumā viņš Francijas atklātajā čempionātā 24 spēlēs guvis 15 uzvaras.

Trešās kārtas cīņu pret Tsongu Latvijas tenisists aizvadīs sestdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu