Arī pirms Ostapenko šajā gadsimtā bijušas negaidītas «Grand Slam» čempiones

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas tenisiste Jeļena (Aļona) Ostapenko ar savu sestdienas uzvaru Francijas atklātajā tenisa čempionātā ir pēdējā, taču ne vienīgā negaidītā «Grand Slam» turnīru fināliste un čempione šajā gadsimtā.

Vīriešu turnīrā brazīlietis Gustavi Kuertens uzvarēja «French Open» tieši Ostapenko piedzimšanas dienā - 1997.gada 8.jūnijā būdams 66.vietā pasaules rangā. Vēlāk viņš uzvarēja vēl divos Francijas atklātajos čempionātos un ir ievēlēts Starptautiskajā tenisa slavas zālē. «Līdz tam es nekad nebiju pārvarējis pirmo kārtu nevienā «Grand Slam» turnīrā, tāpēc šis panākums šķita normāli neiespējams,» viņš atzina.

Zīmīgi, ka Kuertens tāpat kā tagad Ostapenko savu pirmo titulu ieguva uzreiz «Grand Slam» sacensībās.

Pēdējās desmitgadēs finālos Parīzē negaidīti iekļuvuši Andrejs Medvedevs (1993.gadā), Martins Verkerks (2003.) un Mariano Puerta (2005.), bet Alverts Kosta (2002.) un Gastons Gaudio (2004.) pat uzvarējuši.

Arī «Grand Slam» dāmu vienspēlēs nav trūcis pārsteigumu. 2015. gada ASV atklātā čempionāta finālā divu itāliešu cīņā Flavija Peneta uzvarēja Robertu Vinči. Abas uzauga Itālijas dienvidos, kopš bērnības ir draudzenes, vēlāk partneres dubultspēlē, taču lielu uzvaru nebija ne vienai, ne otrai. Abas atradās ārpus WTA ranga divdesmitnieka - pirmo reizi šajā turnīrā kopš 1975.gada, kad WTA rangu sastāda dators. Turklāt 33 gadus vecā Peneta kļuva par vecāko čempioni kopš 1968.gadā sākas atklātā ēra. 32 gadus vecā Vinči pusfinālā izslēdza Serēnu Viljamsu izjaucot amerikānietes centienus uzvarēt visos četros «Grand Slam» turnīros kalendārā gada laikā.

Uzreiz pēc negaidītā triumfa Peneta paziņoja, ka sezonas beigās noslēgs karjeru.

Krieviete Anastasija Miskina līdz 2004.gadam «Roland Garros» kortos bija guvusi vienu uzvaru piecās spēlēs, tomēr tāpat sacensībās tika izlikta bija ar sesto numuru. Līdz finālam viņa pieveica Venusu Viljamsu kā arī Dženiferu Kapriati, un vēlāk kļuva par dāmu turnīros pirmo, kas finālā spēlējot pret citu krievieti Jeļenu Dementjevu, izglābās būdama vienu izspēli no zaudējuma.

Mariona Bartoli no Francijas 2007.gadā kļuva par Vimbldonas turnīra finālisti būdama izlikta ar 18.numuru, kad zaudēja Venusai Viljamsai. Sešus gadus vēlāk viņai bija 15.numurs un francūziete atkal aizkļuva līdz finālam, kurā uzvarēja Sabīni Lisicki. Līdz pirmajam «Grand Slam» titulam Bartoli gaidīja 47 šā līmeņa turnīrus - visvairāk starp tenisistēm visā vēsturē.

Ar 17.numuru izliktā Frančeska Skjavone 2010.gadā, nepilnu 30 gadu vecumā, kļuva par pirmo itālieti ne tikai finālisti, bet arī «Grand Slam» turnīra uzvarētāju. Tas notika Francijas atklātajā čempionātā. Divas dienas pēc šīs uzvaras viņa pirmo reizi iekļuva ranga desmitniekā.

Līdz 2016. gada ASV atklātajam čempionātam čehiete Karolīna Plīškova nekad nebija lielajos turnīros tikusi pāri trešajai kārtai. Pusfinālā viņa uzvarēja Serēnu Viljamsu, bet finālā piekāpās Angelikai Kerberei. Šogad Francijas atklātajā čempionātā tieši Plīškova varēja būt Ostapenko pretiniece sestdienas finālā un izvirzīties WTA ranga pirmajā vietā, ja pusfinālā nepiedzīvotu zaudējumu pret Simonu Halepu.

Jau ziņots, ka pirmdien publicētajā jaunākajā WTA rangā, Ostapenko pakāpusies uz rekordaugsto 12.vietu.

Pirms divām nedēļām, kad sākās Francijas atklātais čempionāts, Ostapenko atradās vien 47.vietā un turnīrā bija starp neizliktajām spēlētājām, tomēr sezonas otrajā «Grand Slam» turnīrā Latvijas tenisiste demonstrēja lielisku sniegumu un finālā ar 4-6, 6-4, 6-3 pieveica rumānieti Halepu.

Ostapenko uzvara Francijas atklātajā čempionātā kļuvusi par vienu no lielākajiem sasniegumiem Latvijas sporta vēsturē. Viņa Parīzē piedalījās tikai astotajā «Grand Slam» pamatturnīrā, kā arī ir pirmā neizsētā tenisiste kopš 1933.gada, kas spējusi triumfēt Francijas atklātajā čempionātā.

Pateicoties 12.vietai pasaules rangā, tikai 20 gadus vecā Ostapenko sasniegusi Latvijas dāmu tenisistu rekordu, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Iepriekšējais Ostapenko karjeras rekords WTA rangā bija 33.vieta, ko viņa sasniedza janvāra beigās. Zīmīgi, ka pērn sezonas otrā puse Latvijas tenisistei nebija pārāk izdevusies, tāpēc viņai jāaizstāv vien 305 punkti, līdz ar to gada turpinājumā nav sagaidāms būtisks kritums rangā.

Savukārt sezonas griezumā Ostapenko pašlaik ir ceturtajā vietā, kas viņai gada beigās ļautu piedalīties sezonas noslēguma turnīrā. Lai to darītu, jāiekļūst starp astoņām labākajām šī gada tenisistēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu