Izaudzināt top ranga tenisa spēlētāju maksā ap pusmiljonu eiro

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko, kura pagājušajā nedēļā sensacionāli kļuva par Francijas atklātā čempionāta uzvarētāju, arī savos nākamajos turnīros vēlas saglabāt pacietību un agresivitāti, otrdien preses konferencē sacīja sportiste. Savukārt sportistes māte Jeļena Jakovļeva atklāja, ka jaunās tenisistes nokļūšana WTA ranga pirmajā simtniekā izmaksāja ap pusmiljonu eiro.

Francijas atklātā čempionāta finālā Ostapenko ar 4-6, 6-4, 6-3 pieveica spēcīgo rumānieti Simonu Halepu. Pēc panākuma prestižajā turnīrā viņa pasaules rangā no 47.vietas pakāpusies uz 12.pozīciju un kļuvusi par Latvijas pirmo raketi, šo godu atņemot Anastasijai Sevastovai, kura ir 19.pozīcijā.

Zīmīgi, ka pagājušajā nedēļā Ostapenko svinēja savu 20.dzimšanas dienu, ko viņa atzīmēja ar uzvaru «French Open» pusfinālā pret šveicieti Tīmea Bačinski, pēcāk triumfējot arī finālā.

«Vislabākā dzimšanas dienas dāvana bija uzvara «Grand Slam» turnīrā. Šajās pāris dienās mājās gribu atpūsties nevis dzimšanas dienas ballīti. Jau pēc dažām dienām braukšu gatavoties zālāja sezonai,» sacīja Ostapenko. «Uzreiz pēc fināla bija daudz kas jādara - intervijas, nākamajā dienā fotosesijas, atkal intervijas. Uzmanība ir patīkama, bet dažreiz no tās nogurst.»

«Uztraukums sākās 5-10 minūtes pirms fināla spēles, bet piektdiena mierīga. Turpmākajos turnīros saglabāšu pacietību un arī agresivitāti,» sacīja tenisiste.

Par panākumu Francijā Ostapenko nopelnīja divus miljonus eiro, bet visā līdzšinējā karjerā kopā viņa bija saņēmusi vien nedaudz virs miljona eiro.

«Man nauda nav svarīgākais. Neskaitu, cik daudz man paliks,» uzsvēra Ostapenko, kura gan nevarēja skaidri pateikt, cik no šīs summas aizies nodokļos.

Francijas atklātajā čempionātā Ostapenko vairākkārt demonstrēja sev neraksturīgi pacietīgu spēli un neizplūda emocijās. «Psiholoģiski neviens ar mani nav strādājis, pati to daru. Pagājušajā nedēļā labi spēlēju un tāpēc nevajadzēja daudz nervozēt. Amerikāniete Serēna Viljamsa vienmēr bijusi mans elks, vienmēr centos spēlēt līdzīgi kā viņa - agresīvi. Gribētu uzspēlēt ar Serēnu, bet nezinu, vai vēl izdosies.»

Ostapenko ar titulēto Viljamsu savas karjeras laikā vēl nekad nav spēkojusies. Tiesa, šosezon tas, visticamāk, nenotiks, jo amerikāniete ir mātes cerībās un šogad vairs neplāno piedalīties nevienā turnīrā.

«Man ir daudz vairāk uzmanības nekā iepriekš, tas ir patīkami, bet dažbrīd nogurstu, jo vēl jāspēlē daudzi turnīri,» norādīja Ostapenko.

Savukārt tenisistes māte Jeļena Jakovļeva atzina, ka teniss ir dārgs sporta veids, bet no 15 gadiem viņas meita ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā, dažādi palīdzīgu roku sniegusi arī Latvijas Tenisa savienība (LTS).

«Tagad Aļona pati pelna, bet bērnībā bija cilvēki, kuri palīdzēja. Visi pēc savas iespējas palīdzēja. Nepieciešama liela summa, lai izaudzinātu sportistu. Lai ievestu Aļonu WTA ranga pirmajā simtniekā, mums kopā vajadzēja ap pusmiljonu,» atklāja Jeļena Jakovļeva.

«Šo sezonu Aļona iesāka loti labi, bija gatava jau Austrālijas atklātajā čempionātā. Viņa bija gatava labi spēlēt jau iepriekš, bet nevarēja saglabāt koncentrēšanos uz visu maču. Treneri Anavelu Medinu Garrigesu paņēmām uz sešām nedēļām, un viņa Aļonā ielika spāņu pacietību,» sacīja sportistes māte. «Ātrāk par 14-15 gadiem vecākiem nevajag ieguldīt bērnos lielu naudu. Līdz 14 gadiem jāizbauda teniss un tad jāskatās. Ja ir rezultāti, var mēģināt kļūt profesionāli.»

Tikmēr LTS ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks izteicās, ka Latvijā daudzi novērtējuši Ostapenko sasniegto Francijā un tas palīdzēšot tenisam.

«Kā saka visi eksperti, 20 gados izcīnīts milzīgs tituls, bet visa karjera vēl ir priekšā - ar šādu raksturu izdevās svarīgos brīžos lauzt spēles gaitu un tas parāda tavu spēku,» Lejnieks preses konferencē uzrunāja Aļonu. «Šis panākums Latvijas tenisam dos vēl vairāk pozitīvu ziņu, bērnus, citi treneri varēs prasīt Ļenai (mammai) padomus. Fantastiski, ka mums Latvijā ir gan «Grand Slam» čempione, gan «Grand Slam» čempiones trenere. Fantastisks sasniegums, bet sezona vēl nav galā.»

«Jāstrādā, lai laika gaitā izveidotos konkrēta sistēma, kas spētu radīt spēlētājus. Lai sāktu spēlēt tenisu un aizvadītu pirmos treniņus, tas nav tik dārgi. Savukārt profesionālais teniss, kad bērns saprot, uz ko taisās iet, - tad sākas izmaksas,» pauda Lejnieks.

Ostapenko uzvara Francijas atklātajā čempionātā kļuvusi par vienu no lielākajiem sasniegumiem Latvijas sporta vēsturē. Viņa Parīzē piedalījās tikai astotajā «Grand Slam» pamatturnīrā, kā arī ir pirmā neizsētā tenisiste kopš 1933.gada, kas spējusi triumfēt Francijas atklātajā čempionātā.

20 gadus un četras dienas vecā Ostapenko ir jaunākā tenisiste, kas uzvarējusi šajā turnīrā kopš Ivas Majoli 1997.gadā, bet «Grand Slam» sacensībās jaunākā čempione kopš 2006.gadā ASV atklātajā čempionātā triumfēja Marija Šarapova.

Par panākumu Francijā Ostapenko nopelnīja divus miljonus eiro, bet visā līdzšinējā karjerā kopā viņa bija saņēmusi vien nedaudz virs miljona eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu