Gulbis pēc ilgākas pauzes sasniedz ATP turnīra ceturtdaļfinālu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Latvijas vīru tenisa pirmā rakete Ernests Gulbis ceturtdien Šveicē notiekošā Gštādes «ATP World Tour 250» sērijas turnīra otrās kārtas mačā sīvā cīņā ar 7-6 (12:10), 3-6, 6-4 uzvarēja pieredzējušo itālieti Paolo Lorenci, pirmo reizi teju divu gadu laikā sasniedzot ATP turnīra ceturtdaļfinālu.

Gulbis iepriekšējo reizi kādā no ATP turnīriem ceturtdaļfinālā spēlē 2015.gada oktobrī Vīnē, kad spēja tikt līdz pusfinālam, taču pēc tam veselības likstas viņam neļāva nevienā no turnīriem tik tālu tikt.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Gulbis ir nopelnījis 45 ATP ranga punktus, kas viņam trešo nedēļu pēc kārtas ļaus uzlabot savu pozīciju rangā. Tāpat tenisistam par panākumu pienākas 13 970 eiro prēmija.

Cīņā par vietu pusfinālā Latvijas tenisists mērosies spēkiem ar vēl vienu itāli Fabio Fonjīni (ATP 31.), kuru uzvarējis četrās no piecām savstarpējām spēlēm. Fonjīni otrās kārtas mačā ar 1-6, 6-4, 6-3 pārspēja slovāku Norbertu Gombosu, kurš rangā ieņem 87.pozīciju.

Mačs ar šosezon uz māla segumiem atzīstami spēlējošo Lorenci ilga divas stundas 40 minūtes.

Pirmajā setā dominēja servētāji, jo nevienam neizdevās gūt punktu pretinieku servē. Tiesa, nedaudz labāks bija tieši Gulbis, kurš ceturtajā un astotajā geimā neizmantoja pa vienai breika iespējai. Ļoti tuvu panākumam setā Gulbis bija 12. geimā, izvirzoties vadībā ar 40:15, taču latvietis divas reizes pēc pretinieka serves izsita bumbu autā, bet vēl reizi, cenšoties noslēgt uzbrukumu, trāpīja tīklā, kamēr Lorenci kopumā atspēlēja četras setbumbas, panākot taibreiku.

Tā sākumā itālis izvirzījās vadībā ar 3:1, taču Gulbis atspēlējās un pēc tam panāca arī 5:4. Tiesa, turpinājumā viņam nācās atspēlēt divas Lorenci setbumbas, taču ar to latvietis tika galā, visbeidzot ar savu ceturto setbumbu taibreikā un astoto setā spēja gūt panākumu un izvirzīties vadībā.

Zīmīgi, ka Lorenci pirmajā setā pie breika iespējām tā arī netika.

Tikmēr otrajā setā nedaudz labāks jau bija Lorenci, kurš ceturtajā geimā tika pie savas pirmās breika iespējas, kuru arī realizēja, pēc tam izvirzoties vadībā ar 4-1. Turpinājumā itālis savu servi droši nosargāja, panākot izlīdzinājumu.

Otrajā setā Gulbis pie pretinieka serves uzvarēja tikai piecās izspēlēs.

Savukārt izšķirošā seta trešajā geimā Gulbis neizmantoja trīs breika iespējas, taču pats šoreiz servēja labi un Lorenci lielu iespēju pārņemt vadību mačā nebija. Savukārt izšķirošais bija seta desmitais geims, kurā Gulbis ieguva vadību 40:0 un ar otro mačbumbu svinēja arī uzvaru.

Gulbis pasaules rangā pašlaik atrodas 313. vietā. Latvijas tenisists kopš pērnā gada augusta cīnījies ar veselības problēmām, un Gštādes turnīrā viņš var piedalīties ar aizsargāto rangu.

Savukārt patlaban 35 gadus vecais Lorenci rangā atrodas 36.pozīcijā, bet turnīrā bija izlikts ar piekto numuru.

Līdz šim abi tenisisti savā starpā nebija spēlējuši.

Gulbis pirmās kārtas cīņā trešdien droši ar 6-4, 6-4 uzvarēja ranga 205.raketi Danielu Brandsu no Vācijas, kurš pirms tam bija pārvarējis kvalifikāciju. Šim mačam sākotnēji vajadzēja notikt otrdien, taču lietus dēļ tas tika pārcelts par vienu dienu.

Tikmēr Lorenci savā pirmās kārtas mačā ar 7-6 (7:2), 6-3 uzvarēja «wild card» saņēmušo šveicieti Marko Kjudinelli, kurš ir vien planētas 214.rakete.

Aizvadītajā nedēļā Lorenci sasniedza Umgas «ATP World Tour 250» sērijas turnīra finālu, taču tajā ar 4-6, 2-6 atzina 19 gadus vecā krievu tenisista Andreja Rubļova pārākumu. Tāpat viņš februārī cieta neveiksmi Kito «ATP World Tour 250» sērijas turnīra finālā Ekvadorā, bet aprīlī aizkļuva līdz Budapeštas «ATP World Tour 250» sērijas turnīra pusfinālam, kā arī jūnijā savā dzimtenē triumfēja līmeni zemākā «Challenger» sērijas turnīrā.

Maijā Lorenci ATP pasaules rangā pakāpās uz 33.vietu, sasniedzot jaunu personīgo rekordu, bet pēc tam pirmo reizi karjerā spēlēja Francijas atklātā čempionāta otrajā kārtā. Zīmīgi, ka otro kārtu viņš šosezon sasniedza arī Austrālijas atklātajā čempionātā un Vimbldonā, lai arī uz cietā un zāles seguma pie lieliem panākumiem nekad nav ticis.

Savu līdz šim vienīgo ATP turnīru uzvarētāja titulu Lorenci guvis uz sev iecienītā māla seguma, jo tieši pirms gada triumfēja Kicbīeles «ATP World Tour 250» sērijas turnīrā. Zīmīgi, ka Lorenci, kuram tobrīd bija 34 gadi un septiņi mēneši, līdz ar to kļuva par vecāko pirmo ATP titulu karjerā izcīnījušo tenisistu. Tāpat viņš 2014.gadā uz māla seguma zaudēja Sanpaulu ATP turnīra finālā.

Šosezon ATP turnīros viņš izcīnījis 19 uzvaras, bet 20 mačos tagad zaudējis, kā arī februārī un aprīlī Itālijas izlases rindās piedalījies Deivisa kausa izcīņas mačos attiecīgi pret Argentīnu un Beļģiju.

Gulbis februārī atgriezās kortā pēc ilgstošas traumas ārstēšanas, taču arī pēc tam sportistam veselības likstu dēļ nācās atteikties no dalības vairākos turnīros. Ja pirmajā šīs sezonas mačā latvietis spēja gūt uzvaru, nākamajos sešos dueļos viņš piedzīvoja zaudējumus. Neveiksmju sēriju latvietis pārtrauca jūlija sākumā «Challenger» sērijas turnīrā Čehijā, tomēr turnīru vēdera muskuļu traumas dēļ nevarēja turpināt.

Nākamais viņa turnīrs bija Vimbldonas atklātais čempionāts, kur Gulbis samērā negaidīti aizkļuva līdz trešajai kārtai, tajā zaudējot titulētajam serbam Novakam Džokovičam. Sniegums Vimbldonā Gulbim rangā palīdzēja veikt kāpumu par 241 vietu.

Arī iepriekšējo turnīru Bostades «ATP World Tour 250» sacensības viņš pirms nedēļas sāka pret kvalifikācijas veiksminieku. Gulbis pirmajā kārtā ar 4-6, 6-3, 6-2 uzvarēja beļģi Artūru de Grēfu, bet otrās kārtas spēlē neizmantoja divas mačbumbas un ar 6-4, 6-7 (5:7), 3-6 piekāpās Karenam Hačanovam no Krievijas.

Gulbis Gštādes turnīrā spēlēja arī 2012.gadā, sasniedzot ceturtdaļfinālu, kurā tika ciests zaudējums Polam Anrī Matjē.

«Gštādes ATP World Tour 250» turnīrā, kas notiek uz māla seguma kortiem, ar pirmo numuru izlikts beļģis Dāvids Gofēns. Pērn turnīrā uzvarēja spāņu tenisists Felisiano Lopess, kurš šogad izlikts ar trešo numuru.

«J. Safra Sarasin Swiss Open Gstaa» turnīra kopējais prēmiju fonds ir 482 060 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu