Sevastova pret skandalozo Šarapovu šovakar aizvadīs «US Open» 1/8 finālu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova šodien ASV atklātajā čempionātā tiekas ar pieckārtējo «Grand Slam» turnīru uzvarētāju Mariju Šarapovu, cenšoties atkārtot pērn gūto panākumu un sasniegt ceturtdaļfinālu. Abas tenisistes maču aizvadīs turnīra galvenajā kortā, kam dots Artūra Eša vārds, kur tā būs dienas otrā spēle un līdz ar to varētu sākties ap plkst.20 pēc Latvijas laika.

Turnīrā ar 16.numuru izliktā Sevastova, kura pasaules rangā atrodas pozīciju zemāk, pērn ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, savukārt kādā no «Grand Slam» turnīriem viņa labāko 16 skaitā ir trešo reizi karjerā, astotdaļfinālā spēlējot arī 2011.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

Tikmēr Krievijas tenisa zvaigznei Šarapovai, kura šobrīd rangā ir 146.pozīcijā, bet savulaik vairākas reizes bijusi ranga līdere, kopā vadībā atrodoties 21 nedēļu, šis ir pirmais «Grand Slam» turnīrs pēc 15 mēnešu diskvalifikācijas izciešanas, kuru viņa saņēma par aizliegtās vielas meldonija lietošanu. Šarapova ir 2006.gada ASV atklātā čempionāta uzvarētāja, kā arī divas reizes triumfējusi Francijas atklātajā čempionātā, bet pa reizei ieguvusi arī Austrālijas atklātā čempionāta un Vimbldonas čempionāta uzvarētājas titulus.

Abām tenisistēm šī būs pirmā savstarpējā spēle karjerā.

Par ceturtās kārtas sasniegšanu Sevastova nopelnījusi 240 WTA ranga punktus, kas viņai, visticamāk, ļaus saglabāt vietu pasaules ranga 20 labāko skaitā arī pēc šī turnīra beigām.

Sevastovas un Šarapovas cīņas uzvarētāja ceturtdaļfinālā tiksies ar vācietes Jūlijas Gērgesas (WTA 33.), kurai turnīrā ir 30.numurs, un amerikānietes Sloeinas Stīvensas (WTA 83.) cīņas uzvarētāju.

Sevastova šī turnīra pirmajā kārtā ar 7-5, 6-1 uzvarēja Vācijas tenisisti Karīnu Vitheftu, kura rangā ieņem 65.pozīciju, pēc tam ar 6-4, 6-4 pārspēja 118.pozīcijā esošo ukrainieti Katerinu Kozlovu, bet trešajā kārtā ar 6-2, 6-3 uzveica horvātieti Donnu Vekiču, kura atrodama ranga 52.pozīcijā.

Savukārt Šarapova turnīru sāka ļoti skaistā cīņā ar 6-4, 4-6, 6-3 uzvarot ranga otro raketi Simonu Halepu no Rumānijas, kam sekoja neizteiksmīgāka spēle un uzvara ar 6-7 (4:7), 6-4, 6-1 pret ungārieti Tīmeu Babošu, kura rangā ir 59.pozīcijā, bet trešajā kārtā viņa droši ar 7-5, 6-2 pārspēja amerikānieti Sofiju Keninu, kura ir ranga 139.rakete.

Krievijas tenisistei ceturtās kārtas sasniegšana aiznākamajā nedēļā ļaus atgriezties pasaules ranga labāko simtniekā.

Šarapovai šis ir pirmais «Grand Slam» turnīrs pēc 19 mēnešu pārtraukuma, jo pērn pēc Austrālijas atklātā čempionāta viņa nokļuva liela skandāla epicentrā, kad tenisistes dopinga analīzēs tika konstatēts nesen aizliegto vielu sarakstā iekļautais meldonijs. Kaut daudzi citi pasaules sportisti pērn par to galu galā tika attaisnoti, Šarapova kļuva par skaļāko pieķerto un arī skaļāko diskvalificēto, jo sportistei piesprieda 18 mēnešu diskvalifikāciju, ko gan vēlāk samazināja līdz 15 mēnešiem.

Sacensību apritē viņa atgriezās šogad aprīļa beigās, tomēr šis ir vien piektais turnīrs, kurā krieviete piedalās, jo vēlāk ilgāku laiku nevarēja spēlēt traumu dēļ. Līdz ar to pēc atgriešanās viņa ir aizvadījusi tikai 12 mačus, kuros izcīnījusi deviņas uzvaras. Tāpat šis Šarapovai ir vien otrais turnīrs šogad cietā seguma laukumos.

Papildus skandāls izraisījās arī, kad daudzas pasaules vadošās tenisistes sāka protestēt, ka Šarapova pēc dopinga diskvalifikācijas saņem speciālos ielūgumus uz turnīriem. Francijas atklātajā čempionāta organizatori pēc publikas spiediena lēma, ka savai divkārtējai čempionei nedos ielūgumu šī gada sacensībām, tomēr vēlāk kļuva skaidrs, ka traumas viņa tāpat šajās sacensībās nebūtu varējusi piedalīties, turklāt savainota krieviete bija arī Vimbldonas turnīra laikā, kamēr ASV atklātais čempionāts izlēma piešķirt īpašo ielūgumu 2006.gada čempionei.

Šarapova pirmo reizi par pasaules ranga līderi kļuva 2005.gadā, bet pēdējo reizi planētas vadošās tenisistes godā bija 2012.gada vidū, ranga galvgalī atrodoties četras nedēļas. Par ranga līderi viņa karjeras laikā kļuvusi piecas reizes.

Karjeras laikā Šarapova ir uzvarējusi 35 WTA raudzes turnīros, pēdējo panākumu gūstot 2015.gadā, kad uzvarēja Romas «Premier» turnīrā.

Šarapova vairākus gadus pēc kārtas bija vislabāk pelnošā planētas tenisiste, jo viņai ir bijuši ļoti ienesīgi sponsoru līgumu, kā arī sportiste ir iesaistījusies biznesā, jo ar viņas vārdu tiek ražoti saldumi.

Sevastova izsētās tenisistes statusu ieguvusi ceturtajā «Grand Slam» turnīrā pēc kārtas, divos šogad sasniedzot trešo kārtu, bet vienā - otro. Izliktās tenisistes statuss nozīmē, ka pirmajās divās kārtās nav iespējams spēkoties ar rangā augstāk esošām konkurentēm, bet iekļūšana starp pirmajām 16., ko Sevastova paveikusi pirmoreiz karjerā, nozīmēja, ka šādas pretinieces pat teorētiski nevar būt trijos mačos. Viņa izlikta ar 16.numuru, jo turnīrā nepiedalās titulētā amerikāniete Serēna Viljamsa, kura tieši piektdien dzemdējusi meitiņu, bet pasaules rangā atrodas 15.pozīcijā.

Pērn Sevastova parūpējās par pārsteigumu un negaidīti sasniedza ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālu, kas ir viņas labākais sasniegums kādā no «Grand Slam» turnīriem. Pirms tam Latvijas tenisiste šajā turnīrā nebija spējusi tikt tālāk par otro kārtu. Līdz ar to šogad Sevastovai jāaizstāv 430 ranga punkti un pašlaik sportiste ir aizstāvējusi 240 no tiem.

Sevastovai šī ir veiksmīgākā sezona karjerā, kas izpaužas arī pasaules rangā. Kopš februāra Latvijas tenisiste tikai reizi apstājusies kāda turnīra pirmajā kārtā un jūnija beigās viņa triumfēja Maljorkas WTA sacensībās, tiekot pie otrā šāda līmeņa titula karjerā.

Skatoties tikai šogad nopelnītos punktus un ņemot vērā arī Ņujorkas turnīru, Sevastova šobrīd ir 11.vietā pasaulē, kamēr stabilā astotajā pozīcijā atrodas Latvijas pirmā rakete un šī gada «French Open» čempione Aļona Ostapenko, kura arī sasniegusi «US Open» trešo kārtu. Astoņas gada labākās tenisistes piedalīsies sezonas noslēguma turnīrā, bet Sevastova no tautietes atpaliek par vairāk nekā 1300 punktiem.

Sestdien neveiksmi turnīra trešajā kārtā cieta Latvijas dāmu tenisa ranga līdere Aļona Ostapenko. Turnīrā ar 12.numuru izliktā Latvijas sportiste ar 3-6, 2-6 piekāpās savai vienaudzei Darjai Kasatkinai no Krievijas.

Ostapenko svētdien aizvadīs jaukto dubultspēļu turnīra otrās kārtas cīņu, kur kopā ar francūzi Fabrisu Martēnu spēlēs pret Austrālijas pārstāvi Anastasiju Rodionovu un Oliveru Maraku no Austrijas. Zīmīgi, ka Ostapenko pērn duetā ar Maraku aizkļuva līdz pusfinālam Vimbldonā, bet Martēnam austrietis ilgstoši bijis dubultspēļu pārinieks.

Abas Latvijas tenisistes piedalījās arī dāmu dubultspēlēs, taču no dalības turnīrā jau ir izstājušās. Sevastova ar serbieti Jeļenu Jankoviču tika līdz otrajai kārtai, kur sestdien nepilnas stundas laikā ar 1-6, 3-6 piekāpās leģendārajai šveicietei Martinai Hingisai un taivānietei Jundzjanai Čaņai, kuras izliktas ar otro numuru. Tikmēr Ostapenko ar kanādieti Bušāru zaudēja jau pirmajā mačā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu