Sevastovai sāpīgs zaudējums «US Open» ceturtdaļfinālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova otrdien Ņujorkā cieta sāpīgu zaudējumu trīs setu cīņā ASV atklātā čempionāta («US Open») ceturtdaļfināla mačā, ar rezultātu 3-6, 6-3, 6-7 (4:7) piekāpjoties amerikāņu tenisistei Sloenai Stīvensai, kura salīdzinoši nesen atgriezusies tenisā pēc smagas traumas.

Pēc pārliecinoši zaudēta pirmā seta, otrajā laukumā dominēja Sevastova un tā bija arī trešā seta sākumā, tomēr viņa divreiz nenoturēja breika pārsvaru un uzvarētāju bija jānoskaidro taibreikā, kurā sekmīgāka bija amerikāniete.

Stīvensa pusfinālā tiksies ar amerikānietes Venusas Viljamsas (WTA 9.) un čehietes Petras Kvitovas (WTA 13.) cīņas uzvarētāju.

Sevastova cerēja pirmo reizi karjerā sasniegt «Grand Slam» turnīra pusfinālu, kamēr Stīvensa tagad atkārtoja 2013.gada panākumu, kad tika Austrālijas atklātā čempionāta četru labāko dalībnieču skaitā.

Abām tenisistēm šī bija pirmā savstarpējā spēle karjerā.

Turnīrā ar 16.numuru izliktā Sevastova, kura pasaules rangā atrodas pozīciju zemāk, arī pērn ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, tagad šo sasniegumu atkārtojot. Tikmēr Stīvensa pasaules rangā ir 83.vietā, taču viņa tikai jūlijā atsāka spēlēt, jo ilgstoši ārstējās, bet pēdējās nedēļās darbojas ļoti veiksmīgi.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnīja 430 WTA ranga punktus un 470 000 ASV dolāru naudas balvu. Visticamāk, nākamnedēļ viņa pasaules rangā saglabās 17. pozīciju.

Cīņu Sevastova sāka ļoti pārliecinoši un pirmajā geimā lauza pretinieces servi «sausā», tomēr pēc tam Latvijas tenisiste zaudēja nākamajos četros geimos. Cīņa bija ļoti līdzīga un abos Sevastovas serves geimos vairākas reizes rezultāts bija «vienādi», bet piektajā geimā arī Latvijas sportiste tika pie breika iespējas, tomēr tas viņu neglāba no nokļūšanas iedzinējos ar 1-4.

Sestajā geimā Sevastova atspēlēja breikbumbu un beidzot noturēja savu servi, bet nākamajā pati ieguva divas breikbumbas, kurs gan neizmantoja. Nokļūstot iedzinējos ar rezultātu 2-5, Sevastova pieprasīja medicīnisko pārtraukumu, tomēr tas viņa neglāba un pirmajā setā tika zaudēts.

Otrajā setā pirmos trīs geimus uzvarēja servētājas, bet Sevastovai arvien vairāk sāka izdoties saīsinātie sitieni un viņa lēnām lauza Stīvensas pretestību, ceturtajā geimā, kurā bija arī viena gara un skaista izspēle, realizējot breiku. Sevastova bija kļuvusi daudz agresīvāka un sestajā geimā ieguva vēl divas breikbumbas, kuras gan nespēja realizēt, līdz seta beigām punktus gūstot servētājām, kas Latvijas sportistei ļāva panākt trešo setu.

Izšķirošā seta ievadā Sevastova turpināja savu skrējienu, rādot daudz pārliecinošāku sniegumu un pēc breika izvirzījās vadībā ar 3-1. Piektajā geimā Sevastovai bija breikbumba un iespēja panākt pat divu breiku pārsvaru, tomēr tā netika izmantota un nākamajā geimā jau viņa pati nespēja noturēt servi, Stīvensai panākot 3-3.

Kaut septītā geima ievadā likās, ka Stīvensa pilnībā pārņēmusi iniciatīvu, tomēr šo geimu viņa nenoturēja un Sevastova atguva breika pārsvaru, kuru gan izlaida uzreiz nākamajā geimā - tajā bija vairākas garas izspēles un Stīvensa ar lielu veiksmes palīdzību realizēja otro breika iespēju, kad bumbiņa pēc viņas sitiena atsitās pret tīklu un pārvēlās tam pāri. Līdz ar to rezultāts atkal bija neizšķirts - 4-4.

Ja vēl devītajā geimā Sevastova pie pretinieces serves centās ieķerties, nākamajos trijos ļoti pārliecinoši triumfēja servētājas, kas nozīmēja, ka pusfināliste noskaidrosies taibreika.

Pieliktajā geimā pirmā pie pretinieces serves punktu trešajā izspēlē guva Stīvensa un nākamajā izspēlē Sevastova pēc kārtējās garās izspēles bumbiņu nedaudz izsita ārpus laukuma, nokļūstot iedzinējos ar 1:3. Gandrīz katra izspēle bija ļoti ilga un Sevastova panāca 3:3, tomēr pēc tam atkal nenoturēja savu servi, tāpēc turpinājumā viņai bija ļoti svarīgi uzvarēt vismaz vienā izspēlē pie pretinieces serves. Šo vienu izspēli izdevās uzvarēt, tomēr Stīvensa labi nospēlēja arī pie Sevastovas serves un sagādāja Latvijas tenisistei ļoti sāpīgu neveiksmi.

Zīmīgi, ka ceturtdaļfinālu sasniegušas četras mājinieces, pārējos pāros, kas tiks izspēlēti trešdien, igauņu veterānei Kaijai Kanepi tiekoties ar Medisonu Kīzu, bet WTA ranga līderei Karolīnai Plīškovai sacenšoties ar Koko Vandeveju. Stīvensa kļuvusi par pirmo neizsēto amerikānieti, kura sasniegusi šī turnīra pusfinālu, kopš 1997.gadā to paveica Venusa Viljamsa.

Stīvensa pērn guva kreisās pēdas traumu, tāpēc nevarēja spēlēt 11 mēnešus. Zīmīgi, ka pēdējais turnīrs, kurā viņa pērn spēlēja, bija Riodežaneiro olimpiskās spēles. Sākotnēji sportiste centās atlabt bez ķirurģiskas iejaukšanās, tomēr janvārī viņai tika veikta operācija, pēc kuras Stīvensa ilgu laiku pat nevarēja staigāt.

Sacensību apritē viņa atgriezās jūlijā Vimbldonas čempionātā, kur cieta neveiksmi pirmajā kārtā un pasaules rangā joprojām bija tūkstoša beigās, tomēr pēc tam startējusi ļoti labi, sasniedzot Toronto un Sinsinati «Premier» sērijas turnīru pusfinālus. Kopš atgriešanās tenisā Stīvensa ir izcīnījusi 13 uzvaras 17 mačos, tostarp divas reizes uzvarot čehieti Petru Kvitovu un reizi pārspējot bijušo pasaules ranga līderi Angeliku Kerberi no Vācijas.

Zīmīgi, ka arī Sevastova savulaik ilgu laiku bija prom no tenisa, jo 2013.gadā viņa veselības problēmu dēļ paziņoja, ka beidz karjeru, tomēr 2015.gadā atgriezās, šogad aizvadot savu labāko sezonu karjerā.

Jau vēstīts, ka Sevastova šī turnīra pirmajā kārtā ar 7-5, 6-1 uzvarēja Vācijas tenisisti Karīnu Vitheftu, kura rangā ieņem 65.pozīciju, pēc tam ar 6-4, 6-4 pārspēja 118.pozīcijā esošo ukrainieti Katerinu Kozlovu, bet trešajā kārtā ar 6-2, 6-3 uzveica horvātieti Donnu Vekiču, kura atrodama ranga 52.pozīcijā. Savukārt astotdaļfinālā Sevastova, demonstrējot rakstura stingrību un izturību, ar 5-7, 6-4, 6-2 pieveica slaveno Krievijas tenisa zvaigzni Mariju Šarapovu, kura rangā ir 148.vietā. Šarapova ir pieckārtējā «Grand Slam» turnīru uzvarētāja.

Tikmēr Stīvensa turnīru sāka ar 7-5, 6-1 pārspējot itālieti Robertu Vinči, kura rangā ir 47.vietā, kam sekoja panākums pret turnīra 11.raketi Dominiku Cibulkovu no Slovākijas, kuru amerikāniete uzvarēja ar 6-2, 5-7, 6-3. Trešajā kārtā no Stīvensas raketes «krita» austrāliete Ešlija Bārtija, kura rangā ir 43.pozīcijā, bet astotdaļfinālā viņa ar 6-3, 3-6, 6-1 uzvarēja ar 30.numuru izlikto vācieti Jūliju Gērgesu.

Stīvensa, kura ir nepilnus trīs gadus jaunāka par 27 gadus veco Sevastovu, ASV atklātajā čempionātā spēlē astoto reizi, bet pamatturnīrā piedalās sesto reizi. Līdz šim labākais sasniegums viņai bija 2013.gadā, kad tika sasniegts astotdaļfināls.

Tieši 2013.gads viņai bija veiksmīgākais līdzšinējā karjerā, jo togad oktobrī viņa pasaules rangā pakāpās līdz 11.pozīcijai. Stīvensa pirms četriem gadiem spēlēja Austrālijas atklātā čempionāta pusfinālā, Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā un arī Francijas atklātā čempionāta ceturtajā kārtā.

Tiesa, savu pirmo no četriem WTA raudzes turnīru uzvarētājas tituliem Stīvensa ieguva vien 2015.gadā, vēl trīs pievienojot gadu vēlāk vēl pirms traumas gūšanas.

Pēdējos piecus gadus Stīvensa allaž noslēgusi pasaules ranga labāko 50 skaitā un pēc pusfināla ASV atklātajā čempionātā garantējusi, ka nākamnedēļ būs jau ranga ceturtajā desmitā, līdz ar to arī šo gadu, neskatoties uz mazo spēļu praksi, visticamāk, noslēgs piecdesmitniekā.

Sevastova izsētās tenisistes statusu bija ieguvusi ceturtajā «Grand Slam» turnīrā pēc kārtas, divos šogad sasniedzot trešo kārtu, bet vienā - otro. Izliktās tenisistes statuss nozīmē, ka pirmajās divās kārtās nav iespējams spēkoties ar rangā augstāk esošām konkurentēm, bet iekļūšana starp pirmajām 16., ko Sevastova paveikusi pirmoreiz karjerā, nozīmēja, ka šādas pretinieces pat teorētiski nevar būt trijos mačos.

Pērn Sevastova parūpējās par pārsteigumu un negaidīti sasniedza ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālu, kas līdz šai nedēļai bija viņas labākais sasniegums kādā no «Grand Slam» turnīriem. Pirms tam Latvijas tenisiste šajā turnīrā nebija spējusi tikt tālāk par otro kārtu. Līdz ar to šogad Sevastovai bija jāaizstāv 430 ranga punkti, ko viņa veiksmīgi izdarīja.

Sevastovai šī ir veiksmīgākā sezona karjerā, kas izpaužas arī pasaules rangā. Kopš februāra Latvijas tenisiste tikai reizi apstājusies kāda turnīra pirmajā kārtā un jūnija beigās viņa triumfēja Maljorkas WTA sacensībās, tiekot pie otrā šāda līmeņa titula karjerā.

Skatoties tikai šogad nopelnītos punktus un ņemot vērā arī Ņujorkas turnīru, Sevastova ir 11.vietā pasaulē, kamēr stabilā astotajā pozīcijā atrodas Latvijas pirmā rakete un šī gada «French Open» čempione Aļona Ostapenko, kura arī sasniegusi «US Open» trešo kārtu. Astoņas gada labākās tenisistes piedalīsies sezonas noslēguma turnīrā, bet Sevastova no tautietes atpaliek par 1148 punktiem.

Sestdien neveiksmi turnīra trešajā kārtā cieta Latvijas dāmu tenisa ranga līdere Ostapenko. Turnīrā ar 12.numuru izliktā Latvijas sportiste ar 3-6, 2-6 piekāpās savai vienaudzei Darjai Kasatkinai no Krievijas, spēles dienā nejūtoties labi, tāpēc neparādot savu labāko spēli.

Abas Latvijas tenisistes piedalījās arī dāmu dubultspēlēs, taču no dalības turnīrā jau ir izstājušās. Sevastova ar serbieti Jeļenu Jankoviču tika līdz otrajai kārtai, tikmēr Ostapenko ar kanādieti Eižēniju Bušāru zaudēja jau pirmajā mačā. Ostapenko startēja arī jauktajā dubultspēlē, kur kopā ar francūzi Fabrisu Martēnu zaudēja otrajā kārtā.

Tikmēr Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis dalību vīru vienspēļu turnīrā noslēdza otrajā kārtā, savā 29.dzimšanas dienā ar 3-6, 5-7, 4-6 atzīstot Dienvidāfrikas Republikas pārstāvja Kevina Andersona pārākumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu