Ostapenko prestižā Pekinas turnīra pusfinālā piekāpjas titulētajai Halepai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko prestižā Pekinas WTA «Premier» sērijas turnīra pusfināla mača sestdien ar rezultātu 2-6, 4-6 piekāpās rumānietei Simonai Halepai, kuru pirms četriem mēnešiem uzvarēja Francijas atklātā čempionāta finālā, toreiz tiekot pie sava pirmā «Grand Slam» titula karjerā un uzrādot vienu no lielākajiem sasniegumiem Latvijas sporta vēsturē.

(Papildināts viss teksts.)

Šoreiz tomēr Halepa bija labāka un pēc ilgas cenšanās nākamajā nedēļā pirmoreiz karjerā kļūs par WTA ranga līderi, kamēr Ostapenko pakāpsies jau uz septīto pozīciju, kas arī būs viņas karjeras rekords.

Ostapenko pusfinālā spēlēja trešajā turnīrā pēc kārtas un kopā šajās trijās nedēļās nopelnījusi 1020 ranga punktus.

Ostapenko maču sāka ar servi, tomēr pirmajā geimā divreiz iesita bumbiņu tīklā, bet divreiz izsita ārpus laukuma un līdz ar to zaudēja «sausā», pieļaujot četras nepiespiestās kļūdas. Otrais geims bija līdzīgāks, bet Halepa to noslēdza ar netveramo servi un Latvijas sportiste meta raketi pret zemi, jo jau bija nokļuvusi iedzinējos ar 0-2.

Lieliska 22 sitienu izspēle bija ceturtajā geimā, bet Ostapenko ieraidīja bumbiņu tīklā un brīdi vēlāk Halepa noslēdza geimu, Latvijas sportistei joprojām esot iedzinējos ar 1-3. Sestajā geimā pie pirmās breikbumbas tika arī Ostapenko, kurā gan nepaveicās, jo bumbiņa atsitās pret tīklu un izlidoja ārpus laukuma.

Septītajā geimā Ostapenko pieļāva pirmo dubultkļūdu, turklāt bumbiņas servēs atkal turpināja lidot tīklā, kas bija sportistes lielākā problēma arī ceturtdaļfināla cīņā. Šis geims, lielākoties Ostapenko neveiksmīgo servju dēļ, izvērtās ļoti garš. Ja pirmās četras breikbumbas viņa aizstāvēja, piekto vairs neizdevās un brīdi vēlāk Halepa izservēja setu.

Ja pirmo setu Ostapenko sāka lēni, otrais jau bija daudz pārliecinošāks, tomēr piektajā geimā viņa zaudēja savu servi un situācija bija līdzīga kā «French Open» finālā, kad Latvijas sportiste atradās iedzinējos ar setu un breiku. Šajā brīdī trenere Anavela Medina-Garrigesa pauda Ostapenko, ka viņai nav, ko zaudēt un Latvijas sportiste to uzklausīja, nākamajos divos geimos zaudējot tikai vienā izspēlē un atgūstot vadību ar 4-3.

Tomēr izglābties šoreiz Ostapenko un Halepa ar ceturto mēģinājumu beidzot kļuva par WTA ranga līderi, līdz ar to pēc spēles rumāniete tika īpaši godināta.

Spēlēšana pusfinālā Ostapenko deva 390 WTA ranga punktus un vairāk nekā 300 000 dolāru prēmiju.

Šajā nedēļā Ostapenko WTA rangā ieņem astoto vietu, bet Halepa ir planētas otrā rakete. Ostapenko, sasniedzot titula maču, būtu iekļuvusi ranga pirmajā pieciniekā, tomēr panākumu guva Halepa, kura nodrošināja kļūšanu par WTA ranga līderi. Zīmīgi, ka zaudējums «French Open» finālā liedza Halepai kļūt par planētas pirmo raketi, kuras godā viņa tā arī vēl nav bijusi un kopā bija zaudējusi trijos mačos, kuros izšķīrās kļūšana par ranga līderi.

Ostapenko pusfinālu WTA turnīrā bija sasniegusi jau septīto reizi šosezon un trešo reizi pēc kārtas.

Ostapenko ar Halepu pirms Francijas atklātā čempionāta fināla nekad nebija tikušās, bet vasarā notikušajā titula mačā Latvijas sportiste guva panākumu ar rezultātu 4-6, 6-4, 6-3.

Sestdien bija astotā reize karjerā, kad Ostapenko spēlē ar kādu ranga pirmā piecinieka tenisisti. Ja pirmajos četros mačos Latvijas sportiste zaudēja, nākamajos trijos uzvarēja, šo sēriju sākot šogad Parīzē pret Halepu.

Tikmēr rumāniete kādu ranga pirmā desmitnieka tenisisti uzvarējusi vien piekto reizi šogad.

Finālā Halepa tiksies ar čehieti Petru Kvitovu, kura WTA rangā ieņem 18.vietu un turnīrā izlikta ar 12.numuru, vai francūzieti Karolīni Garsiju, kura reitingā ir 15.pozīcijā.

Ar devīto numuru izliktā Ostapenko turnīru sāka vien trešdien, kad otrās kārtas mačā ar 6-3, 7-5 uzvarēja titulēto austrāliešu tenisisti Samantu Stosuru (WTA 45.). Savukārt trešās kārtas spēlē Ostapenko bija vadībā ar 3-0, kad viņas pretiniece Pena Šuai no Ķīnas (WTA 25.) traumas dēļ maču neturpināja, bet ceturtdaļfinālā ar rezultātu 6-4, 6-4 tika pārspēta Latvijas tenisistes dubultspēļu partnere Sorana Kirstja no Rumānijas, kura rangā atrodama 44.pozīcijā.

Zīmīgi, ka Ostapenko pirms šīs nedēļas «Premier Mandatory» turnīru pamatsacensībās bija uzvarējusi tikai vienā spēlē.

Tikmēr Halepa, kura turnīrā izlikta ar otro numuru, pirmajā kārtā ar 6-3, 3-6, 6-2 pārspēja amerikānieti Elisoni Riski (WTA 53.), bet otrajā kārtā viņa bija vadībā ar 6-1, 2-1, kad viņas pretiniece Magdalēna Ribārikova no Slovākijas (WTA 28.) izstājās. Trešajā kārtā planētas otrā rakete ar 6-2, 6-2 apspēlēja Mariju Šarapovu (WTA 104.), ar astoto mēģinājumu beidzot pieveicot krievu zvaigzni, bet ceturtdaļfinālā ar rezultātu 6-2, 6-1 tika sagrauta talantīgā Krievijas tenisiste Darja Kasatkina (WTA 34.).

Ostapenko ļoti veiksmīgas bija arī iepriekšējās divas nedēļas, kad 11 dienu laikā deviņos mačos tika pie astoņām uzvarām, triumfējot Seulas WTA «International» sērijas turnīrā, kā arī sasniedzot pusfinālu WTA «Premier» sacensībās Uhaņā. Pašlaik Ostapenko WTA rangā pakāpusies jau uz astoto pozīciju, kā arī oficiāli nodrošinājusi dalību WTA sezonas noslēguma turnīrā «WTA Finals», kas oktobra beigās notiks Singapūrā. Turklāt nākamnedēļ viņa WTA rangā jau būs septītā, jo Pekinā agri izstājās pērnā gada fināliste Džoanna Konta no Lielbritānijas.

WTA turnīru ceturtdaļfinālos Ostapenko šosezon deviņos mačos cietusi vien divas neveiksmes, bet septītajā pusfināla mačā sestdien piedzīvoja ceturto zaudējumu.

Halepa līdz šim izcīnījusi 15 WTA raudzes turnīru uzvarētājas titulus. Šosezon rumāniete uzvarējusi Madrides «Premier» turnīrā, bet vēl vienās sacensībās uz māla seguma - Romas «Premier» turnīrā - finālā zaudēja ukrainietei Jeļinai Svitoļinai.

Pēc Parīzē ciestā zaudējuma Ostapenko Halepa trijos turnīros pēc kārtas apstājās ceturtdaļfinālā, bet Toronto WTA «Premier» turnīra pusfinālā atkal zaudēja Svitoļinai. Nākamajā turnīrā, Sinsinati WTA «Premier» sacensībās, Halepa aizkļuva līdz finālam, smagi kapitulējot šī brīža pasaules pirmajai raketei Garvinjei Mugurusai no Spānijas. Zīmīgi, ka arī šis zaudējums Halepai liedza kļūt par planētas pirmo raketi.

Turpinājumā, ASV atklātā čempionāta pirmajā kārtā Halepa zaudēja Šarapovai, bet pēc tam kortā atgriezās tikai pēc nepilna mēneša, kad nepārvarēja Uhaņas WTA «Premier» turnīra otro kārtu, zaudējot Kasatkinai.

Halepa jau trīs gadus noslēgusi pasaules ranga labāko pieciniekā un stabili turas starp labākajām tenisistēm. Pērn rumāniete ieguva trīs titulus, bez Bukarestes WTA «International» sērijas sacensībām, kurā viņa ar 6-0, 6-0 sagrāva Latvijas tenisisti Anastasiju Sevastovu, triumfējot arī prestižākajos «Premier» kategorijas turnīros Madridē un Monreālā.

Halepa pērn Pekinas turnīrā apstājās trešajā kārtā, bet iepriekš savu labāko rezultātu Ķīnas galvaspilsētā bija sasniegusi 2014.gadā, kad aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, taču traumas dēļ cīņu par pusfinālu neaizvadīja.

Tikmēr Ostapenko šajā turnīrā debitēja pērn, zaudējot jau pirmās kārtas cīņā, tobrīd aizvadot ieilgušu neveiksmju sēriju.

Latvijas tenisa jaunā zvaigzne vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz vēl nebijušiem augstumiem jeb 12.vietai. Viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Savukārt septembrī Ostapenko kļuva par pirmo Latvijas tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā. 2014.gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Ostapenko Pekinā startēja arī dubultspēlēs, kur duetā ar Kirstju pirmdien ar rezultātu 4-6, 3-6 zaudēja Rumānijas tenisistei Monikai Nikulesku un Taivānas sportistei Suveju Sje.

Par dalību turnīrā Ostapenko tika pie desmit WTA dubultspēļu ranga punktiem.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova cieta zaudējumu gan vienspēļu, gan dubultspēļu turnīra pirmajā kārtā. Vienspēlēs Sevastova trīs stundu «trillerī» ar 6-7 (3:7), 7-5, 6-7 (7:9) zaudēja Krievijas tenisa zvaigznei Marijai Šarapovai, bet dubultspēlēs duetā ar horvātieti Donnu Vekiču sīvā cīņā ar 6-4, 4-6, 7:10 atzina ASV atklātā čempionāta šī gada vienspēļu uzvarētājas amerikānietes Sloenas Stīvensas un britu tenisistes Heteres Vatsones pārākumu.

Pekinā risinās gada pēdējais «Premier Mandatory» sērijas turnīrs, kas ir otrs augstākais līmenis pēc «Grand Slam» sacensībām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu