WTA sezonas noslēguma turnīrs: Ostapenko piekāpjas Mugurusai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete un šī gada Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja Aļona Ostapenko svētdien Singapūrā notiekošā sezonas noslēguma turnīra «WTA Finals» pirmajā mačā ar 3-6, 4-6 zaudēja ranga vicelīderei Garvinjei Mugurusai no Spānijas.

Pirms tam svētdien pirmajā Baltās grupas mačā Čehijas tenisiste Karolīna Plīškova ar 6-2, 6-2 pārliecinoši apspēlēja pieredzējušo amerikānieti Venusu Viljamsu.

Nākamo maču Ostapenko, kura par zaudējumu pirmajā mačā nopelnījusi 125 WTA ranga punktus, šī turnīra ietvaros otrdien aizvadīs pret V.Viljamsu, bet ceturtdien gaidāma cīņa pret Plīškovu. Pēc tam grupas divas labākās tenisistes iekļūs pusfinālā.

Šī mača sākums Latvijas tenisistei nebija pārāk veiksmīgs, jo otrajā geimā Mugurusa spraigā cīņā ieguva divas breikbumbas, izmantojot otro no tām. Tiesa, jau nākamajā geimā Ostapenko bez lielām grūtībām breiku atspēlēja, taču ceturtajā geimā spāniete vēlreiz lauza pretinieces servi un pēcāk izvirzījās vadībā ar 4-1. Pēc šāda pavērsiena Ostapenko lūdza trenera konsultāciju un viņai padomus sniedza nu jau karjeru noslēgušais Latvijas tenisists Andis Juška.

Pēc tam Ostapenko šķietami uzlaboja savu sniegumu, jo bez grūtībām nosargāja savu servi, turklāt nākamajā geimā, servējot Mugurusai, viņa izvirzījās vadībā ar 40:0, iegūstot trīs breikbumbas. Tomēr Spānijas tenisiste atspēlējās, turklāt abas tenisistes aizvadīja spraigu septīto geimu, kas ilga vairākas minūtes. Tā izskaņā Ostapenko tika pie ceturtās breikbumbas, kuru izdevās izmantot un atspēlēt viena breika deficītu.

Lai arī šķita, ka Ostapenko pēc uzvarēta septītā geima varētu būt uz viļņa, viņai bija nedienas ar servi, turklāt Mugurusai lielas problēmas nesagādāja Latvijas tenisistes otrā serve. Astotajā geimā spāniete ieguva vēl vienu breiku, bet pēc tam bez liekām grūtībām nosargāja savu servi, triumfējot pirmajā setā ar 6-3.

Otrais sets Ostapenko sākās vēl neveiksmīgāk. Lai arī pirmajā reizē bija nosargāja savu sevi, tas neizdevās nākamajos divos gadījumos, kas veiksmīgi servējošajai Mugurusai ļāva izvirzīties vadībā ar 5-1. Tieši sestajā geimā Latvijas tenisiste tika pie savas pirmās breikbumbas otrajā setā, kas palika neizmantota.

Septītajā geimā Ostapenko ne bez grūtībām nosargāja savu servi, bet pēc tam viņa mazliet negaidīti ieguva divas breikbumbas. Lai arī Mugurusa ar neatvairāmu servi pirmo no tām atspēlēja, Latvijas tenisiste spēja izmantot otro un pirmo reizi setā lauzt pretinieces servi. Pēcāk Latvijas vadošā tenisiste nosargāja savu servi un bija pietuvojusies pretiniecei vairs tikai līdz 4-5.

Tomēr desmitajā geimā Mugurusai bija vēl viena iespēja servēt par uzvaru šajā mačā. Lai arī Spānijas sportiste izvirzījās vadībā ar 40:15, Ostapenko šīs divas mačbumbas atspēlēja un panāca «vienādi». Turpinājumā Mugurusa agn uzvarēja divās izspēlēs pēc kārtas un nodrošināja uzvaru šajā mačā.

Šīs abas tenisistes ir vienīgās starp sezonas noslēguma turnīra dalībniecēm, kuras šogad triumfējušas kādās «Grand Slam» sacensībās.

Pēc tam Ostapenko spēlēs arī otrdien un ceturtdien, divām labākajām grupas tenisistēm sasniedzot pusfinālu.

Tikmēr Sarkanajā grupā, kas pirmos mačus aizvadīs pirmdien, cīnīsies pasaules ranga līdere Simona Halepa no Rumānijas, ukrainiete Eļina Svitoļina, Karolīna Vozņacki no Dānijas un francūziete Karolīne Garsija, kura finālturnīram kvalificējās kā pēdējā.

Līdz šim sezonas noslēguma turnīrā kāda Latvijas tenisiste nebija spējusi iekļūt. Šobrīd Ostapenko ir WTA ranga septītajā pozīcijā, kamēr Mugurusa ir otrā.

Ostapenko ar Mugurusu pirms svētdienas mača bija spēkojusies trīs reizes, tiekot pie viena panākuma. Divus no šiem mačiem tenisistes aizvadījušas vēl šogad, kad vispirms Romas WTA «Premier» turnīra otrajā kārtā spāniete uzvarēja ar 2-6, 6-2, 6-1, bet septembra beigās Ostapenko Uhaņas WTA «Premier» turnīra ceturtdaļfinālā revanšējās pretiniecei ar 1-6, 6-3, 6-2. Toreiz Mugurusa bija pasaules pirmā rakete, Latvijas tenisistei pirmo reizi uzvarot sportisti, kura planētas rangā ir kaut vai pirmajā trijniekā.

Mugurusas kontā ir divi «Grand Slam» tituli, jo pērn viņa uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, šogad «French Open» čempiones godu atdodot Ostapenko, bet jūlijā 23 gadus vecā spāniete palika nepārspēta Vimbldonas čempionātā, kurā 2015.gadā zaudēja finālspēlē.

Vasarā Mugurusa nespēja aizstāvēt pērn izcīnīto Francijas atklātā čempionāta uzvarētājas godu, tāpēc izslīdēja ārpus pasaules ranga labāko desmitnieka, taču tikai trīs mēnešus vēlāk pēc ASV atklātā čempionāta viņa kļuva par planētas pirmo raketi. Tomēr kopš tā laika spāniete septiņos mačos cietusi trīs neveiksmes un nepilnu mēnesi vēlāk pēc uzvaras pār Ostapenko viņu rangā apsteidza Halepa.

Savā karjerā Mugurusa izcīnījusi piecus WTA turnīru uzvarētājas titulus, šosezon paliekot nepārspēta arī Sinsinati WTA «Premier» turnīrā, kamēr Ostapenko ir divi šādi tituli un abi gūti šosezon.

Ja Ostapenko šosezon trīs reizes uzvarējusi ranga pirmā desmitnieka tenisistes, Mugurusa to paveikusi nu jau astoņos mačos.

Zīmīgi, ka Ostapenko pret savas «WTA Finals» grupas pretiniecēm pirms šī turnīra bilance bija viena uzvara un pieci zaudējumi, bet pret otras grupas spēlētājām tā ir sešas uzvaras un tikai viens zaudējums.

Pēc pagājušās sezonas Latvijas sportiste pasaules rangā bija vien 43.pozīcijā, bet šī gada februārī bija noslīdējusi pat uz astoto desmitu. Tomēr vasaras sākumā Ostapenko sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas sportistei pasaules rangā ļāva pacelties līdz 12.pozīcijai. Jau tobrīd viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Pēc uzvaras Francijas atklātajā čempionātā Ostapenko veiksmīgi nostartēja arī nākamajā «Grand Slam» turnīrā, kas ierasti ir Vimbldonas čempionāts, kur aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, piekāpjoties V.Viljamsai.

Ostapenko ir tikai viena no astoņām tenisistēm, kura šosezon ieguvusi vismaz divus titulus. Turklāt šosezon viņa ir visvairāk trīs setu mačus aizvadījusī tenisiste - 26 cīņās izcīnītas 19 uzvaras.

Piektdien Ostapenko ieguva Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) gada progresējušākās tenisistes balvu, kamēr par gada labāko tenisisti tika nosaukta Mugurusa.

No šī gada turnīra dalībniecēm visvairāk «WTA Finals» aizvadījusi Vozņacki, kura piedalās savās piektajās sezonas noslēguma sacensībās. Halepa līdz šim startējusi trijos sezonas noslēguma turnīros, Mugurusas un V.Viljamsas kontā bija divas sacensības, bet Plīškova bija piedalījusies vienu reizi. Savukārt Ostapenko, Garsija un Svitoļina sezonas noslēguma turnīrā ir debitantes.

Visspilgtākos panākumus šogad guvušas Ostapenko un Mugurusa, kuras šovasar triumfēja Francijas atklātajā čempionātā un Vimbldonas čempionātā. Savukārt Austrālijas čempionāta uzvarētāja Serēna Viljamsa, kura septembrī kļuva par māmiņu, grūtniecības dēļ sezonu beidza priekšlaicīgi, bet «US Open» čempione Sloeina Stīvensa izlaida sezonas lielāko daļu, tāpēc gada griezumā šobrīd atrodama vien 13.pozīcijā.

No sezonas noslēguma turnīra dalībniecēm visvairāk titulus šogad guvusi Svitoļina, kuras kontā ir piecas trofejas. Savukārt V.Viljamsa sezonas astotniekā iekļuvusi, neuzvarot nevienā turnīrā.

Ostapenko šosezon tika pie saviem pirmajiem diviem WTA tituliem karjerā. Jūnijā viņa triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, gūdama vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē, bet septembrī viņa uzvarēja Seulas WTA «International» turnīrā.

Pēc uzvaras Seulas WTA «International» turnīrā Ostapenko sasniedza pusfinālus Uhaņas un Pekinas WTA «Premier» sacensībās, līdz ar to Āzijas korti Latvijas pirmajai raketei bijuši īpaši veiksmīgi.

Pērn čempiones titulu «WTA Finals» sacensībās negaidīti izcīnīja slovākiete Dominika Cibulkova, kura ar 6-3, 6-4 pārspēja tobrīd ranga līderpozīcijā esošo vācieti Angeliku Kerberi. Tiesa, šis gads abām tenisistēm bijis salīdzinoši neveiksmīgs un viņas pašlaik rangā ir ap otro desmitu.

Turnīrs, kurā mači notiks telpās uz cietā seguma laukumiem, risināsies līdz nākamajai svētdienai. Sacensībās piedalās arī dubultspēļu pāri. Kopējais balvu fonds abiem turnīriem ir 7 miljoni ASV dolāru (5,9 miljoni eiro).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu