Ostapenko trīs stundu ilgā cīņā piekāpjas Venusai Viljamsai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko otrdien Singapūrā piedzīvoja zaudējumu WTA sezonas noslēguma turnīra otrajā spēlē. Trīs stundu ilgā nervus kutinošā cīņā ar rezultātu 5-7, 7-6 (7:3), 5-7 nācās piekāpties 17 gadus vecākai pretiniecei - titulētajai un pieredzes bagātajai amerikānietei Venusai Viljamsai.

Ostapenko cieta otro zaudējumu turnīrā, krietni samazinot izredzes sasniegt sacensību pusfinālu, tomēr tās nav pilnībā zudušas. Zīmīgi, ka iepriekšējos divos gados nākamās čempiones Agņeška Radvaņska un Dominika Cibulkova zaudēja pirmajās divās turnīra spēlēs, taču pēc tam tika pusfinālā un vēlāk arī triumfēja turnīrā. Arī viņas pirmajos divos mačos spēja uzvarēt pa vienam setam, kas izdevies arī Ostapenko.

Par spīti diviem zaudējumiem, Ostapenko šajā turnīrā ir nopelnījusi 250 WTA ranga punktus.

Ostapenko pirmajā setā bija vadībā ar 5-3, tomēr zaudēja nākamajos sešos geimos. Otrajā setā Ostapenko pie 4-5 bija izspēles attālumā no zaudējuma visā mačā, tomēr atspēlējās un panāca trešo setu. Tikmēr trešajā setā nevienai no tenisistēm līdz pat mača beigām neizdevās iegūt divu punktu pārsvaru, jo abas vienlīdz slikti spēlēja pie savas serves. Arī šajā setā Ostapenko bija viena punkta attālumā no uzvaras, taču šādu iespēju neizmantoja.

Latvijas tenisiste šajā mačā pieļāva 13 dubultkļūdas, kamēr Viljamsai tādu bija desmit. Trešajā setā vien Ostapenko izcēlās ar astoņām dubultkļūdām. Šajā mačā viņa pretiniecei ļāva realizēt 11 no 26 breikbumbām, kamēr pati izmantoja deviņas no 18 šādām iespējām.

Viljamsa uzvarēja pirms mača notikušajā izlozē un izvēlējās servēšanu, jo tā ir viņas stiprākā puse, tomēr jau pirmais geims ievilkās, Ostapenko tiekot līdz breikbumbai un ar lielisku sitienu to arī realizējot. Zīmīgi, ka abu sportistu iepriekšējā savstarpējā spēlē Latvijas tenisistei bija vien divas breikbumbas, bet šis mačs izvērtās pavisam citādāks.

Otrā geima ievadā Ostapenko servēja salīdzinoši labi, kas viņai ir pēdējā laikā neierasti, tomēr tāpat Viljamsa ieguva pārsvaru. Savukārt geims pie breikbumbas jau noslēdzās ar pirmo Latvijas sportistes dubultkļūdu, rezultātam kļūstot 1-1.

Trešajā geimā bija garas izspēles un Ostapenko vairākas reizes izsita bumbiņu pa sānu līniju, iegūstot vēl divas breikbumbas, tomēr šoreiz Viljamsa tās atspēlēja. Spēle turpinājās ļoti līdzvērtīgi ar daudzām garām izspēlēm. Kaut dažbrīd likās, ka amerikāniete ir pārliecinošāka, piektajā geimā Ostapenko sāka darboties ļoti labi. Viņa pie pretinieces serves atspēlējās no 0:40 un ilgā geimā pēc Viljamsas dubultkļūdas panāca 3-2. Līdz ar to visos trijos geimos pie Viljamsas serves Latvijas tenisiste bija tikusi pie breika iespējām.

Turpinājumā Ostapenko ierasti nepārliecinoši servēja, bet pie Viljamsas serves arvien darbojās ļoti veiksmīgi un nākamajos geimos atkal uzvarēja uzņēmējas. Tomēr astotajā geimā, neskatoties uz dubultkļūdu, Ostapenko veica divas labas pirmās serves un ar to bija pietiekami, lai jau izvirzītos priekšā ar 5-3.

Ļoti svarīgs bija desmitais geims, tomēr Ostapenko pie savas serves nospēlēja ļoti nepārliecinoši, līdz ar to rezultāts kļuva 5-5 un duelis turpinājās. Pēc 11.geima Ostapenko kortā izsauca savu treneri Andi Jušku, kurš norādīja, ka kopumā tenisiste labi spēlē, bet pasniedz pretiniecei daudz dāvanu, tomēr ar to nebija pietiekami un Ostapenko neizdevās izservēt setu, ciešot neveiksmi ar 5-7.

Kaut otrā seta pašā sākumā labāka joprojām bija Viljamsa, kura izvirzījās vadībā ar 2-0 un līdz ar to kopā uzvarēja sešos geimos pēc kārtas, bija redzams, ka arī ASV veterāne arvien vairāk sagurst un Ostapenko jau trešajā geimā izdevās viņu nobreikot, samazinot deficītu.

Nākamais geims Ostapenko bija līdz tam ātrākais pie savas serves, atdodot vien vienu izspēli, bet pēc tam droši arī izvirzījās vadībā ar 3-2, jau atgūstot iepriekš uz laiku zaudēto iniciatīvu. Tomēr mačs turpinājās kā šūpolēs un pēc tam jau divos geimos pēc kārtas labāka bija amerikāniete.

Sekojošajos geimos uzvarēja servētājas, tomēr desmitajā geimā, joprojām turpinoties ļoti līdzvērtīgam duelim, Viljamsa pie pretinieces serves tika līdz «vienādi» un pat ieguva mačbumbu, ko Ostapenko pēc ilgas izspēles uzvarēja, pretiniecei iesitot bumbiņu tīklā. Latvijas tenisiste lieliski atspēlējās un panāca 5-5, turpinot dueli.

Pēc šāda notikumu pavērsiena nākamais geims sākās ar pretinieces dubultkļūdu un Ostapenko vēlreiz nobreikoja pretinieci, kaut vienā no epizodēm arī nepaveicās un atkārtojums pēc labas epizodes parādīja, ka viņas sistā bumbiņa bijusi pavisam nedaudz ārpus laukuma. Tomēr nākamajā geimā Ostapenko atkal neizdevās izservēt setu un rezultāts kļuva 6-6 un sekoja pirmais taibreiks visā turnīrā.

Papildus geims sākās ar piecām izspēlēm pēc kārtas, kurās uzvarēja serves uzņēmējas, turklāt tenisistes arī pieļāva pa dubultkļūdai un Ostapenko izvirzījās vadībā ar 3:2, turklāt šajā brīdī mačs jau bija spēlēts tieši divas stundas. Nākamā izspēle bija ilga un Viljamsa izsita bumbiņu nedaudz ārpus laukuma, kas Latvijas sportistei deva jau 4:2 pārsvaru.

Pēc kārtējās lieliskās izspēles Viljamsa breiku atguva, tomēr uzreiz nākamajā izspēlē pieļāva vēl vienu dubultkļūdu, kas Ostapenko deva 5:3. Arī nākamajā izspēlē veiksmīgāka bija Latvijas tenisiste, kura brīdi vēlāk noslēdza otro setu savā labā ar 7-6 (7:3).

Arī trešais sets aizritēja nervus kutinošā cīņā. Pirmā geima ievadā Ostapenko nokļuva iedzinējos ar 0:40, taču spēja saņemties un trīs breikbumbas atspēlēja, pēc tam gan pretiniecei dodot vēl divas iespējas izvirzīties vadībā, reizi pieļaujot arī dubultkļūdu. Tomēr arī šoreiz Latvijas tenisiste nodemonstrēja noturību, saspringtā geimā spējot gūt punktu.

Viljamsa atbildēja ar «sausā» uzvarētu geimu pie savas serves, bet nākamajā geimā amerikāniete ar trešo breiku panāca 2-1, Ostapenko beigās vēlreiz pieļaujot divas dubultkļūdas.

Tiesa, Viljamsas spēki acīmredzami gāja mazumā, kas ļāva Ostapenko atgūt neizšķirtu, diemžēl problēmas ar servi neļāva panākt vadību, jo kārtējo reizi viņa ļāva pretiniecei izmantot breiku. Pēc piektā geima Ostapenko vēleiz pieprasīja trenera palīdzību, kurš uzsvēra, ka Viljamsa ir nogurusi, tāpēc nepieciešams viņu vēl vairāk «presēt» un dzenāt pa kortu. «Tu ļoti labi spēlē, bet viņa ir nolūzusi, knapi kustās,» sacīja Juška.

Ostapenko pēc neilgās pauzes atsāka vareni, panākot 40:0, taču Viljamsa atspēlējās, tomēr geimu neizglāba, rezultātam kļūstot neizšķirtam 3-3.

Arī nākamajos divos geimos uzvarēja serves uzņēmējas, līdz devītajā geimā Ostapenko kārtējo reizi nodemonstrēja raksturu, pie savas serves atspēlējoties no 0:40, dramatiskā cīņā panākot 5-4 savā labā. Arī Viljamsa atrada spēka rezerves, beidzot noturot savu servi un atkal panākot izlīdzinājumu.

Izšķirošais bija 11.geims, kurš atkal izvērtās ļoti garš, Viljamsai ar ceturto breikbumbu panākot 6-5 savā labā, savukārt pēc tam viņa pie savas serves ieguva trīs mačbumbas, otro no tām izmantojot.

Ostapenko šis bija jau 27. trīs setu mačs šogad. Pasaulē nevienai tenisistei nav bijis tik daudz trīs setu dueļu šosezon. Lai arī līdz šim bija veicies labi - izcīnītas 19 uzvaras - šoreiz nācās piekāpties.

Turnīra pirmajā spēlē Ostapenko svētdien trenera Anda Juškas vadībā ar 3-6, 4-6 zaudēja ranga vicelīderei Garvinjei Mugurusai no Spānijas, bet V.Viljamsa ar 2-6, 2-6 kapitulēja Karolīnai Plīškovai.

Apakšgrupu turnīra noslēgumā Ostapenko ceturtdien spēkosies ar Plīškovu.

Tikmēr Sarkanajā grupā pasaules ranga līdere Simona Halepa no Rumānijas pirmajā mačā pirmdien ar 6-4, 6-2 droši uzveica Francijas sportisti Karolīnu Garsiju, pārtraucot pretinieces 11 uzvaru sēriju, bet dāniete Karolīna Vozņacki ar 6-2, 6-0 sagrāva ukrainieti Eļinu Svitoļinu, pretinieci uzvarot pirmoreiz karjerā.

Sacensībās piedalās sezonas astoņas labākās tenisistes, kuras piektdien izlozē tika sadalītas divas grupās pa četrām katrā. Grupās tiks aizvadīts apļa turnīrs, tenisistēm tiekoties pa reizei vienai ar otro. Katras grupas divas labākās tenisistes iekļūs pusfinālā.

Turnīrs, kurā mači notiks telpās uz cietā seguma laukumiem, risināsies līdz nākamajai svētdienai. Sacensībās piedalās arī dubultspēļu pāri. Kopējais balvu fonds abiem turnīriem ir 7 miljoni ASV dolāru (5,9 miljoni eiro).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu