Ostapenko izcīna uzvaru un izvirza Latviju vadībā duelī pret Krieviju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko svētdien Hantimansijskā izcīnīja uzvaru Federāciju kausa pārspēļu trešajā cīņā, panākdama Latvijai vadību 2-1 pār Krieviju.

Ostapenko ar rezultātu 7-5, 6-1 pārspēja Anastasiju Pavļučenkovu.

Pirmajos četros geimos uzvarēja servētājas, bet piektajā Ostapenko pēc divu breikbumbu atspēlēšanas tomēr zaudēja savu servi. Tiesa, pateicoties lieliskam desmitajam geimam, kurā Ostapenko neļāva pretinieces izservēt uzvaru setā un lauza Pavļučenkovas servi, rezultāts kļuva neizšķirts. Tāpat Latvijas tenisiste mājinieci nobreikoja 12.geimā, setā gūdama virsroku ar 7-5.

Otrā seta ievadā Ostapenko no 15:40 atspēlēja divas breikbumbas un nosargāja savu servi. Turpinājumā viņa divreiz nobreikoja pretinieci un vēlāk panāca 5-0, uzvarot jau devīto geimu pēc kārtas. Tiesa, nonākot tuvu uzvarai mačā, Latvijas tenisiste sāka nervozēt un neturpināja savu uzvarēto geimu sēriju, pretiniecei panākot 1-5. Septītajā geimā pēc nonākšanas iedzinējos ar 0:40 Ostapenko atspēlēja trīs breikbumbas un nosargāja savu servi, panākdama 6-1 un svinēdama uzvaru mačā.

Pēc tam sekos Sevastovas un Jekatrinas Makarovas duelis. Savukārt maču noslēgs dubultspēle, kurai pagaidām Latvija pieteikusi Diānu Marcinkēviču un Danielu Vismani, taču pirms spēles komandas kapteinis var veikt izmaiņas sastāvā.

Mačus tiešraidē translēs «Best4Sport TV» kanāls.

Sestdien pirmajā spēlē pasaules ranga 15.rakete Sevastova ar rezultātu 3-6, 6-2, 4-6 zaudēja Pavļučenkovai, kura rangā atrodama 27.vietā, bet otrajā duelī planētas piektā rakete Ostapenko ar 7-5, 6-4 uzvarēja ranga 32.numuru Jekaterinu Makarovu, duelī panākot neizšķirtu 1-1.

Ostapenko līdz šim ar Pavļučenkovu tikusies vienu reizi, kad 2016.gada Birmingemas WTA turnīra pirmajā kārtā uz zāles seguma ar 7-6 (7:2), 6:1 uzvarēja Latvijas tenisiste.

Tikmēr Sevastova un Makarova savā starpā mērojušās trīs reizes, visos mačos uzvarot Krievijas tenisistei. Pēdējā savstarpējā cīņa bija šogad Dubaijas WTA «Premier» turnīra pirmajā kārtā, kurā Sevastova zaudēja ar 6-3, 6-7 (9:11), 3-6. Zīmīgi, ka visi trīs mači ir notikuši uz cietā seguma laukumiem, bet Hantimansijskā tiek spēlēts uz māla seguma.

Komanda, kas pirmā uzvarēs trīs mačos, nākamgad iekļūs starp Federāciju kausa 16 spēcīgākajām izlasēm.

Latvijas izlases sastāvā šim duelim vēl pieteiktas Diāna Marcinkēviča (pasaules ranga 281.vieta) un Daniela Vismane (786.). Tikmēr Krievijai sastāvā ir arī Jeļena Vesņina (43.) un Natālija Vihļanceva (82.).

Svētdienas dubultspēlei pagaidām pieteiktas Marcinkēviča/Vismane un Makarova/Vesņina, kuras dubultspēļu rangā ir augstajā otrajā vietā. Šis krievu duets ir izcīnījis trīs «Grand Slam» dubultspēļu turnīru uzvarētāju titulus, pēdējo no tiem pērn Vimbldonā.

Krievijas valstsvienībai šajā duelī nepalīdz valsts pirmā rakete Darja Kasatkina, kura rangā atrodas 14.vietā. Tāpat nav pieredzējušās Svetlanas Kuzņecovas un slavenās Marijas Šarapovas, kuras rangā ir attiecīgi 28. un 42.pozīcijā.

Latvijas izlases kapteinis šajā turnīrā ir Andis Juška, kamēr Krievijai tas ir karjeras laikā trīs ATP titulus izcīnījušais Igors Andrejevs.

Latvijas vadošās tenisistes pēdējā mēneša laikā uzņēmušas lielisku formu, jo Ostapenko marta beigās aizkļuva līdz Maiami WTA «Premier» turnīra finālam, kamēr Sevastova aprīļa ievadā spēlēja Čārlstonas WTA «Premier» sacensību pusfinālā.

Latvijas izlase ar Ostapenko un Sevastovu ierindā februāra sākumā pārvarēja Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas turnīru un kvalificējās «play-off» kārtai par vietu otrajā pasaules grupā.

Izlozē par Latvijas pretinieci kļuva Krievija, kas otrās pasaules grupas cīņā ar 1-4 zaudēja Slovākijai, taču zaudētājas bija tālu no optimālā sastāva.

Jau pirms izlozes bija zināms, ka vieta, kur Latvijas izlase spēlēs, tiks noskaidrota ar papildus loteriju, jo līdz šim tā Federāciju kausā allaž sacentusies neitrālā laukumā. Loterijā veiksme bija Krievijas pusē, kas līdz ar to rīko šo dueli.

Latvijas izlase iepriekšējo reizi no Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas izkļuva 1993.gadā un toreiz jau tajā pat gadā sacentās pasaules grupā starp 32 vienībām. Tad pirmajā kārtā Latvijas izlase ar Larisu Neilandi priekšgalā uzvarēja Beļģiju, bet otrajā ar 0-3 kapitulēja Nīderlandei.

1994.gadu Latvija jau uzsāka pasaules grupā, bet pirmajā kārtā piekāpās Austrālijai un pēc tam līdz šim allaž spēlēja Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā, otrajā un divus gadus pat trešajā grupā.

Nākamgad abas pasaules grupas, visticamāk, atkal tiks apvienotas, bet, lai tajā iekļūtu, Latvijas izlasei jāpārvar «play-off» kārta.

Krievija 2015.gadā spēlēja sacensību finālā, bet, ja tā zaudēs Latvijai, pirmoreiz kopš 1997.gada izkritīs no pasaules grupas. Krievija savā vēsturē Federāciju kausā uzvarējusi četras reizes, visus titulus iegūstot iepriekšējā desmitgadē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu