Treneris D. Ritums iesaka, kā pareizi sagatavoties Jūrmalas velomaratonam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ārā ir kļuvis manāmi siltāks, un daudzi ir notrausuši putekļus no saviem velosipēdiem, lai dotos ielās, kā arī pieņemtu izaicinājumu piedalīties Jūrmalas velomaratonā. Līdz Jūrmalas velomaratonam ir atlikusi viena nedēļa, un 21. maijā ikviens varēs startēt 126 km, 60 km, 14 km distancē. Lai veiksmīgi sagatavotos un nobrauktu izvēlēto distanci velomaratonā, riteņbraukšanas speciālists Dainis Ritums dod noderīgus padomus.

Pareiza uzsēde

Dainis Ritums norāda, ka ļoti būtiska ir pareiza uzsēde. Tā nedrīkst būt ne par augstu, ne par zemu. Kā tad īsti noteikt pareizo uzsēdi? Ir jāapsēžas uz sēdekļa un abas pēdas jāuzliek uz pedāļiem, balstot papēžus uz tiem. Viens no pedāļiem jānolaiž apakšējā grieziena stāvoklī paralēli zemei. Šādā pozīcijā kājai, kas atrodas uz pedāļa apakšējā grieziena stāvoklī, ir jābūt iztaisnotai celī, bet tā nedrīkst būt iestiepta.

Jāatceras, ka sēdeklim jāatrodas paralēli zemei, tā galam nevajadzētu būt novirzītam ne uz augšu, ne uz leju.

Braucot uz velosipēda, būtisks ir arī ķermeņa izliekums. Riteņbraucējs nedrīkst būt ne pārāk salīcis, ne izstiepies. Vispareizākā uzsēde ir ar nedaudz noliektu augumu uz priekšu, ko var panākt, nolaižot stūri zemāk. Ja velobraucējs sēž ļoti stalti, tad vējš sitīsies krūtīs, kas samazinās braukšanas ātrumu. Tāpat šāda pozīcija radīs arī papildu slodzi mugurkaulam, ja nepieciešams veikt nelīdzenus ceļa posmus.

Treneris norāda, ka, noliecoties nedaudz uz priekšu, ja stūres augstums ir pareizs, rokas kalpo kā lielisks amortizators, lai vieglāk pārvarētu šķēršļus un nelīdzenas ceļa virsmas. Būtiski, ka mugura arī noliekta jātur pēc iespējas taisnāk. Tas atbrīvos diafragmu un palielinās elpošanas dziļumu, tādā veidā piegādājot skābekli ilgstošai muskuļu darbībai.

Jāatceras, ka, braucot ar velosipēdu, nedrīkst sasprindzināt augšējo plecu daļu un ieraut galvu plecos. Sasprindzinot augšdaļu, mēs nelietderīgi patērējam enerģiju, ko varētu izmantot kāju muskuļu darbināšanai.

Spēka pielikšanas vektors

Braucot ar riteni, būtisks ir spēka pielikšanas vektors, kas ir iedomāta līnija, novilkta caur gurna, ceļa un pēdas viduspunktu. Vektoram ir jābūt taisnam, ja tas tāds nav, tas nozīmē, ka netiek nodarbināti visi nepieciešamie kāju muskuļi. Visbiežāk daudziem pirkstgals vai celis ir nedaudz novirzījies no vektora pa labi vai pa kreisi.

Piemērots apģērbs un apavi

Dainis Ritums iesaka netaupīt naudu un iegādāties labas kvalitātes velobikses, kas ir atbilstošas izvēlētajam riteņbraukšanas distancei. Tieši velobikses, ilgstoši atrodoties uz velosipēda, ir visbūtiskākās. Tāpat pieredzējušais riteņbraukšanas speciālists iesaka pirkt bikses ar lencēm, kas pasargās no tā, ka, braucot ar velosipēdu, tiks atsegta daļa muguras. Braukšana ar atsegtu muguru vēlākā dzīves posmā var likt par sevi atcerēties ar sāpēm.

Velokreklam nevajadzētu būt pārāk plīvojošam, jo tas palielinās vēja pretestību. Tāpat nav ieteicams vilkt arī pārāk apspīlētu velokreklu, jo tas apgrūtina elpošanu. Īpaši noderīgi, ja velokrekls ir ar kabatām, kur ielikt gan enerģijas želejas, gan vafeles un batoniņus, lai atjaunotu spēkus kā treniņā, tā sacensību laikā.

Ļoti ieteicams ir arī izmantot speciālos velocimdus, kas piemēroti izvēlētajai maratona distancei. Tie, ja gadīsies nokrist, palīdzēs pasargāt no nobrāzumiem un atvieglos ilgstošu roku atrašanos uz velosipēda stūres, kā arī pasargās no plaukstu svīšanas.

Karstā laikā zem veloķiveres ir ieteicams uzsiet lakatiņu vai uzvilkt plānu cepuri, lai sevi pasargātu no saulesdūriena.

Būtiskas ir arī velokurpes - tām ir labi jāpieguļ kājai. Treneris iesaka iegādāties velokurpes dienas vidū, kad kājas ir nedaudz nogurušas. Ievērojot šo principu, izdosies nopirkt velokurpes, kas nebūs ne par ciešu, ne arī pārāk brīvas.

Uzturs

Dainis Ritums norāda, ka treniņprocesā vai sacensībās šķidrums būtu jāatjauno ik pēc 30 minūtēm. Ja treniņš ir no vienas līdz divarpus stundām garš, tad vajadzētu izdzert vismaz vienu litru šķidruma, kas pagatavots no sportisko dzērienu pulveriem. Lietojot tikai tīru ūdeni, riskējam ar to, ka neatjaunojam organismā treniņā iztērēto minerālvielu un ogļhidrātu daudzumu.

Garākos treniņos ik pēc aptuveni 20 kilometriem ieteicams apēst kādu vafeli, banānu vai batoniņu, lai atjaunotu spēkus. Šāda principa ievērošana pasargās no krampju rašanās un izsalkuma sajūtas treniņos un sacensībās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu