Lakučs: Lai Štrombergu noturētu sportā, ir jāmāk strādāt ar viņu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas vīriešu izlasē BMX riteņbraukšanā patlaban pietrūkst trešā sportista, kurš sacensībās varētu cīnīties par iekļūšanu augstākā līmeņa sacensību finālos, atzina komandas galvenais treneris Ivo Lakučs.

Pēc neveiksmīgā pasaules čempionāta Latvijas komanda pasaules rangā atkritusi uz septīto vietu un apdraudēta ir līdzdalība olimpiskajās spēlēs pat ar diviem sportistiem.

«Mazliet pietrūkst trešā cilvēka, kurš čempionātos varētu ieņemt vietu labāko astotniekā,» pauda Lakučs. «Jaunajam braucējam Kristenam Krīgeram vēl kādu gadu jākrāj pieredze, bet Rihardam Veidem vispār nesanāk uzlabot savu vietu elitē - viņš nemainīgi atrodas ceturtajā, piektajā desmitniekā.»

Pagājušā gada jūnijā BMX riteņbraucējiem sākās 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācija, kas ilgs divus gadus. Šajā kvalifikācijas ciklā sportisti pelna UCI ranga punktus, kas tālāk veido arī Nāciju rangu. Tieši Nāciju rangs būs kritērijs, pēc kura noskaidros to, cik vietu 2016.gada olimpiskajās spēlēs pienāksies valstīm. Maksimums, ko varēs iegūt katra nācija, būs trīs vietas, tomēr šoreiz tās saņems tikai četras, nevis piecas valstis, kā tas bija iepriekš.

Vēl pēc rezultātiem 5.-7.vieta saņems divas ceļazīmes, bet 8.-13.vieta - vienu.

Pasaules ranga līdere ar 2707 punktiem ir Austrālija, kurai seko ASV (2675 punkti). Tālāk rangā ir Lielbritānija (2145), Nīderlande (2135) un Francija (2053), bet uz sesto vietu pakāpusies Kolumbija (1845), kurai ar 1769 punktiem seko Latvija.

«Teorētiski vēl varam pacīnīties par ceturto vietu, jo tikai pirmās divas komandas ir atrāvušās tālāk no pārējām,» uzskata Lakučs. «Šosezon negājām uz mazāka ranga sacensībām, jo vēlējāmies labāk sagatavoties lielajām sacensībām.»

Astotajā pozīcijā pasaules rangā ar 1409 punktiem atrodama Kanāda.

«Mēs nebaidāmies ne no kā. Nezinu, cik melniem kaķiem ir jāpārskrien pāri ceļam, lai pasaules rangā nokristu uz astoto vietu,» stāstīja vienības treneris. «Mēs visu kontrolējam. Izņēmums bija šis pasaules čempionāts, taču jau pēc trīs nedēļām būsim atpakaļ uz kājām. Nevar tik ilgi sēdēt uz neveiksmēm.»

Latvijas BMX riteņbraucēji elites grupā sestdien nespēja sasniegt Beļģijā notikušā pasaules čempionāta pusfinālu, turklāt divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs apstājās jau astotdaļfinālā.

«Rezultātu nav, tātad arī pasaules čempionāts ir neizdevies. Principā esam turpat, kur bijām. Sportisti ir gatavi, jāsāk tikai rādīt, ko mēs varam,» norādīja Lakučs. «Rezultāts neparādās uz papīra, bet turpat jau tas ir.»

Sestdienas sacensībās nopietnas korekcijas ieviesa lietus, kā dēļ sportisti aizvadīja tikai vienu priekšbraucienu pirms izslēgšanas kārtām. Turklāt gan elites, gan junioru braucēji startēja no zemāka starta, nekā paredzēts.

«Šajās sacensībās daudz ko ietekmēja laikapstākļi. Nespējām reaģēt pietiekami ātri, lai gan puiši bija labi sagatavojušies,» skaidroja vienības treneris. «Laikapstākļu dēļ sacensības tika pamatīgi koriģētas - tika mainīts čempionāta norises laiks, arī augstais starts tika nomainīts pret zemāku.»

«Tādās sacensībās tā kļūst par pavisam citu BMX riteņbraukšanu, tā kļūst par dubultloterijas spēli,» atzina Lakučs. «Bijām ļoti tuvu labiem rezultātiem, taču tā nu sanāca, ka īsti nesajutām pasaules čempionātu.»

Štrombergs bija vienīgais no Latvijas sportistiem, kurš pirms divām nedēļām sasniedza Eiropas čempionāta sacensību finālu. Tiesa, finālbraucienā divkārtējais olimpiskais čempions piedzīvoja sadursmi, tādēļ nācās samierināties ar ceturto vietu.

«Šo čempionātu vispār nekā nevar vērtēt, ļoti netradicionāls mums. Tāpat nevar pateikt, ka tas bija Māra īstais sniegums. Šo mēs vienkārši palaižam garām, nekādas paralēles nemeklēsim. Tīrākā neveiksme,» norādīja Lakučs. «Māris ir ļoti pieredzējis sportists. Viņam galvenais ir darboties ar sevi, nevis jāmācās kādu apdzīt. Ņemot vērā visas vecuma īpašības, meklējam labāko pieeju viņa galvai.»

Pagājušajā gadā Štrombergs sacensības aizvadīja katru nedēļu, jo startēja ASV čempionātā, taču šogad to skaits ir stipri sarucis.

«Lai Štrombergu noturētu sportā, ir jāmāk strādāt ar viņu. Šogad izvēlējāmies tādu sacensību grafiku, jo sezonas sākums bija smags - mēnesis bija jāizlaiž, jo tika gūta muguras trauma,» norādīja Lakučs. «Tagad ar šo riteņbraucēju ir jāstrādā pavisam citādi nekā pirms septiņiem gadiem, kad tika izcīnīts olimpiskais zelts. Mums priekšā ir jauna bilde, kura jāizzina. Jāsaprot, kā sportists ņem pretī uztraukumu, kā attiecas pret papildu slodzi.»

Latvijas BMX riteņbraukšanas treneris Lakučs norādīja, ka komandu šosezon gaida vēl trīs Pasaules kausa posmi, kas tika iekļauti sacensību grafikā jau sezonas sākumā.

Individuāli pasaules rangā vīriem pašlaik Štrombergs ieņem tikai 19. vietu, bet Edžus Treimanis atrodams 26. pozīcijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu