Riteņbraukšanas federācija autovadītājus aicina vairāk respektēt riteņbraucējus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) pēc smagā ceļu satiksmes negadījuma, kurā cieta Rīgas Riteņbraukšanas skolas jaunie sportisti, pauž dziļu nožēlu par negadījumu un aicina autovadītājus vairāk respektēt riteņbraucējus, kuri ir līdzvērtīgi ceļu satiksmes dalībnieki Vienlaikus LRF norāda, ka šis ir bijis ārkārtas nelaimes gadījums.

Pirmdien mūs un visu Latvijas sabiedrību satrieca uz Siguldas šosejas notikušais ceļu satiksmes negadījums, kurā tika iesaistīta Rīgas Riteņbraukšanas skolas Purvciema nodaļas organizētā treniņu grupa. Negadījumā smagā automašīna ietriecās riteņbraucēju kolonnā un to pavadošajā automašīnā, ko vadīja treneris. Negadījuma rezultātā traumas guva visi 12 audzēkņi, no kuriem viens tika savainots īpaši smagi.

Uzskatām, ka negadījumā treniņu grupa nav pārkāpusi ceļu satiksmes noteikumus un šādu smagā automašīnas vadītāja rīcību krasi nosodām. Šosejas riteņbraukšana, kas ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē un iegūst arvien lielāku popularitāti arī mūsu valstī, notiek lielākoties tikai pa koplietošanas ceļiem. Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka riteņbraucējs visā Latvijas teritorijā ir pilntiesīgs ceļu satiksmes dalībnieks. Ceļu satiksmes noteikumi atļauj pa koplietošanas ceļiem valsts teritorijā rīkot organizētus treniņus, kurus pavada aprīkota automašīna.

LRF aktīvo Latvijas riteņbraucēju vārdā nepiekrīt medijos izskanējušai informācijai, ka būtu jāierobežo treniņu nodarbības uz Siguldas šosejas. Līdz šim negadījumam šoseja Rīga–Sigulda savas infrastruktūras dēļ ir bijusi viena no drošākajām vietām, kur aizvadīt nodarbības. Pa šo ceļu organizētos grupu un individuālos treniņus ik dienu sezonas laikā aizvada līdz pat 100 riteņbraucējiem. Uz šīs šosejas faktiski jebkuram transporta līdzeklim, tai skaitā kravas automašīnām, ir iespēja drošā intervālā apbraukt riteņbraukšanas kolonnu. Daudz grūtāk to ir izdarīt uz mazākas intensitātes ceļiem, kas ir šaurāki un rada lielāku bīstamību. LRF aicina neizteikt nepārsteigtus secinājumus, bet visām atbildīgajām pusēm sēsties pie apaļā galda, lai vienotos par labāko risinājumu nākotnē.

Šobrīd prioritāte, pie kā aktīvi strādā LRF, ir velotreka izbūve Latvijā, tomēr jāņem vērā, ka arī uz velotreku cilvēki visbiežāk ieradīsies, pārvietojoties pa koplietošanas ceļu. Turklāt, arī ikdienas riteņbraucēji objektīvu iemeslu dēļ ļoti bieži izmanto koplietošanas ceļus. Šo un vēl daudzu citu pamatotu iemeslu dēļ autovadītājiem būtu jāpievērš daudz nopietnāka uzmanība savai braukšanas manierei, lai tā neapdraudētu velobraucējus.

LRF lūdz pievērst uzmanību citu valstu praksei, kur riteņbraucējiem, ievērojot noteikumus, ir atļauts pārvietoties pa koplietošanas ceļiem, tostarp arī rīkot organizētas treniņu nodarbības, kuras pavada tehniskais transports.

Vienīgais izņēmums, kur nav atļauts braukt ar velosipēdu lielākajā daļā Rietumeiropas valstu, ir tā saucamie «autobāņi». Latvijas Riteņbraukšanas federācija cietušajiem novēl veiksmīgu atveseļošanās procesu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu