Smukuļa pārstāvētajai «Astana» piešķirta Pasaules tūres licence

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Spēcīgajai Kazahstānas riteņbraukšanas komandai «Astana», kurai pirms mēneša pievienojās latvietis Gatis Smukulis, piešķirta nākamās sezonas Pasaules tūres licence.

«Pēc iepazīšanās ar neatkarīgas ekspertu grupas slēdzieniem Licenču komisija secināja, ka komanda izpildījusi visas prasības,» teikts Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) paziņojumā.

Aizvadītajā sezonā «Astana» Pasaules tūres un kontinentālās komandas piemeklēja vairākas neveiksmes, tai skaitā arī pieci dopinga skandāli. Tiesa, Kazahstānas vienība vēl joprojām ir viena no vadošajām Pasaules tūres komandām, UCI rangā ieņemot sesto vietu starp visām 17 vērtējuma vienībām.

Kaut «Astana» Pasaules tūres un kontinentālās komandas teorētiski ir nošķirtas viena no otras, kopš pērnā gada rudens tās kopā satricinājuši vairāki dopinga skandāli, kas UCI lika nopietni izvērtēt, vai Kazahstānas vienībai vispār piešķirt Pasaules tūres licenci aizvadītajai sezonai.

Aprīļa beigās pēc UCI ierosinājuma un Lozannas Universitātes Sporta zinātnes institūta (ISSUL) pētījuma rezultātiem Licenču komisija pieņēma lēmumu, ka «Astana» paliks spēkā reģistrācija 2015.gada sezonai, taču vienība tiks pastiprināti kontrolēta.

«Situācija «Astana» komandā ir krietni uzlabojusies, salīdzinot ar pērn pieprasītajiem audita rezultātiem. Ir uzlabojies treniņu plāns riteņbraucējiem, komandas personāls, sacensību vadība un medicīniskā aprūpe,» teikts komisijas ziņojumā, atsaucoties uz ISSUL pētījuma rezultātiem.

Zīmīgi, ka «Astana» komandu vada Aleksandrs Vinokurovs, kurš no 2007. līdz 2009.gadam izcieta diskvalifikāciju par asins pārliešanu.

Nākamā gada sezonai apstiprinātas jau 11 komandas, tajā skaitā arī Alekseja Saramotina pārstāvētā IAM vienība. Tuvāko nedēļu laikā septiņas pārējās komandas izies Licenču komisijas standarta pieteikuma procesu, tostarp arī latvieša Toma Skujiņa pārstāvētā ASV vienība «Cannondale-Garmin».

Iepriekšējās četras sezonas 28 gadus vecais Smukulis pārstāvēja Krievijas riteņbraukšanas vienību «Katjuša», būdams palīgs saviem komandas biedriem, lai viņi sacensībās varētu cīnīties par augstākajām vietām. Latvietis šosezon piedalījās vairākās prestižās sacensībās, tostarp daudzdienu velobraucienā «Vuelta Espana», kur gan sākumā viņš nemaz nebija pieteikts.

Iepriekš sarunā ar aģentūru LETA Smukulis atklāja, ka Krievijas komanda bija apmierināta ar viņa aizvadītās sezonas sniegumu.

Latvijas profesionālais riteņbraucējs piedalījās arī šī gada pasaules čempionātā, individuālajā braucienā izcīnot 28.vietu, bet grupas braucienā viņš 54 kilometrus pirms finiša bija iesaistīts lielā kritienā, noslēgumā ieņemot 110.pozīciju.

Augusta sākumā Smukulis izcīnīja trešo vietu UCI Pasaules tūres ietvaros notikušā Polijas daudzdienu velobrauciena posmā, garantējot Latvijai vietu nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Tāpat gaidāmajā sezonā «Astana» komandu pārstāvēs arī šī gada prestižā daudzdienu velobrauciena «Vuelta Espana» uzvarētājs itālis Fabio Aru, cits slavenais itāļu riteņbraucējs Vinčenco Nibali, kas bija pagājušā gada «Tour de France» čempions, un šovasar notikušo pirmo Eiropas spēļu grupas brauciena uzvarētājs spānis Luiss Leons Sančess. Šajā vienībā jau sesto sezonu startēs arī igaunis Tanels Kangerts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu