UCI: Jaunā pārbaudes ierīce atklās jebkādu mehānisko dopingu

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunā magnētiskā pārbaudes ierīce, kas šogad ieviesta profesionālajā riteņbraukšanā, atklās «jebkāda vieda» mehānisko dopingu, paziņojusi Starptautiskā riteņbraukšanas savienība (UCI).

Beļģu riteņbraucēja Vemke Van den Drīše gada sākumā kļuva par pirmo pieķerto mehāniskā dopinga izmantošanā. Pasaules čempionātā riteņbraukšanas krosā U-23 vecuma grupā viņa startēja ar riteni, kas bija aprīkots ar motoru.

Van den Drīše tika uzskatīta par vienu no favorītēm U-23 vecuma grupā sievietēm, taču sportistei par krāpšanos tika piespriesta sešu gadu diskvalifikācija.

Jaunā pārbaudes sistēma izmanto skeneri, lai izveidotu magnētisko lauku. Tādējādi ierīce mazāk nekā minūtes laikā var noteikt, vai velosipēdā ir paslēpts motors, magnēts, baterijas vai kāds objekts.

«Tas ir kaut kas, ko mēs uztveram ļoti nopietni. Tā ir vēsts visiem krāpniekiem. Ja izmantosies šo krāpšanās metodi, mēs jūs noķersim,» paziņojumā citēts UCI prezidents Braiens Kūksons.

«Ierīce spēj atklāt visāda veida tehnoloģijas. Mums ir lieliska metode, kas strādā. Termiskā attēla tehnoloģija nav tik uzticama kā šī, ko izmantojam mēs,» piebilda Kūksons.

UCi veikusi 507 pārbaudes arī nesenajā Romandijas daudzdienu velobraucienā, kur pārkāpumi netika atklāti. Šajās sacensībās piedalījās arī Latvijas profesionālais riteņbraucējs Gatis Smukulis, kurš finišēja 103.vietā.

Līdz gada beigām UCI plāno profesionāļu sacensībās veikt apmēram desmit līdz 12 tūkstošus pārbaužu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu