MTB riteņbraucējs Pētersons veic lielāko kāpumu un izcīna 23. vietu PČ

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnis Melderis

Sestdien Austrālijā tika aizvadītas pasaules čempionāta kalnu riteņbraukšanā (MTB) Olimpiskā krosa (XCO) sacensības elites vīriem. Latvijas izlases un «ZZK» komandas sportists Arnis Pētersons 74 sportistu konkurencē veica lielāko kāpumu un finišēja respektablajā 23. vietā. Par trīskārtēju pasaules čempionu kļuva Nino Šurters.

Austrālijas pilsētā Kērnsā notiekošajā pasaules čempionātā kalnu riteņbraukšanā svētdien medaļu komplektus sadalīja elites dāmu un elites vīru XCO krosa sportisti. Latviju gada nozīmīgākajās sacensībās elites vīru grupā pārstāvēja «ZZK» komandas Cēsu riteņbraucējs Arnis Pētersons.

Šī ir Arņa debijas sezona elites grupā. Pasaules kausa izcīņā, kurā «ZZK» komandas sportists startēja četros no kopumā sešiem posmiem, labākais rezultāts tika sasniegts pirmajā posmā, kad, startējot no beigām, tika izcīnīts 20. vieta. Pētersons kopā ar treneri Vilmāru Tomsonu uz Austrāliju devās jau vairākas nedēļas pirms pasaules čempionāta, ar mērķi labāk sagatavoties nozīmīgajam startam.

Elites grupas sportisti veica ievadapli, kam sekoja septiņi 4,31 kilometru garie pamatapļi. Priekš MTB XCO krosa sacensībām trase bija gana ātra. Bez jau ierastajiem šķēršļiem smilšainajā un šaurajā trasē tika iekļauti arī BMX elementi.

Arnis Pētersons trasē devās ar 53. starta numuru. Ievadaplī latvietis spēja pacelties uz 40. pozīciju. Kāpums vietu izteiksmē turpinājās arī pirmajā aplī. Pēc pusapļa Arnis jau bija 35. Tomēr tad sekoja tehniska neveiksme, riepas plīsums, kas Pētersonu apļa beigās atmeta uz 48. vietu. Pirmo lielo apli līderpozīcijā veica olimpiskais čempions Jaroslavs Kulhavijs no Čehijas, kuram šī līdz šim bijusi neveiksmīga sezona. Ar viņu vienā grupā apli noslēdza arī šosezon dominējošais šveicietis Nino Šurters, brazīlietis Henrihs Avančini un francūzis Maksime Marote. Latvijas sportists līderim apļa beigās zaudēja 1 minūti un 38 sekundes.

Otrajā aplī vadībā nostabilizējās Kulhavijs un divkārtējais pasaules čempions Nino Šurters, kurš šosezon izcīnīja uzvaras visos Pasaules kausa posmos. «ZZK» Latvijas sportists Pētersons tikmēr bija pakāpies uz 44. pozīciju. Trešajā aplī līderu duetam pievienojās vēl viens šveicietis – Tomass Litšers – kā arī lielisku sniegumu demonstrējošais brazīlietis Avančini. Arnis tikmēr pacēlās vēl par vienu vietu augstāk.

Ceturtā apļa pirmajā daļā dubultvadību ieguva abi šveicieši, tomēr apļa beigu daļā Kulhavijam izdevās viņus panākt. Brazīlijas sportists gan atpalika jau par 16 sekundēm. Pētersons tikmēr atgriezās TOP 40 skaitā, pakāpjoties uz 35. vietu, 3 minūtes un 26 sekundes aiz līderu trio. Nākamajā aplī Šurters, Litšers un Kulhavijs tikai palielināja savu pārsvaru pār sekotājiem, kamēr Arnis Pētersons, rādot lielisku sniegumu, jau bija pakāpies uz 30. vietu (+00:03:40).

Priekšpēdējo apli vadībā aizvadīja čehu sportists, kamēr abi šveicieši cieši viņam sekoja. Tapa skaidrs, ja nenotiks nekas neparedzēts, šī trijotne arī sadalīs goda pjedestālu. Ceturtajā vietā esošais Avančini apļa vidū jau atpalika par 36 sekundēm. Lielisks turpināja būt Pētersons. Mūsu sportists pakāpās uz 27. vietu. Vērtējot apli atsevišķi, līderim Arnis zaudēja tikai vienu (!) sekundi.

Pēdējā aplī izrāvienu veica Šurters, kurš negribēja pieļaut finiša spurtu ar Kulhaviju. Nino ieguva vairāku sekunžu pārsvaru pār abiem sekotājiem, ko līdz finišam tikai nostabilizēja. Rādot lielisku sniegumu Nino Šurters arī kļuva par trīskārtēju pasaules čempionu. Šveicieša laiks trasē bija 1 stundas 27 minūtes un 44 sekundes. Otro vietu izcīnīja Kulhavijs, kurš Šurteram zaudēja septiņas sekundes. Bronzas godalga Litšeram (+00:00:15).

Īpaši jāizceļ Arņa Pētersona veikums. Mūsu MTB sportists, neskatoties uz sacensību sākumā gūto velosipēda tehnisko defektu, spēja veikt lielāko kāpumu vietu izteiksmē starp visiem dalībniekiem. Finiša spurtā pārspējot kanādieti Lenardī Boukhardu, cēsinieks sev nodrošināja 23. vietu starp 74 dalībniekiem. No uzvarētāja viņš atpalika 4 minūtes un 4 sekundes.

Pasaules MTB čempionāta noslēdzošajā dienā, kas gaidāma svētdien, medaļu komplektus sadalīs downhill disciplīnas sportisti. Pulksten 02:30 naktī pēc Latvijas laika cīņu par čempiones titulu junioru meiteņu grupā uzsāks Latvijas sportiste Paula Žibasa.

Pasaules čempionāts MTB XCO krosā elites vīriem

1. Nino Schurter, Šveice, 01:27:44

2. Jaroslav Kulhavy, Čehijas Republika, +00:00:07

3. Thomas Litscher, Šveice, +00:00:15

4. Henrique Avancini, Brazlīja, +00:01:04

5. Manuel Fumic, Vācija, +00:01:11

6. Lukas Fluckiger, Šveice, +00:01:13

23. Arnis Pētersons, Latvija, +00:04:04

Latvijas sportistu starti pasaules čempionātā kalnu riteņbraukšanā

10.09. (plkst. 02:30 pēc LV laika) MTB Downhill junioru meiteņu grupas sacensības – Paula Žibasa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu