Titulētais Frūms var zaudēt «Vuelta a Espana» titulu

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Titulētajam britu riteņbraucējam Kristoferam Frūmam pēc uzvaras «Vuelta a Espana» velobraucienā organismā konstatēta palielināta aizliegto vielu klātbūtne, kā rezultātā viņš var zaudēt titulu, liecina laikrakstu «Guardian» un «Le Monde» kopīgi veiktajā izmeklēšanā atklātā informācija.

Frūma organismā deviņas dienas pēc «Vuelta a Espana» finiša, 20.septembrī, atklāta palielināta astmas medikamenta salbutamola klātbūtne, vēsta «Guardian».

Tikmēr Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) vēsta, ka brita organismā aizliegtā viela bijusi divreiz vairāk par atļauto. UCI no Frūma pieprasījusi paskaidrojumu, taču nav diskvalificējusi viņu.

Frūms, kurš slimo ar astmu, paziņoja, ka «Vuelta a Espana» laikā slimības simptomi palielinājušies, līdz ar to arī vairāk tika lietoti medikamenti. Tiesa, riteņbraucējs norāda, ka sekojis visām norādēm, lai nepārdozētu.

«Kā vienmēr nodrošinājos, lai nelietotu vairāk nekā atļautā doza. Savu lomu riteņbraukšanā uztveru ļoti nopietni. UCI ir pilnīgas tiesības veikt pārbaudes, un es kopā ar komandu sniegsim visu nepieciešamo informāciju,» teikts riteņbraucēja paziņojumā.

«»Vuelta a Espana» pēdējās nedēļas laikā Krisam bija pastiprināti astmas simptomi. Pēc komandas ārsta norādēm, viņš palielināja salbutamola devu pieļautajās robežās,» teikts «Sky» komanda paziņojumā.

Tikmēr Frūma advokāts Mihales Lēners aģentūrai DPA atklāja, ko UCI, iespējams, sodīs riteņbraucēju, turklāt šajā gadījumā iespējama pat viena gada diskvalifikācija.

«Pieņemt lēmumu šajā lietā būs ļoti sarežģīti,» teica Lēners.

Zīmīgi, ka pirms mēneša Lielbritānijas Antidopinga aģentūra (UKAD) slēdza «Sky» britu riteņbraucēja, 2012.gada «Tour de France» uzvarētāja Bredlija Viginsa lietu.

Viginsa vārds tika minēts saistībā ar dopinga lietošanu, jo viņš bija viens no tiem sportistiem, par kuru ziņoja hakeru grupa «Fancy Bear», kas nozaga informāciju no Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA). Iegūtā informācija liecināja, ka Viginss bija viens no sportistiem, kurš ieguva tā dēvēto Terapeitiskās lietošanas atļauju (TUE), kas sportistiem ļauj ārstu uzraudzībā lietot aizliegtos medikamentus. Viginss šādadas TUE atļaujas ieguva pirms 2011. un 2013.gada «Giro d'Italia» velobraucieniem, kā arī pirms 2012.gada «Tour de France» velobrauciena. Riteņbraucējam tika atļauta aizliegtā medikamenta triamcinolona lietošana, piedevām TUE tika izsniegta ikreiz pirms nozīmīgām sacīkstēm, kas vedināja uz domām, ka viņš apzināti izmantojis šādu iespēju, lai ar dopinga palīdzību uzlabotu savus rezultātus.

Frūms šogad ceturto reizi karjerā un trešo reizi pēc kārtas triumfēja prestižajā «Tour de France», kā arī guva uzvaru «Vuelta a Espana» velobraucienā, kļūdams vien par trešo riteņbraucēju vēsturē, kuram viena gada laikā izdevies uzvarēt abās šajās sacensībās.

Otrajā vietā Spānijas tūrē palika «Bahrain Merida» itāļu riteņbraucējs Vinčenco Nibali.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu