Briest ievērojams dopinga skandāls pasaules sportā

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaules vieglatlētiku sagaida jauns dopinga skandāls, jo atkārtoti pārbaudītas analīzes uzrādījušas ļoti lielu skaitu aizdomīgu rezultātu, sestdien vēstīja Vācijas televīzijas kanāls ARD un britu izdevums «Sunday Times».

(Pievienota 7.-8. rindkopa.)

Veiktas atkārtotas 5000 sportistu asins analīžu pārbaudes, un 800 skriešanas disciplīnu pārstāvjiem rezultāti fiksēti «aizdomīgi» vai pat «ļoti aizdomīgi». Kā izteikušies vairāki dopinga eksperti, vieglatlētika pašlaik ir «tajā pašā situācijā kur profesionālā riteņbraukšana bija pirms 20 gadiem».

Mediji ziņoja, ka īpaši smagi šie rezultāti varētu skart Krievijas un Kenijas sportistus. Zīmīgi, ka tikai pēc trim nedēļām Pekinā sāksies pasaules čempionāts vieglatlētikā.

«Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir ļoti satraukusies par šīm apsūdzībām, kas vēlreiz satricinās visu pasauli,» paziņojumā paudis WADA vadītājs Kreigs Rīdijs.

Tiek vēstīts, ka trešdaļai no pasaules čempionātu un olimpisko spēļu medaļniekiem, kas godalgas ieguvuši laika posmā starp 2001. un 2012. gadu, analīzes bijušas aizdomīgas.

«Vienā disciplīnā viss goda pjedestāls sastāvēja no sportistiem, kuri, manā skatījumā, kādā savas karjeras posmā lietojuši dopingu,» ARD programmā izteicās Austrālijas eksperts Maikls Ešendens.

«Izskatās, ka, publicējot šādas filmas, kāds vēlas izpostīt vieglatlētiku,» paudis Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko. «Jebkurā gadījumā ir nepareizi balstīt jebkādas apsūdzības dokumentālajā filmā. Tas ir absurds.»

Mutko atgādināja, ka augustā gaidāmas Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) prezidenta vēlēšanas, tāpēc, viņaprāt, pašlaik risinās cīņa par varu.

Zīmīgi, ka līdzīgas apsūdzības ARD izvirzīja jau decembrī, kad dokumentālajā filmā atklāja aizkulises Krievijas dopinga uzraudzīšanas sistēmā. Tajā par valsts dopinga lietošanas ēnas pusēm atklāti stāstīja bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbinieks Vitālijs Stepanovs un viņa sieva Jūlija - vidējo distanču skrējēja, kura pašlaik par aizliegto vielu lietošanu izcieš diskvalifikāciju. Šajos materiālos tika uzsvērts, ka dopinga lietošana Krievijas sportā ir kā sērga, uzraugošajām instancēm slēpjot patiesos analīžu rezultātus un iesaistoties korupcijā.

WADA tagad ziņo, ka izmeklēšanas rezultāti par decembra apsūdzībām būs zināmi septembrī, tomēr jauno apstākļu dēļ komisijas darbība tiks pagarināta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu