Kremlis nosauc par nepamatotām apsūdzības dopinga skandālā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs paziņojis, ka apsūdzības valsts atbalstītā dopinga izmantošanā Krievijas vieglatlētikā ir nepamatotas, vēsta ārvalstu ziņu aģentūras

Dmitrijs Peskovs otrdien pavēstīja žurnālistiem, ka jebkurām apsūdzībām ir jābūt pamatotām un ar pierādījumiem.

«Kamēr nav pierādījumu, ir grūti uzskatīt par pamatotām apsūdzības, kuras izskanējušas agrāk.»

Jau ziņots, ka Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izveidotā izmeklēšanas komisija, kura 11 mēnešus pārbaudīja dažādus dopinga pārkāpumus Krievijas vieglatlētikā, pirmdien rekomendēja Starptautiskajai Vieglatlētikas federācijai (IAAF) uz laiku apturēt Krievijas sportistu dalību sacensībās.

Apjomīgā izmeklēšanā konstatēja rupjus antidopinga kodeksa noteikumu pārkāpumus, valsts atbalstītā un kontrolētā dopinga sistēmas izveidošanā, kā arī valsts drošības organizāciju līdzdalību dopinga programmas izstrādē un uzturēšanā, kā arī dažādās manipulācijās ar dopinga analīzēm un vainīgo sportistu piesegšanā, par ko zinājušas augstākās Krievijas sporta amatpersonas.

Izmeklēšanas gala ziņojums, kurš ir uz vairāk kā 300 lapām, rekomendē IAAF apturēt Krievijas vieglatlētikas federācijas darbību organizācijā, kā arī apturēt šīs valsts sportistu līdzdalību jebkāda līmeņa sacensībās uz laiku vai ilgtermiņā.

Tāpat WADA aicina IAAF uz mūžu diskvalificēt piecus Krievijas vieglatlētus, tostarp olimpisko čempioni 800 metru skrējienā Mariju Savinovu un bronzas medaļnieci šajā pat distancē Jekaterinu Poistogovu, četrus trenerus, kā arī atņemt akreditāciju Maskavas antidopinga aģentūrai.

WADA komisijai izmeklēšanas laikā arī radušās aizdomas par to, ka 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā ir notikušas manipulācijas ar dopinga analīzēm, kuras veikuši dopinga laboratorijas darbinieki un atbildīgās personas. Kā zināms, pērn Soču olimpisko spēļu laikā dopinga lietošanā tika pieķerti divi Latvijas izlases hokejisti - Vitālijs Pavlovs, kurš sodu jau izcietis, kā arī Ralfs Freibergs, kurš joprojām izcieš divu gadu diskvalifikāciju.

Komisijas vadītājs Paunds pirmdien paziņoja, ka atbildīgās Krievijas sporta amatpersonas, tostarp sporta ministrs Vitālijs Mutko, zinājuši par dopinga pārkāpumiem un pozitīvajām analīzēm, taču neko nav darījuši, lai krāpniekus atmaskotu vai sodītu. Apjomīgās dopinga programmas piesegšanā un organizēšanā līdzdarbojušies arī Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki. Viņi darbojušies arī antidopinga laboratorijā, kurā tika pārbaudītas 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu dalībnieku analīzes.

WADA komisija uzskata, ka Maskavas nomalē darbojusies slepena laboratorija, kura palīdzējusi slēpt dopinga lietošanas gadījumus, veicot pārbaudes sportistiem un informējot tos, kuriem analīzes bijušas ir pozitīvas.

Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka Maskavas antidopinga laboratorija, kas ir WADA akreditēta iestāde, iznīcinājusi vairāk kā 1400 analīžu, tādējādi apzināti slēpjot potenciālos dopinga lietotājus. Analīzes iznīcinātas pēc laboratorijas direktora Grigorija Rodčenkova rīkojuma.

IAAF pirmdien paziņoja, ka ņems vērā WADA ziņojumu un organizācijas padomes locekļi spriedīs, vai tiešām liegt Krievijas sportistiem līdzdalību sacensībās un ieviest sankcijas pret Krievijas vieglatlētikas federāciju.

IAAF prezidents Sebastjans Ko atzina, ka WADA komisijas ziņojums ir satraucošs. «Mums ir nepieciešams laiks, lai pienācīgi izanalizētu ziņojumu. Neskatoties uz to, esmu ierosinājis IAAF padomi sākt procesu, lai apspriestu iespējamās sankcijas pret Krievijas federāciju. Šis solis netiek pieņemts viegli. Mūsu atlētiem, partneriem un līdzjutējiem varu garantēt, ka mūsu pieļautās antidopinga programmas kļūdas tiks izlabotas. Mēs darīsim visu iespējamo, lai aizsargātu «tīros» atlētus un atjaunotu uzticību mūsu sporta veidam,» sacīja Ko, solot, ka IAAF sadarbosies ar varas iestādēm, kas izmeklēs šo skandālu, sniedzot visu nepieciešamo informāciju.

Vācijas televīzijas kanāls ARD decembrī demonstrēja dokumentālo filmu, kurā Krievijas vieglatlētikas federācija un valsts antidopinga aģentūra tika vainota sistemātiskā dopinga programmā, kas piesedz vadošo sportistu pārkāpumus. Pēc tam WADA izveidoja neatkarīgu komisiju, kura veica savu izmeklēšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu