Pasaules čempionātā vieglatlētikā šodien startē seši Latvijas sportisti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Pasaules čempionātā vieglatlētikā trešajā dienā svētdien no Latvijas sportistiem startēs sprintere Gunta Latiševa-Čudare, šķēpmetējas Madara Palameika un Anete Kociņa, kā arī maratonisti Valērijs Žolnerovičs, Ilona Marhele un Anete Kažemāka, savukārt Ineta Radēviča saņems 2011.gada pasaules meistarsacīkšu sudraba medaļu tāllēkšanā.

Kā pirmais uz starta izies Žolnerovičs, kuram plkst.12.55 pēc Latvijas laika sāksies maratona distances sacensības kungiem.

Žolnerovičs maija vidū Rīgas maratonā 42 kilometrus un 195 metrus veica divās stundās 14 minūtēs un 23 sekundēs, sev piederošo Latvijas rekordu labojot par desmit sekundēm. Līdz ar to Žolnerovičs izskrēja arī pasaules čempionāta normatīvu, kas ir divas stundas un 19 minūtes.

Žolnerovičam bija iespēja piedalīties arī iepriekšējās divās meistarsacīkstēs, jo viņš izpildīja normatīvu, taču viņš uz čempionātiem nedevās.

Tikmēr plkst.13.55 400 metru priekšskrējienos startēs Latiševa-Čudare. Pusfinālā iekļūs katra priekšskŗējiena trīs ātrākās sportistes un vēl sešas labāko rezultātu īpašnieces no pārējām dalībniecēm.

Latiševa-Čudare jūlijā parūpējās par pārsteigumu, triumfējot Eiropas U-23 čempionāta 400 metru distancē. Latviete finālā distanci veica 52,00 sekundēs, bet priekšsacīkstēs viņas laiks bija 51,80 sekundes, tādējādi tika izpildīts pasaules čempionāta normatīvs.

Aizpērn Pekinā viņa ieņēma 30.vietu, nepārvarot priekšsacīkšu kārtu.

Savukārt plkst.16 startēs Latvijas maratonistes Ilona Marhele un Anita Kažemāka.

Kažemākai šis ir otrais pasaules čempionāts maratonā, jo aizpērn Pekinā viņa izcīnīja 39.vietu. Tomēr vēl pirms diviem gadiem sportiste guva 41.vietu 20 kilometru soļošanā. Savukārt Marhele ir planētas meistarsacīkšu debitante, bet viņas pieredzes bagāžā ir Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur pērn tika izcīnīta 61.pozīcija.

Visbeidzot plkst.21.05 sāksies šķēpmešanas kvalifikācija dāmām, kur startēs Latvijas cerības Palameika un Kociņa. Finālā iekļūs kvalifikācijas normu, 63,50 metrus, izpildījušās sportistes vai arī 12 labāko rezultātu īpašnieces.

Pērnā gada Dimanta līgas uzvarētāja šķēpa mešanā Palameika šosezon nav priecējusi ar augstvērtīgiem sasniegumiem, bet viņas tālākais metiens ir 63,92 metri, kas tika sasniegts jūnijā Jelgavā notikušajās tradicionālajās olimpiskā čempiona Jāņa Lūša kausa izcīņas sacensībās.

Pērn Dimanta līgas noslēdzošajā posmā Briselē Palameika laboja sev piederošo Latvijas rekordu, šķēpu raidot 66,18 metrus tālu un nodrošinot arī uzvaru kopvērtējumā.

Palameikai šīs ir piektās planētas meistarsacīkstes, bet labākais rezultāts tika sasniegts 2011.gadā Dienvidkorejā, kura tika izcīnīta 11.vieta.

Slavenās treneres Valentīnas Eidukas audzēkne Kociņa šosezon vairākkārt ir labojusi personīgo rekordu, kas tagad ir 64,47 metri. Jūlija vidū pieaugušo pasaules čempionātu debitante Kociņa izcīnīja sudraba medaļu U-23 Eiropas čempionātā.

Kociņa ar savu rezultātu ieņem dalītu devīto vietu sezonas labāko metēju rangā, kamēr Palameika atrodama 14.vietā. Sezonas līdere ar 68,43 metriem ir Riodežaneiro olimpisko spēļu čempione Sara Kolaka no Horvātijas.

Pasaules čempionātā gaidāms vēl viens Latvijai nozīmīgs notikums, jo pašreizējā Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidente Radēviča plkst.20.15 pēc Latvijas laika saņems 2011.gada pasaules meistarsacīkšu sudraba medaļu tāllēkšanā, kas viņai pienākas pēc vicečempiones diskvalificēšanas. Radeviča pirms sešiem gadiem kļuva par neatkarīgās Latvijas pirmo medaļnieci pasaules čempionātos.

Bez maratonistiem svētdien čempioni noskaidrosies arī septiņcīņā, kārtslēkšanā un 100 metru sprintā dāmām, kā arī lodes grūšanā kungiem.

Pasaules čempionāts vieglatlētikā Latvijai iesācies pagalam neveiksmīgi, jo komandas lielākā cerība daudzcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņas pirmajā disciplīnā guva traumu, no sacensībām izstājoties. Viņa šajā pasaules čempionātā bija plānojusi startēt arī tāllēkšanā, kur sacensības notiks nākamajā nedēļā.

Pasaules čempionātā Latviju pārstāv 12 sportisti. Londonā startēs arī tāllēcēja Lauma Grīva, trīssoļlēcējs Elvijs Misāns, soļotāja Agnese Pastare, un sprintere Sindija Bukša, kura startēs 200 metru distancē.

Bukša un Grīva dalībnieku vidū iekļuva, jo viņu disciplīnās kvalifikācijas normatīvus bija izpildījis mazāks skaists sportistu nekā pasaules čempionātā atvēlētas vietas, tāpēc abas tika pie pēdējā brīža uzaicinājumiem.

Kvalifikācijas normatīvus bija izpildījuši Jeļena Prokopčuka un Arianna Hilborna maratonā, kā arī soļotājs Arnis Rumbenieks 50 kilometru distancē, taču viņi šajās sacensībās nepiedalīsies. Tāpat ielūgumu startēt pasaules čempionātā saņēma 2016.gada Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, taču viņš joprojām atlabst no savainojuma.

Pasaules čempionāts Londonas olimpiskajās stadionā, kur pirms pieciem gadiem tika dalītas Olimpiādes medaļas, ilgs līdz 13.augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu