Titulētā DĀR skrējēja Semenja dzimuma pārbaudes nodēvē par nonsensu

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Titulētā Dienvidāfrikas republikas (DĀR) skrējēja Kastera Semenja, kura tikusi apvainota blēdībās ar dzimumu, Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) centienus mainīt noteikumus par dabiskā veidā radušos testosteronu sportistēm nodēvējusi par nonsensu.

Pēc IAAF un Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) pētījumiem izriet, ka vieglatlētēm ar dabiski augstu testosterona līmeni ir par 4,5 procentiem lielākas priekšrocības nekā konkurentēm.

«Šādas lietas un paziņojumi mani neinteresē. Tā ir viņu [amatpersonu] interese.» sacīja skrējēja, kura pirmdien pasaules čempionātā Londonā izcīnīja bronzas medaļu 1500 metru distancē.

Divkārtējā olimpiskā čempione Semenja radīja aizdomas par blēdībām ar dzimumu kopš pēkšņās skrejceliņā gūtās slavas 2009.gadā.

Skrējēja, kurai tagad ir 26 gadi, ir divu pēdējo olimpisko spēļu čempione 800 metru skrējienā un divkārtējā pasaules čempione šajā distancē.

Līdz 2015.gadam vairākas sportistes bija spiestas izmantot īpašus medikamentus, lai samazinātu testosterona līmeni, taču tad Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atcēla IAAF noteikumus par dabiski palielināta līmeņa samazināšanu. Tiesa, IAAF cenšas šo prasību atkal ieviest.

«Personīgi man tā ir pagātne. Tas pat vairāk netraucē mani. Esmu pozitīvi noskaņota un pozitīvi skatos uz priekšu,» bilda vidējo distanču skriešanas zvaigzne.

Uz jautājumu, ko viņa darīs, ja IAAF lems, lai sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni atkal būtu jālieto medikamenti, Semenja sacīja: «Man tam nav laika, jo tas ir nonsenss.»

Kopš Semenjas uzvaras 2009.gada pasaules čempionātā Berlīnē sākās dažādas runas par sportistes dzimumu. Pārbaudes procesa laikā 11 mēnešus viņa sacensībās nepiedalījās, bet pēc viņas dzimuma pārbaudes tika pielaista sacensībām, kur turpmākajos gados viņa plūca vēl lielākus laurus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu