Bolts: Pārāk daudzi ir atgriezušies sportā un krituši kaunā

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Jamaikas sprinta zvaigzne Useins Bolts noliedzis iespēju atgriezties sacensībās un atzinis, ka viņam bija skumji, taču satraucoši atvadīties no vieglatlētikas. Sportists gan uzsvēra, ka neveiksmīgais pasaules čempionāts Londonā nemainīs viņa iepriekšējos sasniegumus.

100 metru sprintā Bolts bija spiests samierināties ar bronzu, kamēr par pasaules čempionu kļuva viens no viņa niknākajiem konkurentiem, amerikānis Džastins Getlins. Savukārt savā pēdējā startā sprinteris augšstilba muskuļa krampju dēļ veica tikai nepilnu pusi no pēdējā posma 4x100 metru stafetē, nokrītot uz skrejceļa un paliekot bez rezultāta.

«Katru reizi 100 metros esmu centies demonstrēt savu labāko sniegumu un sniegt labu šovu. Esmu bēdīgs aiziet šādi,» sacīja 30 gadus vecais Bolts. «Taču nedomāju, ka viens čempionāts mainīs manis iepriekš paveikto.»

Pasaules Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Sebastjans Ko ir salīdzinājis Boltu ar bokseri Muhamedu Ali ne tikai sportisko sasniegumu, bet arī harismas un personības dēļ.

«Atceros, ka pēc 100 metru fināla kāds man sacīja: «Usein, neuztraucies. Arī Muhameds Ali zaudēja savā pēdējā cīņā, tāpēc neķer kreņķi»,» pauda jamaikietis.

Bolts, kurš ir pasaules rekordists 100 un 200 metros, astoņu olimpisko zelta medaļu un 14 pasaules čempionāta medaļu īpašnieks, vēlreiz apliecināja, ka nedomā atgriezties skrejceļā.

«Nē! Pārāk daudzi ir atgriezušies sportā un krituši kaunā,» sprinteris sacīja ar greizu smīnu. «Es negribu būt viens no viņiem. Raugos uz priekšu un vēlos būt brīvs. Esmu laimīgs. Kopš desmit gadu vecuma esmu bijis vieglatlētikā. Viss, ko zinu, ir skrejceļš. Man mazliet jāatpūšas.»

Tiesa, Bolta zīmols varētu palikt vieglatlētikā. «Turpināt darīt to, ko esi darījis, var būt labs vēstījums bērniem. Strādā cītīgi, kļūsti stiprs. Ja tā darīsi, sasniegsi savas robežas. Tas būtu labs mans mantojums.»

Savā trešajā vietā 100 metru skrējienā Bolts neko īpašu nesaskata. «Visu čempionātu bija sportisti, kam neveicās. Šis bija pārsteigumu pilns čempionāts ar daudziem šokējošiem rezultātiem.»

Nenosaucot vārdā divreiz par dopinga lietošanu diskvalificēto Getlinu, Bolts deva mājienu par savu nostāju. «Vienmēr esmu bijis strikti pret dopingu. Ja tiek atklātas šādas blēdības, jāpiešķir diskvalifikācija uz mūžu. Šobrīd mums jādara viss, lai sportu turētu labā gaismā. Esmu spējis parādīt, ka iespējams iztikt bez dopinga palīdzības, tāpēc es ļoti ceru, ka jaunie sportisti turēsies tālāk no aizliegtajām vielām.»

Karjeras laikā Bolts 100 metrus veica 9,58 sekundēs, bet 200 metrus - 19,19 sekundēs. Tie abi ir pasaules rekordi. Viņš ir astoņkārtējs olimpiskais čempions, bet pasaules čempionātos triumfēja 11 reizes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu