Latiševa-Čudare uzrāda augstvērtīgu rezultātu; Prezidenta balvā Latvija 2. vietā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas vieglatlēte Gunta Latiševa-Čudare sestdien Ogrē, kur noslēdzās tradicionālās Prezidenta balvu sacīkstes, uzrādīja augstvērtīgāko rezultātu dāmu konkurencē, kamēr kopvērtējumā Latvijas komanda triju Baltijas valstu konkurencē palika otrā.

Par kopvērtējuma uzvarētāju ar 272 punktiem kļuva Lietuva, Latvijas vieglatlēti viņiem zaudēja sešus punktus, kamēr trešā ar 262 punktiem bija Igaunija. Latvijai pamatīgu triecienu cīņā par uzvaru kopvērtējumā piektdien deva abas 4x100 metru stafešu komandas, kuras pēc kļūdām stafetes maiņā tika diskvalificētas.

Zīmīgi, ka pēc pirmās dienas līdere ar 134 punktiem bija Igaunija, kamēr Latvijai bija 124, bet Lietuvai 121 punkts.

Savukārt individuālajā vērtējumā dāmām augstvērtīgāko rezultātu uzrādīja Latiševa-Čudare, kura 200 metru distanci veica 22,94 sekundēs, kas viņai pēc Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) punktu tabulām deva 1141 punktu.

Latiševa-Čudare, kura pērn gada nogalē tika atzīta par Latvijas sporta uzlecošo zvaigzni, jo kļuva par Eiropas U-23 čempioni 400 metros, tikai par 14 punktiem pārspēja citu Latvijas sprinteri Sindiju Bukšu. Viņa piektdien 100 metrus veica 11,34 sekundēs, tikai par piecām sekundes simtdaļām atpaliekot no maija beigās «Rīgas kausos» pašas sasniegtā valsts rekorda.

Tikmēr vīriem augstvērtīgākais rezultāts bija igauņu šķēpmetējam Magnusam Kirtam, kurš piektdien rīku raidīja 86,70 metrus tālu, kas viņam deva 1197 punktus.

Sestdien Latvijas sportisti izcīnīja vairākas uzvaras. Diena sākās ar soļotājas Agneses Pastares panākumu 5000 metru distancē, olimpietei finišējot pēc 23 minūtēm un 59,72 sekundēm. Savukārt vīriem 10 000 metru distancē dubultuzvaru guva mājinieki Ruslans Smolonskis un Normunds Ivzāns. Smolonskis finišu sasniedza 43 minūtēs un 15,62 sekundēs, labojot savu personīgo rekordu šajā distancē, kamēr Ivzāns viņam zaudēja vairāk kā 16 sekundes.

400 metru barjersprintā pie uzvaras vīriešu konkurencē tika Latvijas sportists Iļja Petrušenko, barjeroto apli veicot ar rezultātu 52,26 sekundes, kamēr dāmām mājinieces palika starp atpalicējām. Vēl 5000 metru skrējienā sievietēm ar jaunu personīgo rekordu uzvarēja Katrīna Helmane-Soročenko, kura finišēja pēc 17 minūtēm un 1,92 sekundēm.

Otro uzvaru divu dienu laikā izcīnīja Elvijs Misāns, kurš piektdien bija labākais tāllēkšanā, bet sestdien trīssoļlēkšanā guva uzvaru ar rezultātu 16,12 metri.

Savukārt tāllēkšanā dāmām nepārspēta palika Māra Grīva, kura bija 6,49 metrus tāla. Piektdien Grīva bija ceturtā trīssolī.

Uzvaru izcīnīja arī 4x400 metru dāmu stafetes Latvijas komanda, kurā skrēja Latiševa-Čudare, Patrīcija Karlīna Roshofa, Patrīcija Sarmule un Līga Velvere, kuras finišēja pēc trim minūtēm un 38,41 sekundes, kamēr vīru sacensībās Latvijas kvartets - Aleksandrs Kucs, Iļja Petrušenko, Aleksandrs Madijarovs un Emīls Rūgums - palika otrie, sešas sekundes simtdaļas zaudējot Igaunijai.

Diska mešanā dāmām pie otrās vietas tika Dace Šteinerte, labākajā mēģinājumā sasniedzot 48,12 metrus. Tāpat otro vietu kārtslēkšanā guva Ildze Bortaščenoka, kura pārlēca 3,90 metrus, kamēr uzvaru ar jaunu Igaunijas rekordu guva Rena Kola, kura pieveica 4,35 metru augstumu.

Trešā 1500 metru skrējienā bija Patrīcija Cīrule, kura finišēja pēc četrām minūtēm un 31,88 sekundēm, kā arī Linda Ozola lodes grūšanā, kura sasniedza rezultātu 14,38 metri. Trešais 110 metru barjerskrējienā bija Jānis Baltušs, uzrādot rezultātu 14,36 sekundes.

100 metru barjerās dāmām Paula Sprudzāne palika ceturtā, finišu sasniedzot 14,06 sekundēs. Viņai patraucēja blakus celiņā skrienošās konkurentes kritiens. Ceturtais 200 metru sprintā vīriem bija arī Jānis Leitis, kurš finišēja pēc 21,50 sekundēm. Ceturtā vieta augstlēkšanā arī Madarai Onužānei-Saliņai ar rezultātu 1,73 metri.

Vēl jānorāda, ka neveiksmīgi lodes grūšanas sacensības kungiem aizvadīja Māris Urtāns, jo 37 gadus vecais sportists jau pirmajā mēģinājumā guva ceļgala traumu, beigās paliekot septītajam ar rezultātu 14,59 metri. Savukārt piektais bija Edgars Berķis, kurš lido grūda 15,04 metrus.

Prezidenta balvu sacensības tika aizvadītas jau 24.reizi, no tām jau septīto gadu pēc kārtas formātā, kur par uzvaru kopvērtējumā cīnās Baltijas valstu vieglatlētu komandas. Pērn komandu kopvērtējumā ar piecu punktu pārsvaru triumfēja Latvija, uzvarot otro gadu pēc kārtas.

Piektdienas vakarā norisinājās krāšņa sacensību atklāšanas ceremonija, kurā atlētus sveica Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un citas valsts amatpersonas, kā arī uzstājās Valmieras grupa «Age of Stones» un Latvijas vieglatlētikas zvaigznes stadionā svinīgi ienesa karogu un iededza sacensību lāpu.

Šīs sacensības no citām atšķiras ar to, ka uzvarētājus individuālajās disciplīnas apbalvo uzreiz norises vietā, savukārt Prezidenta balvu ieguvējus gan komandu, gan individuālajā kopvērtējumā apbalvo vēlāk, īpašā pieņemšanā pie Valsts prezidenta.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu