Samoilovs/Šmēdiņš cīnīsies par Eiropas zeltu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cev.lu

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien Klāgenfurtē (Austrija) iekļuva Eiropas čempionāta (EČ) finālā. Pusfināla cīņā viņi ar 2-0 (21-18, 21-19) pieveica Aleksandru Brouveru un Robertu Mēvsenu no Nīderlandes. Eiropas čempionāta finālā pēdējo divu sezonu FIVB ranga līderi iekļuva trešo gadu pēc kārtas.

Viss pirmais sets ritēja ļoti līdzīgi, bet tā beigās pirmo nopietnāko pārsvaru Latvijas sportisti ieguva, kad Šmēdiņš nobloķēja pretinieku garāko spēlētāju Mēvsenu, izvirzoties vadībā ar 15:13. Savukārt brīdi vēlāk pēc vēl viena Šmēdiņa bloka Latvijas sportisti jau panāca 20:17, setu noslēdzot ar 21:18.

Otro setu pārliecinošāk iesāka Latvijas sportisti, kas pēc kārtējā lieliskā Šmēdiņa bloka izvirzījās vadībā ar 6:3. Tomēr Nīderlandes sportisti ātri vien panāca 7:7 un turpinājumā cīņa ritēja līdzīgi. Seta otrajā pusē ilgstoši punkta pārsvars bija Nīderlandes sportistiem.

Tomēr sekmīgā uzbrukumā Samoilovs un Šmēdiņš sākumā izvirzījās vadībā ar 19:18, bet nākamajā uzbrukumā Nīderlandes sportisti arī pieļāva kļūdu, kas Samoilovam un Šmēdiņam jau deva 20:18. Kaut pirmo mačbumbu pretinieki atspēlēja, pēc brīža Latvijas sportisti noslēdza dueli savā labā

Pašreizējie pasaules ranga trešās vietas īpašnieki Brouvers un Mēvsens šosezon uzvarējuši «Major» sērijas posmā Porečā, bet Gštādā guva trešo vietu. Tāpat divos «Open» kategorijas posmos viņi ieņēmuši otrās vietas.

Trešajā Eiropas čempionāta finālā trīs gadu laikā Samoilovs un Šmēdiņš svētdien plkst.15.50 pēc Latvijas laika mērosies spēkiem ar itāļiem Aleksi Ranjēri un Adrianu Karambulu.

Itāļi, kurus Samoilovs un Šmēdiņš jau apspēlēja apakšgrupā, savā pusfinālā ar 2-0 (21:17, 21:19) uzveica citu Nīderlandes duetu Kristiānu Varenhorstu un Reineru Numerdoru, kuri pirms mēneša spēlēja pasaules čempionāta finālā.

Ceturtdaļfinālā Latvijas sportisti ar 2-0 (21:18, 24:22) uzveica 2013.gada sacensību čempionus Pavlo Erreru un Adrianu Gaviru no Spānijas, kuriem bija septītais numurs.

Dāmu konkurencē sestdien sacensībās triumfēja vācietes Laura Ludviga un Kira Valkenhorsta, kuras bija izliktas ar ceturto numuru un finālā ar 2-0 (21:18, 21:18) pārspēja krievietes Jevgēņiju Ukolovu un Jekaterinu Birlovu, kurām bija devītais numurs.

Savukārt trešo vietu turnīrā izcīnīja polietes Kinga Kolosiņska un Monika Bžosteka.

Latvijas sportistes šajā turnīrā nepiedalījās.

Eiropas čempionāta pamatturnīrā startēja 32 dueti, kuri tika sadalīti astoņās grupās pa četrām komandām katrā. Grupu uzvarētāji automātiski iekļuva astotdaļfinālā, bet otro un trešo vietu ieguvēji spēlēja izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, kamēr grupu vājākajām komandām turnīrs noslēdzās.

Samoilovs/Šmēdiņš ir vienīgie Latvijas pārstāvji Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Grupu turnīra spēles vīriešiem sākās trešdien un ilga līdz piektdienai, kad notika arī pirmā izslēgšanas spēļu kārta. Astotdaļfināls un ceturtdaļfināls notika sestdien, bet pusfināls un spēles par medaļām svētdien.

Samoilovs/Šmēdiņš iepriekšējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros izcīnīja sudraba medaļas. Pērn Itālijas pilsētā Kaljāri viņi finālā zaudēja mājiniekiem Paolo Nikolai/Danielem Lupo, bet 2013. gadā, kad finālturnīrs arī norisinājās Klāgenfurtē, viņi atzina spāņu Pablo Ereras/Adriana Gaviras pārākumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu