Samoilovs/Šmēdiņš kļūst par Eiropas čempioniem!

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cev.lu

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien Klāgenfurtē (Austrija) izcīnīja Eiropas čempionāta (EČ) zelta godalgas. Sacensību finālā viņi ar 2-0 (21-18, 21-18) pieveica itāļus Aleksu Ranjēri un Adrianu Karambulu. EČ finālā iepriekšējo divu sezonu FIVB ranga līderi spēlēja trešo gadu pēc kārtas, zelta godalgas iegūstot pirmo reizi. Turnīrā Samoilovs/Šmēdiņš izcīnīja uzvaru visās spēlēs.

Pirmais sets sākās līdzīgi, bet pirmo tehnisko pārtraukumu Samoilovs un Šmēdiņš sagaidīja pie rezultāta 12-9 savā labā. Lielāku pārsvaru Latvijas sportisti vairs neieguva, un drīz vien Ranjēri/Karambula panāca 15-15. Kaut cīņa turpinājās līdzīgi, seta beigās veiksmīgu uzbrukumu veica Samoilovs, bet pēc tam pretinieku bloķēja Šmēdiņš un tika iegūta vadība ar 20-17, ko Latvijas sportisti no rokām neizlaida.

Otrā seta ievadā pārsvarā vadībā atradās itāļi, tomēr pēc tehniskā pārtraukuma ar 2. numuru izliktais Latvijas duets pārņēma vadību, lēnām novedot cīņu līdz uzvarai.

«Izejot uz maču, teicām sev, ka pienācis laiks pārtraukt negatīvo sēriju un uzvarēt Klāgenfurtē,» organizatori citē Samoilova izteikumus. «Šī ir leģendāra vieta, un visi pasaulē runā par šo centrālo kortu, kas šeit gadu gaitā noticis. Tagad esam daļa no šīs vietas vēstures.»

«Šī bijusi sarežģīta sezona, jo Jānis guva traumu, tomēr tagad esam atgriezušies un mūsu galvenais mērķis ir gūt pēc iespējas vairāk punktu, lai nodrošinātu kvalificēšanos Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm,» uzsvēra sportists.

Šajā sezonā Ranjēri un Karambula guvuši trešo vietu «Major» sērijas posmā Porečā, bet Gštādas «Major» turnīrā palika ceturtie. Tāpat Ranjēri, taču kopā ar Marko Kaminati, uzvarēja Lucernas «Open» sērijas posmā.

Pusfināla mačā, kas notika svētdienas rītā, Latvijas sportisti ar 2-0 (21-18, 21-19) pārspēja Aleksandru Brouveru un Robertu Mēvsenu no Nīderlandes.

Spēlē par Eiropas čempionāta trešo vietu starp diviem Nīderlandes duetiem Kristiāns Varenhorsts un Reiners Numerdors, kuri pirms mēneša spēlēja pasaules čempionāta finālā, ar 2-0 (21-18, 21-16) pieveica Aleksandru Brouveru un Robertu Mēvsenu.

Tikmēr dāmu konkurencē sestdien sacensībās triumfēja vācietes Laura Ludviga un Kira Valkenhorsta, kuras bija izliktas ar ceturto numuru un finālā ar 2-0 (21-18, 21-18) pārspēja krievietes Jevgeņiju Ukolovu un Jekaterinu Birlovu, kurām bija devītais numurs.

Savukārt trešo vietu turnīrā izcīnīja polietes Kinga Kolosiņska un Monika Bžosteka.

Eiropas čempionāta pamatturnīrā startēja 32 dueti, kuri tika sadalīti astoņās grupās pa četrām komandām katrā. Grupu uzvarētāji automātiski iekļuva astotdaļfinālā, bet otro un trešo vietu ieguvēji spēlēja izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, kamēr grupu vājākajām komandām turnīrs noslēdzās.

Samoilovs/Šmēdiņš bija vienīgie Latvijas pārstāvji Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Grupu turnīra spēles vīriešiem sākās trešdien un ilga līdz piektdienai, kad notika arī pirmā izslēgšanas spēļu kārta. Astotdaļfināls un ceturtdaļfināls notika sestdien, bet pusfināls un spēles par medaļām svētdien.

Samoilovs/Šmēdiņš iepriekšējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros izcīnīja sudraba medaļas. Pērn Itālijas pilsētā Kaljāri viņi finālā zaudēja mājiniekiem Paolo Nikolai/Danielem Lupo, bet 2013. gadā, kad finālturnīrs arī norisinājās Klāgenfurtē, viņi atzina spāņu Pablo Ereras/Adriana Gaviras pārākumu.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis apsveicis Latvijas pludmales volejbolistus Aleksandru Samoilovu un Jāni Šmēdiņu ar uzvaru Eiropas čempionātā, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

«Spraigās un interesantās spēlēs gūtā uzvara turnīrā apliecina Jūsu milzu gribasspēku un spēju sasniegt visaugstākos mērķus, neskatoties uz sarežģīto sagatavošanos.

Es un ikviens sporta līdzjutējs Latvijā lepojas ar Jums! Lai izdodas arī turpmāk,» apsveikumā norādījis Valsts prezidents.

Valsts prezidents novēl, lai izcīnītais panākums iedvesmo pludmales volejbolistu duetu gatavoties nākamajiem startiem, īpaši nākamgad gaidāmajām Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu