Vilde: Volejbolistiem negribu neko pārmest

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pēc zaudēta pirmā seta komandai pietrūcis azarta un atbrīvotības, tāpēc nav izdevies parādīt labāko sniegumu un izrādīt sīvāku pretestību Igaunijas izlasei, pēc zaudējuma 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas izšķirošajā spēlē žurnālistiem atzina Latvijas volejbola izlases galvenais treneris Raimonds Vilde.

Latvijas volejbola izlase svētdien Tallinā izšķirošajā spēlē par vietu 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā ar rezultātu 0-3 (20:25, 19:25, 16:25) piekāpās Igaunijai, kura pirms nedēļas Jelgavā uzvarēja sīvā piecu setu cīņā.

«Tam, ka būs grūti, bijām gatavi. Jā, varbūt nelikās, ka būs tik smagi un ka tā iebuksēsim un izkritīsim daudzos elementos, jo daudzi no līderiem neparādīja to, ko biju cerējis. Tajā pašā laikā puišiem neko negribu pārmest,» pēc cīņas sacīja Vilde.

«Tas, ka igauņi ir meistarīgāki, spēcīgāki un pieredzējušāki par mums, tāpat bija skaidrs. Cerēju, ka mēs būsim azartiskāki, brīvāki un vairāk ticēsim saviem spēkiem. Tomēr, atskatoties uz pēdējiem divarpus mēnešiem un uz to, ko esam padarījuši, kādā veidā esam progresējuši, man galīgi nav ko pārmest spēlētājiem, lai gan šis zaudējums ir ļoti sāpīgs. Volejbolistiem jāsaka tikai paldies, jo man par šo lielo darbu ir milzīgs gandarījums,» bilda treneris.

Pretinieki, savu līdzjutēju atbalstīti, maču aizvadījuši krietni labāk nekā pirms nedēļas Jelgavā. «Mājas sienas, lielais atbalsts, atmosfēra. Viņiem šī bija viena no labākajām spēlēm, taču, no otras puses, mēs neparādījām savu labāko spēli,» atzina Latvijas komandas ilggadējais vadītājs.

Vilde atzina, ka šajā mačā ar serves uzņemšanu nav veicies Ingaram Ivanovam, ko pretinieki arī izmantojuši.

«Igauņi servē nebija neko samainījuši, taču Ingaram (Ivanovam) gadās tādi krīzes brīži ar kļūdām.

Viņš spēcīgi pārdzīvo, tad seko nākamā kļūda, tad trešā un veidojas bedre. Viņam pie tā ir jāpiestrādā psiholoģiskā ziņā. Igauņi, protams, sajuta šo nepārliecinātību un izmantoja,» atzina Vilde.

Pirms spēles treneri mēģinājuši puišus psiholoģiski noskaņot tā, lai lielā atbildība un spēles likme pārāk nespiestu.

«Teicām, ka mēs varam, ka jātic. Taču negribu šobrīd analizēt detaļās un meklēt vainīgos, kurš kā nospēlēja, vai skaitīt plusus un mīnusus. Mēs esam gājuši uz priekšu un progresējuši. Protams, tagad ir rūgtums, jo tikām tik tālu, bet apetīte rodas ēdot. Tomēr, ja kāds man cikla sākumā būtu teicis, ka tiksim tik tālu, es atbildētu, ka tas ir ideāli, man neko vairāk nevajag. Ar katru soli cerība kļuva lielāka, tāpēc beigās ir sāpīgi,» sacīja treneris.

Igaunijas izlasei šajā spēlē bija liels skatītāju atbalsts, jo «Tondiraba» arēna, kurā ir vietas vairāk nekā 5000 skatītājiem, bija aizpildīta.

«Zinājām, ka būs pilna zāle. Pēc spēles Jelgavā teicu, ka atbildes mačā būsim mierīgāki, taču kļūdījos. Sākums it kā bija labs, bet pēc tam diezgan ātri ielūzām un zaudējām ticību, ka varam. Pēc pirmā seta daža laba acīs varēja saskatīt tādu kā nolemtību. Neizdevās dabūt pārliecību atpakaļ, taču nevienam ar pirkstu acīs nebakstīšu. Šis ir arī mans zaudējums, manas kļūdas, tāpēc jāanalizē, jādomā, ko var uzlabot darbā lai turpmāk mēs vieglāk tiktu galā ar šādiem momentiem,» norādīja Vilde, uzsverot, ka izlases sastāvs ir daudzsološs, taču nepieciešams uzkrāt pieredzi.

«Galvenokārt tas ir pieredzes trūkums, jo igauņiem tā ir, mums nav. Ja nespēlēsim Eiropas līgā, ja nemeklēsim spēles izlasei, tad būs grūti spēlēt tikai kvalifikācijā un cerēt, ka varam izsist komandas, kuras cīnās Eiropas līgā vai Pasaules līgā.

Federācijā pagaidām nav runāts par iespēju spēlēt Eiropas līgā, taču mēs parādījām, ka varam ar šīm komandām cīnīties un tās uzvarēt.

Tas nav atkarīgs no mums, taču dzīve rāda, ka šīs spēles un pieredze mums ir nepieciešamas. Mums bija daudz jaunu spēlētāju, kuri pirmo reizi aizvadīja šāda līmeņa mačus, viņiem tā ir neatsverama pieredze. Jo vairāk šādu maču būs, jo būs labāk,» uz augsta līmeņa maču nepieciešamību norādīja Vilde.

«Mums ir sastāvs, kuram vēl ir jāpilnveidojas. Spēlētājiem vēl piecus, sešus gadus jāprogresē, jāmācās. Svarīgi nezaudēt spēju mācīties, ja to saglabāsim, viss būs kārtībā, jo nāks rezultāts. Bet, ja tāpat riposim gadu no gada uz priekšu, būs grūti,» uzskata Latvijas izlases galvenais treneris.

Latvijas volejbola izlase vienīgo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlējusi 1995.gadā, kad Grieķijā ieņēma 11.vietu. Toreiz viens no līderiem bija pašreizējais valstsvienības galvenais treneris Raimonds Vilde, kurš gan finālturnīrā traumas dēļ nepiedalījās.

Ļoti tuvu finālturnīram Latvija nokļuva arī 2013.gadā, kad kvalifikācijas izšķirošajā kārtā atbildes spēlē Jelgavā vien «zelta setā» piekāpās Turcijai. Toreiz pirmajā mačā viesos tika zaudēts ar 0-3, bet atbildes spēlē Jelgavā gūts panākums ar 3-2, kas pēc tā brīža noteikumiem ļāva spēlēt «zelta setu», kurā Latvija cieta neveiksmi ar 10:15.

Kopā ar Igauniju Eiropas čempionātā spēlēs arī mājiniece Polija, Francija, Slovēnija, Itālija, Bulgārija, Krievija un Serbija, kas kvalificējās pēc 2015.gada Eiropas čempionāta rezultātiem, otrajā kvalifikācijas kārtā apakšgrupās uzvarējušās Vācija, Somija, Beļģija, Slovākija, Nīderlande un Čehija, kā arī Spānija, kas kā pirmā pārvarēja kvalifikācijas trešo kārtu. Savukārt sešpadsmitā sacensību dalībniece svētdien noskaidrosies Portugāles duelī ar Turciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu