Samoilovs/Šmēdiņš kā vienīgais no Latvijas duetiem uzvar pirmajā PK turnīra Maskavā spēlē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.fivb.org

Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ceturtdien ar drošu uzvaru sāka Maskavā notiekošā Pasaules kausa triju zvaigžņu turnīra pamatsacensības, kamēr Rihards Finsters un Edgars Točs, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža piedzīvoja neveiksmes.

Sacensībās ar pirmo numuru izliktie iepriekšējās sezonas pasaules ranga līderi Samoilovs un Šmēdiņš pirmajā A apakšgrupas mačā ar 2-0 (21:13, 22:20) pieveica krievus Aleksandru Ļihoļetovu un Iļju Ļešukovu, kuriem ticis 32.numurs.

Pēc ļoti droši uzvarēta pirmā seta otrajā jau cīņa ritēja punkts punktā. Kaut Samoilovs un Šmēdiņš tehniskajā pārtraukumā devās, kad bija vadībā ar 12:9, pretinieki ātri pietuvojās un turpinājumā pat ieguva vadību ar 17:16. Krievu duets arī panāca vienu setbumbu, tomēr Latvijas sportisti nākamos trīs punktus aizvadīja ļoti labi. Vispirms punktu guva Samoilovs, pēc tam pretinieki neuzņēma Samoilova saīsināto servi, bet nākamajā izspēlē lieliski blokā nospēlēja Šmēdiņš, nodrošinot komandai uzvaru.

Šajā turnīrā tiek izmēģināts jauns Pasaules kausa turnīru formāts, kurā katrs pāris apakšgrupā aizvada divas spēles - vispirms savā starpā tiekas grupas pirmā un ceturtā, kā arī otrā un trešā komanda, bet pēc tam spēkus samēro abu maču uzvarētāji, kā arī zaudētāji. Abās spēlēs uzvarējusī komanda pēc tam automātiski sasniegs izslēgšanas turnīra otro kārtu, vienības, kas guva pa vienai uzvarai, iekļūs izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā, bet abos mačos zaudējušajam pārim sacensības būs noslēgušās.

Nākamajā mačā, cenšoties uzreiz sasniegt izslēgšanas turnīra otro kārtu, Samoilovs un Šmēdiņš pārliecinoši ar 0-2 (15:21, 13:21) piekāpās Austrijas duetam Klemensam Dopleram un Aleksandram Horstam, kam ticis 17.numurs.

Līdz ar to Samoilovs/Šmēdiņš apakšgrupā ieņēma otro vietu un piektdien izslēgšanas turnīru sāks no pirmās kārtas.

Tikmēr kvalifikāciju pārvarējušie Finsters un Točs turnīrā ir izlikti ar 29.numuru, kas dod D grupas ceturtās komandas statusu. Viņi pirmajā pamatturnīra mačā ar 0-2 (14:21, 15:21) piekāpās spēcīgajiem amerikāņiem Filam Dalhauzeram un Nikolasam Lusenam, kuri izlikti ar ceturto numuru.

«Ieguvām labu pieredzi, spēlējot pret Dalhauzera bloku, tomēr nenospēlējām savu spēli, sasteidzām. Sākums bija līdzīgs, bet pēc tam viņi aizgāja prom. Ir kur tiekties,» pēc mača teica Točs.

«Neizspēlējām līdz galam no aizsardzības uzbrukumu, līdz ar to nespējām atspēlēt punktiņus. Līdz 8:8 viss gāja normāli, bet tad sākās stress. Pieredze ļoti laba, daudzas bumbas tika paceltas, bet līdz galam spēle neaizgāja,» piebilda Finsters.

Izšķirošajā cīņā par vietu izslēgšanas turnīrā Finsteram un Točam piektdien pretim stāsies vēl viens ASV duets Džeikobs Gibss un Teilors Krabs.

Savukārt Pļaviņš un Regža izlikti ar 18.numuru un ir trešā spēcīgākā vienība grupā, pirmajā cīņā ar 0-2 (24:26, 13:21) zaudējot turnīra 15.pārim Oļegam Stojanovskim un Artjomam Jarzutkinam, kuri februārī guva trešo vietu trīs zvaigžņu turnīrā Irānā. Pirmajā setā Latvijas duets neizmantoja vairākas setbumbas.

Arī Pļaviņš un Regža nokļuva starp grupu zaudētājiem un piektdien aizvadīs izšķirošo cīņu par izslēgšanas turnīru pret čehiem Ondržeju Perušiču un Davidu Šveineru. Ar 31.numuru izliktie čehi pirmajā mačā ļoti līdzīgā trīs setu cīņā piekāpās ļoti spēcīgajiem Brazīlijas pludmales volejbolistiem Alvaru Filju un Saimonam Barbozam Santusam.

Finsters un Točs trešdien guva divas uzvaras kvalifikācijā, otrajā setā atspēlējoties no samērā lieliem mīnusiem.

Lai gan Pasaules kausa posmam Maskavā piešķirtas tikai trīs zvaigznes, tajā spēlēs daudzi pasaules vadošie pludmales volejbola pāri.

Samoilovs un Šmēdiņš iepriekš šosezon piedalījās Pasaules kausa posmā februārī ASV, taču tajā netika startēts īpaši veiksmīgi un noslēgumā iegūta tikai 17.vieta. Tikmēr Pļaviņš/Regža, ciešot zaudējumus visās trijās apakšgrupu turnīra cīņās, šīs sacensības noslēdza ar dalītu 25.vietu, bet Finsters/Točs nepārvarēja kvalifikāciju.

Tāpat Finsters ar Toču aprīlī startēja etapā Ķīnas pilsētā Sjameņā, pārvarot kvalifikāciju, bet zaudējot sacensību astotdaļfinālā.

Maskavas turnīram bija pieteikušies arī Latvijas vadošie dāmu dueti Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka un Marta Ozoliņa/Alise Lece, tomēr arī sieviešu vidū Maskavā ir ļoti spēcīga konkurence, tāpēc šie pāri nemaz netika pie iespējas piedalīties kvalifikācijā.

Pirms šīs sezonas izmaiņas notika Pasaules kausa posmu gradācijā. Tagad nozīmīgākajām sacensībām - pasaules čempionātam, «Major» posmiem un sezonas noslēguma finālturnīram - piešķirtas piecas zvaigznes, «Grand Slam» posmiem - četras zvaigznes, kamēr zemāka līmeņa turnīriem no vienas līdz trim zvaigznēm. Tiesa, šogad Pasaules kausā ir salīdzinoši tukšs kalendārs, jo vairāki turnīri tikuši atcelti salīdzinoši pēdējā brīdī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu