Samoilovs: Veselība ir savesta kārtībā, cik tas bija iespējams (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vadošā pludmales volejbola pāra spēlētājs Aleksandrs Samoilovs cīnās ar ceļgala savainojumu, taču tagad veselība viņam ir savesta maksimāli kārtībā, cik tas bija iespējams, lai šonedēļ Jūrmalā varētu sekmīgi startēt Eiropas čempionātā, sarunā ar žurnālistiem otrdien sacīja sportists.

Majoru pludmalē jau trešdien startēs Eiropas čempionāts, kas risināsies līdz svētdienai. Šāda mēroga sacensības Latvijā un visā Baltijā notiks pirmo reizi. Zīmīgi, ka turnīrs tiek organizēts Samoilova dzimtajā pilsētā.

«Kad pirms 10 gadiem sāku spēlēt pludmales volejbolu, visi man prasīja - vai es gribētu kādu lielu turnīru Jūrmalā? Teicu, ka tas ir mans sapnis. Uzskatu, ka Eiropas čempionāts ir pat lielāks turnīrs nekā Pasaules kausa posms. Turnīra norise manā pilsētā ir piepildījies sapnis,» sacīja Samoilovs.

Viņš ar pārinieku Jāni Šmēdiņu izvirzījuši sev visaugstāko mērķi svarīgajam turnīram. «Mērķis, protams, ir medaļas. Domāju, ka mediji un līdzjutēji to vien gaida no mums,» uzsvēra pludmales volejbolists.

Kaut arī turnīrs notiek mājās, Samoilovs ievēros sportisko režīmu, tāpat kā ierasts citās sacensībās.

«Jau šodien pārvākšos uz viesnīcu, lai maksimāli koncentrētos sacensībām un veidotu sev tādu atmosfēru, kāda man ir ikdienā Pasaules kausa posmos. Man ir izstrādāts rituāls - pamostos, izstiepjos, paēdu brokastis un gatavojos spēlēm. Svarīgi, lai tas, ka atrodos mājās, neizsistu mani no ritma. Vēlos būt savā sacensību rutīnā.»

Kopš 10.augusta Latvijā viesojas itāļi Alekss Ranjēri un Adrians Karambula, ar kuriem Samoilovs un Šmēdiņš kopā trenējas, lai kopīgi gatavotos startam Eiropas čempionātā. Šie abi pāri 2015.gadā Austrijā tikās Eiropas čempionāta finālā, kad zelta medaļas izcīnīja Latvijas pludmales volejbolisti.

«Mums ir ļoti labas attiecības, ar viņiem visvairāk draudzējamies. Ranjēri ļoti labi spēlē blokā, un viņš augstu lec. Pasaules čempionātā pēc bloku skaita viņš bija otrais, kaut arī viņi izkrita «play-off» pirmajā kārtā. Varbūt viņiem tik ļoti neveicas sacensībās, kas ir psiholoģiskā faktora vaina, bet treniņos viņi ir ļoti labi sparinga partneri,» pastāstīja Samoilovs.

Pirms nepilnām divām nedēļām pasaules čempionātā, kas risinājās Austrijas galvaspilsētā Vīnē, Samoilovs un Šmēdiņš apstājās astotdaļfinālā turnīru noslēdzot dalītā 9.vietā. Labāku rezultātu šajā un arī iepriekšējos turnīros liedzis Samoilova ceļgala iekaisums. Viņam nācies spēlēt par spīti traumai, lai duets neizkristu no Pasaules kausa pamatturnīru aprites.

«Veselība ir savesta kārībā maksimāli, cik tas bija iespējams. Lai to izdarītu pilnībā, ir vajadzīga divu mēnešu pauze, taču vasaras vidū es to nevaru atļauties. Bija mērķis neizkrist uz kvalifikāciju Pasaules kausa posmos, jo nākamgad sāksies atlase uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm, kas ilgs divarpus gadus.»

Samoilovs atzīst, ka viņam sportiskā forma uz Eiropas čempionātu esot labāka, nekā tā bija pirms pusotras nedēļas pasaules čempionāta laikā.

«Šobrīd sportiskā forma noteikti ir labāka. Tagad vajadzēja to vēl nedaudz uzlabot. Es tikai trīs dienas pirms pasaules čempionāta iegāju stadionā, lai taisītu eksplozīvos vingrinājumus. Kad man stiepjas četrgalvu muskulis, rodas sāpes, tāpēc nevaru iztaisīt asu pirmo soli. Tāpēc vajadzēja nostiprināt visus muskuļus apkārt ceļgalam, lai tie vairāk uzņem darbu. Tagad gribas ticēt, ka paliek labāk un labāk.»

Samoilovs un Šmēdiņš ir vieni no medaļu pretendentiem Eiropas čempionātā. Viņi pērn ieguva dalītu 5.vietu, 2015.gadā kļuva par čempioniem, bet pirms tam divus gadu pēc kārtas izcīnīja sudraba medaļas. Samoilovs uzskata, ka starp galvenajiem favorītiem jāizceļ četri pāri.

«Noteikti favorīti būs itāļi Paolo Nikola un Daniels Lupo, kuri ir esošie Eiropas čempioni (un arī Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni). Tāpat nīderlandieši (Aleksandrs Brouvers un Roberts Mēvsens), kuri ir 2013.gada pasaules čempioni un pērnā gada olimpisko spēļu bronzas medaļnieki. Eiropas čempionātos vienmēr labi spēlē spāņi (Pablo Erera un Adrians Gavira). Un krievi šogad rāda fantastisku spēli (Ņikita Ļamins un Vjačeslavs Krasiļņikovs izcīnīja bronzu nesen aizvadītajā pasaules čempionātā). Tās četras komandas arī ir sīvākie konkurenti uz medaļām.»

Tāpat Samoilovs atzina, ka pludmales volejbolā spēku samērs ir tik ļoti izlīdzinājies, ka reizēm ir grūti kaut ko prognozēt. «Pasaules kausa posmā pirms pasaules čempionāta vācieši, kas spēlēja kvalifikācijā, pēc tam izcīnīja zeltu. Tikmēr nīderlandieši nebija šogad Pasaules kausa posmos pārvarējuši kvalifikāciju, nebija pamatturnīrā izcīnījuši nevienu uzvaru, bet pēkšņi pasaules čempionātā aizspēlējās līdz pusfinālam.»

Latvijas vadošajam duetam Eiropas čempionāta grupu turnīrā pretī stāsies Turcijas, Vācijas un Šveices pāri. Samoilovs uzskata, ka tieši ar šveiciešiem būs spēkošanās par pirmo vietu apakšgrupā.

«Grūti kaut ko spriest par pretiniekiem. Turkus šogad neesmu redzējis. Vāciešu sastāvā pēdējā brīdī ir izmaiņas un izveidojies cits pāris. Pret viņiem pasaules čempionātā viss izdevās labi, nospēlējām uz Flūgenu, kurš dabūja traumu, un tagad Bekermanam būs cits pārinieks. Šveicieši šogad ļoti labi spēlē. Domāju, ar viņiem varētu būt cīņa par pirmo vietu grupā. Ja ceram uz tiem labākajiem rezultātiem, šādā apakšgrupā mums ir jāuzvar.»

Vīru turnīrā Latviju pārstāvēs arī Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža, Rihards Finsters/Edgars Točs un Toms Šmēdiņš/Aleksands Solovejs.

«Mārtiņš ar Haraldu šogad Polijā parādīja, ka viņi var spēlēt ļoti labi (Pasaules kausa posmā Polijā izcīnīta 4.vieta). Pirmais plāns visiem ir izkļūt no grupas, ko vajadzētu izdarīt vismaz trim komandām. Jau Latvijas čempionātā ieminējos, ka mums tagad ir četras profesionālas komandas, bet pārējās ir piecus soļus atpaliek. Kā labāko scenāriju redzu, ka divas komandas no grupas iziet kā pirmās un divas kā otrās vai trešās,» uzskata Samoilovs.

Savukārt dāmu turnīrā Latviju pārstāvēs Tīna Laura Graudiņa/Anastasija Kravčenoka, Marta Ozoliņa/Alise Lece, Agnese Caica/Ilze Liepiņlauska un Ance Olte/Inese Jursone.

Eiropas čempionāta pamatturnīrā startēs 32 vīru un tikpat arī dāmu pāri. Komandas ir sadalītas apakšgrupās pa četrām katrā. Grupu labākie dueti uzreiz iekļūs izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, kamēr otro un trešo vietu ieguvēji piedalīsies izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, bet grupu vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies.

Sacensību dalībnieki cīnīsies par 100 000 eiro lielu naudas balvu fondu. Turnīra centrālajā laukumā tribīnēs ir 2800 skatītāju vietas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu