Latvijas volejbola izlases galvenā trenera amatā ieceļ igauni Avo Kēlu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/LETA

Latvijas vīriešu volejbola izlases galvenā trenera amatā trešdien iecelts pieredzējušais igauņu speciālists Avo Kēls, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Atis Sausnītis.

Kēls amatā nomainīs Raimondu Vildi, kurš pie komandas stūres bija iepriekšējo desmitgadi, tomēr šovasar sadarbība ar viņu tika izbeigta, jo vairāki Latvijas valstsvienības volejbolisti pavēstīja, ka turpmāk vairs nespēlēs šī speciālista vadībā.

Patlaban 55 gadus vecais Kēls ir ar lielu pieredzi volejbolā, jo pats savulaik bija augsta līmeņa spēlētājs, kā arī ilgus gadus vadījis Igaunijas izlasi.

«Kēla kandidatūru ieteica Treneru komisija, bet LVF valde, pirms tam uzklausot arī citus kandidātus, pieņēma lēmumu viņu apstiprināt amatā,» norādīja Sausnītis.

LVF vadītājs neslēpa, ka viens no pretendentiem uz izlases galvenā trenera amatu bijis arī pieredzējušais Boriss Kolčins, taču viņš pats atteicies no iespējas vadīt valstsvienību, bez tam tieši Kolčins ir Treneru komisijas vadītājs.

«Kēls mums ir labi pazīstams, jo ilgus gadus pats spēlēja, bet pēc tam strādāja ar Igaunijas izlasi un šīs valsts labākajiem klubiem. Zīmīgi, ka viņu mums rekomendēja arī pats Kolčins, kurš ar Kēlu savulaik kopā ir strādājis. Tāpat viens no igauņu speciālista plusiem mūsu vērtējumā bija fakts, ka viņš lieliski pārzina Latvijas volejbolu un mūsu labākos spēlētājus, jo daudzi pie viņa ir spēlējuši gan savulaik Tallinas «Selver» rindās, gan tagad Pērnavas klubā,» skaidroja Sausnītis.

Līgums ar Kēlu noslēgts uz vienu kvalifikācijas ciklu jeb diviem gadiem, pēc šī termiņa abām pusēm lemjot par turpmāko sadarbību.

«Kēls savulaik ir piedalījies olimpiskajā spēlēs, bet jau trenera amatā viņa vadītā Igaunijas izlase bieži iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīros. Tāpat viņam ir lielas ambīcijas attiecībā pret Latvijas izlasi, jo Avo vēlas pierādīt, ka spēj izveidot labu komandu ne tikai Igaunijā,» piebilda LVF prezidents.

Kēls sportista karjerā pārstāvēja Igaunijas komandu Tallinas «Kalev», ar kuru spēlēja PSRS augstākās un pirmās līgas čempionātos, bet 90.gados spēlēja dažādos Somijas klubos. 1996.gadā viņš kopā ar Kaido Krēnu kvalificējās Atlantas olimpiskajām spēlēm pludmales volejbolā un ieņēma tur dalītu 17.vietu.

Kā treneris Baltijas līgā, Igaunijas čempionātā un Igaunijas kausa izcīņā Kēls ar dažādām komandām ir izcīnījis 22 titulus.

«2004.gadā beidzu spēlēt, un toreizējais Igaunijas Volejbola federācijas prezidents man negaidīti piedāvāja kandidēt uz Igaunijas izlases galvenā trenera amatu,» LVF citē Kēlu. «2007.gadā Eiropas čempionāta kvalifikācijā tikām līdz «play-off» spēlēm pret Somiju, bet somi mums tobrīd bija pārāk spēcīgi, savukārt 2009.gadā iekļuvām finālturnīrā, bet divus gadus vēlāk finālturnīrā jau iekļuvām izslēgšanas spēlēs.»

Ar Igaunijas izlasi Kēls strādāja deviņus gadus. Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatam viņš pieteicies, jo, uzskata, ka Latvijā bija un ir labs materiāls, lai sasniegtu labu rezultātu.

«Pēdējā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā izlase aizkļuva līdz trešajai kārtai, kur piekāpās Igaunijai. Arī 2013.gada Eiropas meistarsacīkstēs Latvija nokļuva līdz «play-off» kārtai, kur tikai zelta setā zaudēja Turcijai. Tagad finālturnīrā spēlēs 24 komandas. Trīs gadus esmu bijis tikai kluba treneris, un jūtu, ka vēlos pieņemt vēl vienu izaicinājumu,» norādījis igaunis.

Tāpat LVF valde trešdien sprieda par Latvijas sieviešu izlases galveno treneri, tomēr šo jautājumu atlieka uz nākamo sēdi. Savukārt Latvijas U-19 junioru izlases galvenā trenera amatā paliks Kolčins, kuram palīdzēs Ģirts Mārtiņsons. Tikmēr Latvijas U-17 izlases galvenais treneris būs Guntis Atars, ar palīgu Oskaru Aizporieti, U-18 jauniešu izlasi sievietēm vadīs Pāvels Seļivanovs, bet U-16 meiteņu izlasi trenēs Andrejs Odinokovs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu