T.Dukurs: Krievi ir nošmaukušies, cik nu vien ir iespējams (71)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai arī pašlaik vēl nav pierādīts, ka visa Krievijas skeletona izlase aizvadītajā pasaules čempionātā izmantojusi neatļautus paņēmienus slidu apstrādē, aizvadītās sezonas gaitā aizdomas par aizliegtiem manevriem krievu nometnē bijušas pilnīgi visiem sportistiem, uzsver Latvijas izlases braucējs Tomass Dukurs.

Aizvadītā pasaules čempionāta laikā, kas februāra sākumā risinājās Sanktmoricas trasē Šveicē, izlozes kārtībā tika pārbaudītas atsevišķu sacensībās startējošo sportistu slidas. Pārbaudes laikā žūrijai radās aizdomas par Krievijas sportistu slidu apstrādes metodēm, tādēļ inventārs tika nosūtīts uz padziļinātu pārbaudi laboratorijā Šveicē.

Pēc Krievijas skeletonistes Marijas Orlovas sliecēm veiktās pārbaudes atklājies, ka slidu apstrādē tikuši izmantoti līdz šim nezināmi metāla cietināšanas paņēmieni. Tāpat Krievijas izlases pārstāvji viltojuši oriģinālos Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (FIBT) slidu marķējumus, tādējādi izmantojot iepriekš nepārbaudītas un neapstiprinātas slieces.

T.Dukurs uzsvēra, ka pārkāpumi konstatēti tikai vienas sportistes gadījumā, tāpēc globālus secinājumus veikt vēl ir pāragri, tomēr visas pazīmes liecinot, ka Orlova nav vienīgā Krievijas komandas pārstāve, kuras kamanas pakļautas aizliegtām manipulācijām.

Pamatīgi nošmaukušies

«FIBT slēdziens apstiprināja, ka ne tikai slieces apstrādātas ar aizliegtiem ķīmiskiem preparātiem, bet arī materiāls bija pavisam cits un modificēts. Tas jau ir daudz nopietnāks pārkāpums. Ar kamanām krievi ir nošmaukušies, cik nu vien ir iespējams,» situāciju raksturoja T.Dukurs.

Citi nav pieķerti

«Pārējie sportisti nav pieķerti, tāpēc mūsu tiešos konkurentus tas pagaidām neskar. Tāpēc apgalvot, ka, piemēram, arī Aleksandrs Tretjakovs šmaucās, būtu pārāk skaļi,» piebilda sportists. «Tomēr tādas vai līdzīgas aizdomas sezonas gaitā brīžiem bija par visiem Krievijas sportistiem. Līdz ar to arī saprotama daudzu cilvēku uzelpošanas pilnā reakcija, ka viņi beidzot ir pieķerti.»

T.Dukurs ir pārliecināts, ka Orlovas gadījumā sportiste nav bijusi informēta, ar kādām kamanām dodas trasē, tāpēc viņa pie atbildības ir saucama tikai daļēji. Visa atbildība gulstoties uz diviem vāciešu treneriem, kuri strādā gan ar Orlovu, gan visu Krievijas komandu.

Nepieciešams pūķim nocirst galvu

«Gribu redzēt, kādas būs FIBT sankcijas. Problēma tomēr nāk no treneriem un personāla, bet sodīta pagaidām ir tikai sportiste. Nepieciešams pūķim nocirst galvu, nevis tikai vienu locekli,» uzskata T.Dukurs. «Es ļoti gribu cerēt, ka sankcijas būs nopietnas, jo šie abi treneri nav pieķerti pirmo reizi. Viņu kontekstā iepriekš figurējis arī dopings un citi pārkāpumi. Nezinu, vai tādiem speciālistiem vajadzētu atrasties šī sporta veida tuvumā.»

FIBT oficiālajā paziņojumā visu dalībvalstu federācijām paziņojusi, ka Orlovai tiks atņemti visi aizvadītajā Pasaules kausa sezonā izcīnītie punkti. Tuvākajā laikā arī tikšot lemts par tālāku soda mēru piespriešanu Krievijas komandai.

Bija aizdomas

«Mums visu sezonu bija sajūta, ka krieviem iet pārāk labi. Tāpat arī visām citām valstīm,» piebilda T.Dukurs, kurš uzskata, ka zināmas pazīmes liecina arī par iespējamu Tretjakova līdzdalību notikušajā. «Ļoti apšaubu, ka sportistei, kura ne par ko necīnās, dod uzlabotu tehniku, bet izlases līderim Tretjakovam - nē.»

«Ja arī attiecīgi sodi netiks piemēroti, gan jau pēc šī notikuma metodes mainīsies. Līdzekļiem uz uzvaru nav jābūt šādiem,» cerību pauda latvietis.

Komentāri (71)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu