Šici: Pirms Sočiem Siguldā norūdīs raksturu (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas kamaniņu braucēji Andris un Juris Šici ir priecīgi, ka pēdējās sacensības pirms Soču olimpiskajām spēlēm notiks Siguldā, jo tas palīdzēs kļūt morāli stiprākiem un norūdīs raksturu, izteicās titulētie Latvijas divnieku braucēji.

Pagājušajā sezonā Latvijas kamaniņu braucēji izcīnīja trešo vietu pasaules čempionāta stafetē.

Savukārt īpaši sekmīgs starts Latvijas braucējiem izdevās olimpiskajā Soču trasē, kur Pasaules kausa pēdējā posmā brāļi Šici izcīnīja trešo vietu divnieku konkurencē, bet Mārtiņš Rubenis izcīnīja piekto vietu starp vīriešiem, kaut pēc pirmā brauciena bija pat līderis. Tāpat augstākos rezultātus sezonā tieši Sočos sasniedza arī gandrīz visi pārējie izlases sportisti.

Brāļi Šici no sezonas svarīgākajām sacensībām ar medaļu atgriezās jau piekto reizi pēdējo sešu gadu laikā. 2008. un 2009.gadā Latvijas komanda izcīnīja bronzu pasaules čempionātu stafetē, 2010.gadā Šici tika pie sudraba Vankūveras olimpiskajās spēlēs, bet vēl pēc gada viņiem bija bronza arī pasaules čempionāta individuālajās sezonās.

Bez medaļas Šici palika vien 2012.gadā, bet toreiz pirms sezonas vecākais no brāļiem Juris cieta smagā autoavārijā.

«Pēc divu mēnešu atpūtas jau aprīļa beigās pēc trenera Jāņa Liepa sastādīta grafika atsākām treniņus,» sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Andris Šics. «Šajā vasarā vienā nedēļā trenējamies piecas dienas pa diviem treniņiem, nākamajā nedēļā - trīs dienas. Tomēr arī atpūtas dienas vairāk vai mazāk domātas tam, lai var savest kārtībā tehniku, neziedojot treniņus.»

Kā stāstīja kamaniņu braucēji, brīvi viņiem ir vienīgi vakari, kad laiks tiek pavadīts ar ģimenēm.

«Esam veiksmīgi nonākuši pie bāzes iekārtošanas Siguldā. Šeit ir gan ielejas un kalni, kur skriet un braukt ar riteņiem, gan svaru zāle, gan upe Gauja, kurā airēt, trase, kurā varam izmēģināt vasaras tehniku un savi trenažieri āra apstākļos,» teica Juris Šics. «Esam sev nodrošinājuši labu vidi apkārt mājām, un nav jābrauc tālu prom, jo jau ziemā sanāk daudz atrasties ārpus Latvijas.»

1.oktobrī vadošie Latvijas kamaniņu braucēji dosies uz ledus treniņnometni, Lillehameres trasi, Norvēģijā, kur novembra vidū arī sāksies jaunā Pasaules kausa sezona.

«Tur būs lielākā daļa pasaules vadošo sportistu, tāpēc šādā pirmssezonas nometnē var apmēram salīdzināt tendences, varbūt vari paspēt kaut ko vēl izmainīt tehnikā,» stāstīja Andris Šics. «Pirmais Pasaules kausa izbrauciens ilgs sešas nedēļas, un šajā laikā ko krasi mainīt tehnikā nav iespējams.»

Sportisti stāstīja, ka šogad pilnīgi no jauna uzbūvējuši divas kamanas, kā arī vairākus slieču ragu pārus. «Vecā ragava vispār nav aiztikta, bet atstāta salīdzināšanai. Cerams, ka jaunās skries ātrāk un vecā tā arī paliks muzejam,» uzsvēra A.Šics.

Brāļi Šici īpaši slavēja savu treneri Liepu. «Viņš mums ir zelta ieguvums - viņš var būt gan trases treneris, gan fiziskās sagatavotības, gan psihologs un tehniskais darbinieks.»

Tieši trenera nebūšanu uz sacensībām Šici nosauca kā vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc pagājušajā sezonā pirmā puse viņiem neizdevās pārāk sekmīga.

«Tāpat pagājušās sezonas pirmā puse tika veltīta, lai izmēģinātu tehniku, ko pilnvērtīgi var paveikt tikai sacensībās. Šādi tehniku testējām līdz pat jaunajam gadam,» atzina J.Šics. «Pirms gada man bija pirmā vasara pēc traumas gūšanas. Kaut pašam likās, ka viss ir labi, atskatoties pagātnē, saprotu, ka tomēr tā nebija. Vienkārši brālis bija ļoti stiprs, un es varēju palikt viņa ēnā.»

Treniņu ciklu brāļu Šici mainījuši arī ar domu, ka olimpiskajās spēlēs sacensības iekritīs nedēļas vidū. «Ar šādu trīs dienu treniņu ciklu vēlamies, lai organismi būtu morāli gatavi pielāgoties sacensībām nedēļas vidū.»

Pasaules kausā šogad notiks deviņi posmi, no kuriem pēdējais 2014.gada 25. un 26.janvārī notiks Siguldā, turklāt tas vienlaicīgi būs arī Eiropas čempionāts. Tas notiks divas nedēļas pirms Soču olimpiskajām spēlēm.

«Šīs sacensības ļoti palīdzēs motivācijai - uztraukums un mandrāža mājas trasē ir daudz lielāka,» piebilda A.Šics. «Tas palīdzēs morāli nostiprināt un norūdīt raksturu. Tāpēc uz Olimpiādi varēsim aizbraukt ar pozitīvām emocijām, jo pirms tam būs bijušas sezonas otras svarīgākās sacensības.»

Brāļi Šici stāstīja, ka viņiem patīk Soču olimpiskā trase. «Pagaidām mums par to ir pozitīvas domas. Ir knifiņi, kas vēl jāpieslīpē, bet pirmais iespaids ir tāds, ka ļoti patīk.»

Pirms gada Rīgā notika Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) kongress, kurā tika veiktas līdz šim pēdējās izmaiņas sporta veida noteikumos.

«Toreiz pieņēmām jaunas mērierīces, cenšoties padarīt caurspīdīgākus noteikumus,» stāstīja A.Šics, kurš ir sportistu pārstāvis starptautiskajā federācijā. «Tomēr noteikumu pārkāpumus ierobežot ir ļoti grūti. Daļēji gan tas arī nāk par labu sporta veidam - tas, ka cilvēki cenšas atrast robus, uzlabo sporta veida attīstību un rezultāts no tā aug.»

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu