Vārdos nepateikts zelts, prātā gan. Mārtiņš Rubenis (78)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vārdos nepateikts zelts, prātā gan. Turīnas olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs (pirmais sportists, kas neatkarīgās Latvijas vēsturē izcīnījis medaļu ziemas olimpiskajās spēlēs), mūsu kamaniņu sportists Mārtiņš Rubenis, uz Sočiem dodas ar vienu domu - savās pēdējās lielajās sacensībās profesionāļa karjerā nostāties uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Vairākus gadus Rubenis savu darbu pakārtojis tieši četrgades nozīmīgākajām sacensībām, kurās no lielā sporta cer atvadīties ar saldu pēcgaršu. «Ir sajūta, ka Soču trase ir mana,» viņš sacīja.

Latvija Sočos cer uz vismaz divām godalgām, to gaidot no mūsu skeletonistiem un bobslejistiem. Objektīvi. Tomēr medaļu pretendentu ēnā ir palicis Mārtiņš Rubenis, kurš šajā sezonā nav izcēlies ar īpaši augstām vietām Pasaules kausa tūrē, bet, ja atcerēsimies pagājušo sezonu, kas noslēdzās tieši Krievijas kūrorta pilsētā, Mārtiņš pēc pirmā brauciena bija sacensību līderis un divu braucienu summā izcīnīja augsto piekto vietu. Kamanas viņam Sočos skrien ātri, trasē jūtas komfortabli.

Ar Mārtiņu sarunājāmies neilgi pirms sezonas noslēdzošā Pasaules kausa (PK) posma, vienlaikus Eiropas čempionāta. Tas pagājušās nedēļas nogalē risinājās Siguldas trasē. Vienā no skaistākajām Latvijas pilsētām tika veikti teju pēdējie priekšdarbi pirms došanās uz melnās jūras piekrastes pilsētu. Siguldā M. Rubenis ieguva vietu uzreiz aiz pjedestāla.

Uz Sočiem dodas ar ļoti labi padarīta darba sajūtu

«Soču olimpiskajām spēlēm esam gatavojušies pēdējās divas sezonas. Šobrīd ir pilnīgs miers un ļoti labi padarīta darba sajūta. Skaidrs, ka ir kādas nianses, apstākļi, ko varēja izdarīt vēl labāk, bet no iespējām, kas mums līdz šim bijušas un tika dotas, esam tās izmantojuši. Tas, uz ko šobrīd esam spējīgi, ir labākais, uz ko esam spējīgi,» par gatavošanos četrgades galvenajam startam pastāstīja Mārtiņš Rubenis.

Soči 2014

Mārtiņš Rubenis
Mārtiņš Rubenis Foto: Publicitātes

«Patiesībā pēdējos divus gadus, konstruējot un domājot par savu kamanu, es vairāk skatījos tieši Soču virzienā. Kopš pirmās reizes, kad aizbraucu uz turieni, braucot bija ļoti laba sajūta.

Sajūta, ka tā ir mana trase,» teica Rubenis.

«Arī toreiz izvēlētās kamanas klausīja no paša sākuma, un šobrīd ir pāris nianses, bet tomēr svarīgas, pielabotas un gribas ticēt, ka būs vēl labāk.»

Rubeņa atrašanās līderpozīcijā pēc pirmā brauciena bija ļoti negaidīta. Lai nosargātu pirmo vietu, pozīciju uz goda pjedestāla, traucēja sliktie laika apstākļi un startēšanas numurs. «Toreiz uz otro braucienu bija neganti laika apstākļi - sāka diezgan stipri līt lietus un uznāca migla, tāpēc ātri bojājās ledus. Līdz ar to, kuri brauca sākumā, viņi nobrauca ātrāk nekā tie, kas pašās beigās. Bija jau daudz dažādu niašu, par kurām var spriest un runāt, bet bija tā, kā bija,» ar smaidu sejā notikumus atminas 35 gadus vecais sportists.

Pērn novembrī bobslejisti, skeletonisti un kamaniņnieki Sočos aizvadīja treniņu nedēļu, kurā ļoti labus rezultātus uzrādīja teju visi mūsu šo sporta veidu pārstāvji.

TVNET: Kā veicās novembrī treniņos Sočos?

Mārtiņš Rubenis: Ļoti labi. Trase bija ļoti labi sagatavota. Braucām ātrāk par trases rekordiem, kas bija uzstādīti pagājušajā gadā sacensībās. Ticu, ka uz olimpiskajām spēlēm būs vēl ātrāk. Trase ir interesanta, tā ir gara, dažāds ritms, un man šādas trases ļoti patīk. Tiešām interesanta.

TVNET: Interesanti arī, ka Soču trasē ļoti labi brauc ne tikai mūsu kamaniņnieki, bet arī bobslejisti un skeletonisti. Vai šajā trasē var saskatīt kaut kādas paralēles, līdzības ar Siguldas trasi, kura jums tomēr ir vispazīstamākā?

Mārtiņš Rubenis: Patiesībā pēc sajūtām trase nemaz nav līdzīga Siguldai. Bet tehniskās braukšanas niansēs sajūtas varētu būt līdzīgas, ja skatāmies uz virāžām. Siguldā tās ir asākas un īsākas, bet spiedieni un kā kamana uzvedās trasē ir diezgan līdzīgi. Var jau būt, ka kaut kāds sakars tajā visā ir.

TVNET: Pasaules kausos ir divi braucieni, bet olimpiskajās spēlēs uzvarētājs tiek noskaidrots pēc ceturtā brauciena. Kā ir, vai tev labāk divi braucieni vai četri?

Mārtiņš Rubenis: Noteikti labāk, ka četri, jo tā lielā mērā tiek izslēgtas visas nejaušību iespējas. Līdz ar to tie, kuri būs gatavi gan fiziski, gan morāli un nobrauks četrus lieliskus braucienus, tie arī būs augšgalā. Tāpēc domāju, ka man tā ir ļoti laba lieta.

TVNET: Skaidrs, ka tavi galvenie konkurenti būs Krievijas, Vācijas sportisti un arī itālis Armīns Cīgelers. Vai treniņnedēļā Sočos ievēroji vēl kaut ko?

Mārtiņš Rubenis: Runājot par treniņnedēļām, ir ļoti grūti kaut ko spriest, jo apstākļi ne vienmēr ir līdzīgi un uzrādītie rezultāti, dienai ejot, var stipri mainīties, īpaši, kad ārā ir silts laiks. Protams, arī sportisti, kuri ir pietiekami gudri, viņi treniņos nerāda labāko, uz ko ir spējīgi. Brauc ar skoču aplīmētu kamanu vai lēnāku treniņu kombinezonu, un viņi zina, cik liela būs starpība, kad tas viss tiek noņemts nost; lai tieši rezultātu ziņā tik ļoti tas nelēktu acīs. Tā ka, kā būs patiesībā - redzēsim tikai olimpiskajās spēlēs.

TVNET: Minēji, ka Sočos tev būs pēdējās lielās sacensības karjerā. Ar ko tu būtu gandarīts, no turienes aizbraucot?

Mārtiņš Rubenis: Ticu, ka pasaulē nav neviens sportists pilnībā gandarīts, ja viņš neuzkāpj uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena.

TVNET: Olimpiskajās spēlēs jau esi bijis uz pjedestāla, bet neesi bijis pašā augšā.

Mārtiņš Rubenis: Tur jau tā lieta. Un šoreiz ir sajūta, ka būt pašā augša būtu pats labākais, kā noslēgt savas sportista gaitas.

Uz Sočiem Rubenis ar Latvijas komandu dosies 2. februārī. Līdz olimpiskajam startam viņš trasē plāno aizvadīt septiņus līdz deviņus braucienus, kuros noslīpētu visu līdz pēdējam sīkumam, lai būtu gatavs par visiem 100%. Pirmos divus braucienus Olimpiādes spēlēs kungi aizvadīs nākamajā dienā pēc atklāšanas (8. februārī), bet trešais un noslēdzošais brauciens būs dienu vēlāk, kad kļūs zināms vietu sadalījums, medaļnieki!

Veiksmi un lai izdodas, Mārtiņ!

Komentāri (78)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu