A.Liepiņš pasaules čempionātā apsteidz Nortugu, zelts Ulsonam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: infoski.lv

Vakar pasaules čempionātā slēpošanā, kas norisinās Falunā, vīriešiem 15 km brīvajā stilā ar intervāla startu par čempionu kļuva lielisku slēpojumu veikušais un agrā starta numura priekšrocības izmantojušais zviedrs Juhans Ulsons, izcīnot mājiniekiem otro zeltu šajā čempionātā, informē Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis.

Pie savām pirmajām medaļām karjerā tika otro un trešo vietu ieguvušie Moriss Maņifikā no Francijas un vēl nesenais sprinteris Anderšs Glērsens no Norvēģijas. Patīkami pārsteidza un lieliski startēja Arvis Liepiņš, kurš uzvarētājam zaudēja gandrīz par pusi mazāk nekā pērn – 4:20 – un 86 dalībnieku vidū ieņēma 58. vietu, 24 sekundes un 4. vietas esot priekšā līdzšinējam pasaules čempionam Peteram Nortugam, kurš pēdējā aplī simboliski pavizinājās.

Uz starta 86 dalībnieku vidū izgāja divi Latvijas pārstāvji Arvis Liepiņš un Indulis Bikše, kuri, sezonas laikā iegūstot zem 90 FIS punktiem kādā no startiem, saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bija automātiski kvalificējušies šai distancei. Pēc FIS punktu reitinga Arvis no dalībniekiem bija septiņdesmitniekā, bet Indulim 72. vieta. Ņemot vērā pēdējās sacensībās uzrādītos rezultātus, iekļūšana 75-niekā 86 dalībnieku vidū šķistu gluži labs rezultāts, jo pamata optimismam īsti nebija.

Taču šoreiz, kā par pārsteigumu, sanāca labāk nekā gaidīts. Sākumā abi Latvijas slēpotāji patīkami pārsteidza ar labu ātrumu, pie 1,5 km atzīmes Indulim uzrādot 49. rezultātu (+24 sekundes), bet Arvim atrodoties pat labāko četrdesmitniekā (38.rezultāts un +17,8 s). Turpmāk mūsējie atkrita vairākas vietas atpakaļ, Arvim turoties sestajā desmitā, bet Indulim astotajā. Arvis Liepiņš 15 km veica 39:22,0 un, no uzvarētāja atpaliekot 4:20, ieņēma 58.vietu. Arvis ne tikai pirmo reizi pasaules čempionātos (šis Arvim ir ceturtais pasaules čempionāts) iekļuva sešdesmitniekā, bet arī pirmo reizi čempionātā ieguva zem simts punktiem – 99,12 FIS punkti, kas ir atzīstams rezultāts. Pagājušajā čempionātā 2013.gadā viņš no uzvarētāja Petera Nortuga atpalika septiņas ar pusi minūtes un nopelnīja tikai 172 FIS punktus. Starp citu, simboliski, ka Arvim izdevās šoreiz būt priekšā Peteram Nortugam, kurš pēc pirmā apļa, sapratis, ka nevarēs cīnīties par uzvaru vai medaļu, otrajā aplī atslāba un beidzamos pāris kilometrus pastaigas tempā novizinājās līdz beigām, netērējot lieki spēkus pirms stafetes un 50 km.

Savstarpējā mikromačā Indulis Bikše piekāpās Arvim par divām minūtēm un ierindojās 79. vietā, nopelnot savā debijā pieaugušo čempionātā itin labus 147 FIS punktus. Tomēr šoreiz nav objektīvi salīdzināt Arvi un Induli, jo Liepiņš startēja krietni agrāk (27 minūtes ātrāk) un slēpoja lielāko daļu pa ne tik izdangātu trasi. Starp citu, arī ceturtajā vietā palikušais mājinieks Markus Helners kritizēja organizatorus par sliktu trases sagatavošanu, ka esot ar sāli nobērts tikai kāds kilometrs pie Morderbakena, bet lielākā daļa ne.

Pirmā apļa vidū labākos laikus kontrolatzīmēs uzrādīja Moriss Maņifikā un Juhans Ulsons, bet trešajā vietā turējās vēl viens francūzis Robins Duvijārs. Apļa beigās jeb pusdistancē (7,5 km) ar gandrīz identisku laiku līderi joprojām bija Maņifikā un Ulsons, bet trešajā pozīcijā ar 4 sekunžu deficītu jau bija izvirzījies norvēģis Anderšs Glērsens. Otrajā aplī šie trīs savu pārsvaru pār pārējiem palielināja un pie 11,25 km atzīmes bija skaidrs, ka viņi medaļas arī sadalīs, bet vēl nebija skaidrs, kāda kaluma katram tiks, jo, Ulsonam atrodoties līderpozīcijās, šos trīs slēpotājus šķīra tikai 4,8 sekundes.

Taču jau nākamajā kilometrā situācija, vismaz attiecībā uz uzvarētāju, kļuva skaidra, jo Glērsens ar Maņifikā sāka zaudēt Ulsonam vairākas sekundes. Līdz ar to Juhans Ulsons, kurš šīs sezonas laikā veseļojās un kuram tas bija tikai pirmais starts šajā čempionātā, Valdifiemmi zeltam 50 km pievienoja vēl vienu, kas tagad iegūts 15 km savā dzimtenē.

Cīņā par sudrabu Maņifikā tomēr par divām sekundēm apsteidza distances pēdējā kilometrā vairāk sagurušo Glērsenu, abiem atpaliekot no Ulsona attiecīgi 17 un 19 sekundes. Helneram līdzīgi kā Vankūverā šajā distancē bija jāsamierinās ar 4. vietu. Par vienu no favorītiem uzskatītais norvēģis Fins Krogs, kurš uzvarēja 15. februārī pasaules kausa posmā Estersundā 15 km, atdeva visus spēkus un ieņēma piekto vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu