Miņins: Polijas bobsleja izlasei finansējums ir tikpat liels kā kērlingam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Polijas bobsleja izlasei finansējums šajā valstī ir tikpat liels kā kērlinga valstsvienībai, taču tik un tā jācenšas uzlabot sistēmu un tikt pie lielākiem finanšu līdzekļiem, sacīja Jānis Miņins.

Pavasarī bijušais Latvijas bobsleja pilots Miņins kļuva par Polijas valstsvienības galveno treneri. 36 gadus vecais speciālists iepriekšējās sezonas vadīja Krievijas dāmu komandu, taču šogad sadarbībai tika likts punkts, jo Krievijas Bobsleja federācijai ir organizatoriska rakstura problēmas, tostarp ievērojama algu kavēšanās.

Miņins līgumu par Polijas valstsvienības vadīšanu noslēdzis uz diviem gadiem - līdz 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

«No Krievijas izlases aizgāju ne tikai es, bet arī visi pārējie ārzemju speciālisti, un pat vietējie krievu treneri bija spiesti pamest savas darbvietas,» atklāja Miņins.

«Polijas bobsleja izlase nav ar stingrām tradīcijām, tāpēc jāveido sistēma no jauna un tā jāsakārto. Šajā valstī, kurā ir miljoniem iedzīvotāju un spēcīga vieglatlētika, potenciāls ir liels.

Tikai vispirms ir jāsakārto sistēma un jāsaprot, kādu ceļu vēlamies iet.»

Miņins kopā ar kolēģiem cenšoties bobslejam Polijā piesaistīt vairāk cilvēku, taču tam esot arī pretinieki, piemēram, vieglatlētikas treneri, kā arī cilvēki, kas uzsver, ka šis sporta veids ir gana bīstams.

«Pašlaik nav vienkārši, jo bobslejistiem Polijā ir tāds pats finansējums kā šīs valsts kērlinga izlasei. Tas nav liels. Jāsaprot, ko varam izdarīt ar pašreizējām finansēm, jāattīstās un jāsper soļi uz priekšu,» izteicās latvietis.

«Polijas bobslejisti nav sasnieguši tādus rezultātus, lai sabiedrībā būtu interese.

Ja atcerēsimies Latviju, vislielākie potenciālo bobslejistu pieplūdumi bija laikā, kad tika sasniegti labākie rezultāti. Polijai to pietrūkst, lai varētu popularizēt bobsleju.»

Miņins uzsvēra, ka Polija ir pateicīga vieta, kur var izveidot bobsleja klubu sistēmu, kas varētu būt viens no risinājumiem.

Galvenais iemesls, kāpēc Miņins piekritis Polijas piedāvājumam, neesot bijusi finansiālā puse, bet gan iespēja pašam būt galvenajam trenerim un izveidot savu sistēmu.

«Krievijas izlasē biju zem galvenā trenera, kam bija savs redzējums, un nevarēju tam neko iebilst.

Treneris bija stingrs, un bija reizes, kad savā starpā strīdējāmies, lai nonāktu pie kopsaucēja un lai uzlabotu izlases darbu,» atklāja Miņins.

Pēdējā laikā Krievija iekūlusies pamatīgos dopinga skandālos, kas daudziem atlētiem liedza startēt šā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Liela aizdomu ēna ir arī uz 2014.gada Soču Ziemas olimpiādi, turklāt kā viens no aizliegto vielu lietotājiem tiek pieminēts arī čempions bobsleja divniekos un četriniekos Aleksandrs Zubkovs.

Tiek vēstīts, ka Krievijas sportisti piedalījušies valsts piesegtā dopinga programmā, kas ļautu izcīnīt pēc iespējas vairāk medaļu. Sočos viens no mājinieku bobsleja izlases treneriem bija arī Miņins.

«Ja tas viss tiek kaut kur risināts, tad tas tiek darīts tādos koridoros, kur pat treneri netiek klāt. Negribu arī neko daudz komentēt, jo par to neko nezinu. Daudzi stāstīja, ka Krievijas izlase Sočos jutusies ļoti pārliecināta, aizkulisēs bezmaz vai dalītas medaļas. Tomēr es no iekšienes redzēju, ka tas tā nebija. Zubkovs olimpiskajās spēlēs nenobrauca nevienu tīru braucienu.

Pilots, kurš ir nervozs un satraucies, vienmēr kļūdīsies. Zubkovs vienmēr kļūdījās, ja kāds bija ļoti tuvu. Sočos viņš nebija pārliecināts par savu uzvaru,» atklāja Miņins.

«Soču olimpisko spēļu laikā naktīs sēdējām garāžās, gatavojām kamanas, rakstījām atskaites, lai sportistiem viss būtu nodrošināts. Dažās naktīs labi ja stundu gulējām. Divas nedēļās bija smags grafiks, sportisti tika sūtīti mājās, lai varētu atpūsties,» piebilda latviešu speciālists.

Lai gan parādu dēļ Miņins darbu Krievijas dāmu izlasē pameta priekšlaicīgi, viņam sezonu gribējies noslēgt līdz galam, jo tieši tobrīd sportistes sākušas demonstrēt atzīstamus rezultātus.

«Krievijas sportistēm bija cerības atbildīgos mačos sasniegt labus rezultātus, bet atbrauca citi treneri ar citām metodēm, un viss mainījās. Sievietēm psiholoģija ir citādāka. Ja ir lielas pārmaiņas, uzreiz viss sabrūk. Šajā gadījumā tā arī notika,» secināja Miņins.

2011.gada janvārī Miņins kā sportists pameta Latvijas izlasi, norādot uz nesaskaņām ar valstsvienības galveno treneri Sandi Prūsi un federāciju. Turpinājumā viņš divas sezonas vadīja Beļģijas sieviešu izlasi, bet kopš tā laika trenēja Krievijas bobslejistes. Tāpat viņš darbojies arī Slovākijas izlasē.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu