FIS prezidents Kaspers sankcijas pret Krievijas sportistiem salīdzina ar holokaustu

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) prezidents Džanfranko Kaspers, runājot par sankcijām pret Krievijas sportistiem, tās salīdzinājis ar holokaustu, taču vēlāk šveicietis, kurš ir arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) loceklis, par saviem izteikumiem atvainojies.

«Esmu pret aizliegumiem vai sankcijām pret nevainīgiem cilvēkiem. Tas ir līdzīgi, kā rīkojās Hitlers - visi ebreji jānogalina, vienalga, ko viņi bija vai nebija izdarījuši,» Kaspers atbildēja žurnālistiem uz jautājumu, vai Krievijas sportistiem vajadzētu aizliegt piedalīties 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs.

«Es noteikti esmu pret to, lai kādu sodītu tikai pēc viņa pases. Ja nākamreiz dopinga lietošanā tiks pieķerts kāds misters Smits, vai tad mēs visiem pasaules Smitiem, vienalga, no kurienes viņi nāktu, aizliegtu piedalīties sacensībās? Tas līdzinātos tam, kas šobrīd notiek pret Krievijas sportistiem,» savos uzskatos dalījās Kaspers, kurš piedalījās Phjončhanā notikušajā SOK padomes sēdē.

Viņa izteikumi izraisīja pamatīgu sašutuma vilni, tāpēc ceturtdien FIS šefs nāca klajā ar atvainošanos.

«Tas bija bija neatbilstošs un nesmalkjūtīgs salīdzinājums, tāpēc atvainojos tiem, kurus tas aizskāra,» bilda Kaspers.

Krievija tiek vainota valsts atbalstītā dopinga sistēmas izveidošanā, kurā laika posmā no 2011. līdz 2015. gadam piedalījušies vairāk nekā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos.

Zīmīgi, ka aizdomu ēna krīt arī uz vairākiem Krievijas distanču slēpotājiem, bet FIS, kuru vada Kaspers, vairākiem no viņiem, tostarp olimpiskajam čempionam Aleksandram Ļegkovam, piesprieda pagaidu diskvalifikāciju uz izmeklēšanas laiku.

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojumā, kura otrā daļa tika publicēta pērn decembrī, norādīts, ka Krievijas dopinga sistēmā līdzdarbojās gan Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA), gan Krievijas Sporta ministrija, gan Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) un Maskavas Antidopinga laboratorija.

Pēc savas izmeklēšanas WADA apturēja RUSADA darbību, kura joprojām nav atjaunota.

Tāpat vairākkārt no dažādām augstām amatpersonām izskanējis aicinājums, aizliegt Krievijas sportistiem startēt starptautiskās sacensībās. Šādu lēmumu jau 2015.gada nogalē pieņēma Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF), kura ir diskvalificējusi Krievijas Vieglatlētikas federāciju, tāpēc šīs valsts sportisti nevarēja pērn piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu