Rastorgujevs Pasaules kausa sezonu noslēdz ar sensacionāli izcīnītu sudrabu masu startā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NordicFocus

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs svētdien Norvēģijā notikušā Pasaules kausa sezonas noslēdzošā, devītā, posma 15 kilometru sacensībās ar masu startu izcīnīja sudrabu.

(Papildināts viss teksts.)

Līdz šim Rastorgujevam vēl ne reizi nebija izdevies iespraukties Pasaules kausa sacensību pirmajā trijniekā, tāpēc Latvijas sportists svētdien sasniedza savas karjeras rekordu.

Rastorgujevs pēc Oļega Maļuhina un Ilmāra Briča kļuvis par trešo Latvijas biatlonistu, kurš kāpis uz goda pjedestāla kādās no Pasaules kausa sacensībām.

Kā ierasts, Rastorgujevs distancē bija ļoti ātrs, bet pirms pirmās šaušanas viņš bija 11.vietā, turklāt pirmajā ugunslīnijā viņš bija nekļūdīgs, kas uzreiz pēc tās ļāva pakāpties jau uz septīto pozīciju. Latvijas sportists slēpoja vadošo biatlonistu grupā, bet otrajā šaušanā viņš ieslēpoja ceturtajā vietā, bet viena pieļautā kļūda lika slēpot soda apli un atkrist uz 16.pozīciju.

Tiesa, savu lielisko sportisko formu Rastorgujevs apliecināja trasē, jo viņš sākotnēji no līdera atpalika 22,4 sekundes, bet līdz trešajai ugunslīnijai atstatums bija sarucis tikai līdz 3,2 sekundēm, taču tas tobrīd deva tikai devīto vietu. Tomēr šaušanā Latvijas sportists atkal pieļāva vienu kļūdu, kas lika atkrist uz 13.vietu.

Rastorgujevs gan turpināja būt ātrs trasē un pēcāk pakāpās jau uz septīto pozīciju, turklāt tik svarīgajā ceturtajā šaušanā viņš nepieļāva nevienu kļūdu, kamēr konkurentiem tik sekmīgi neklājās. Tas Latvijas vadošajam biatlonistam trasē ļāva atgriezties jau trešajā pozīcijā, bet neilgi pēc tam viņš apsteidza austrieti Simonu Ederu un pakāpās uz otro vietu.

Līdz sacensību līderim francūzim Martēnam Furkadam Latvijas sportistam tā arī neizdevās aizsniegties, bet no uzvarētāja viņš finišā atpalika 17,4 sekundes, kamēr trešais bija Eders, kurš ar vienu kļūdu šaušanā uzvarētājam zaudēja 32,4 sekundes.

Masu starta sacensībās pārliecinoši uzvarēja šī gada Pasaules kausa ieguvējs Furkads, kuru pirmajā šaušanā piemeklēja nedienas, jo viņam nebija pieejamas patronas, tāpēc tās viņam treneris padeva no malas. Līdz ar to teorētiski francūzim varēja tikt piemērots sods, taču tiesneši pēc ilgas apspriedes nolēma nekādas sankcijas tomēr nepiemērot.

Furkads bija vienīgais biatlonists, kurš masu starta sacensībās šaušanā šāva nekļūdīgi. Viņam izdevās tikt arī pie Mazā kristāla globusa masu startā.

Pasaules kausa kopvērtējumā pirmo vietu ar 1322 punktiem ieņēma Furkads, kuram ar 918 punktiem sekoja krievs Antons Šipuļins, kurš svētdien bija 11.vietā, bet trešais ar 812 punktiem bija norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē. Tikmēr Rastorgujevs ar 445 punktiem sezonu noslēdza 21.pozīcijā.

Furkads Pasaules kausā vīriem triumfējis sesto reizi pēc kārtas, turklāt viņš panākumu bija nodrošinājis jau divus posmus pirms sezonas beigām. Viņš kļuvis par otro sportistu vēsturē, kurš sešas reizes ieguvis Pasaules kausu, sekojot leģendārajam Ūlem Eināram Bjērndālenam, taču francūzis trofeju ir izcīnījis sešus gadus pēc kārtas, kas nebija pa spēkam norvēģim, kuram garākā sērija bija divas sezonas.

Kā vēstīts, sprintā Rastorgujevam bija visātrākais solis trasē, taču trīs kļūdas ugunslīnijā liedza pacīnīties par augustu vietu un nācās samierināties ar 23.pozīciju. Savukārt iedzīšanā viņš bija otrs ātrākais trasē un ar trim nešautiem mērķiem spēja pakāpties uz desmito pozīciju.

Tikmēr pieredzējušais Ilmārs Bricis sprintā, kas bija viņa karjeras, visticamāk, pēdējās Pasaules kausa posma sacensības, ieņēma 93.vietu, bet Daumants Lūsa ierindojās 97.pozīcijā, apsteidzot desmit biatlonistus.

Šīs bija sezonas pēdējās sacensības, kurās skaitījās punkti Nāciju kausa kopvērtējumam, bet šī ieskaite bija vitāli svarīga, lai 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startētu ar pilnu komandu, ko darīs kopvērtējuma 20 labākās komandas. Pēc 22 sacensībām Nāciju kausa ieskaitē Latvijas vīri atrodas 21.vietā, 50 punktus zaudējot Somijai.

Rastorgujevs pēc kārtējā neveiksmīgā pasaules čempionāta sezonas beigās bija uzņēmis labu sportisko formu, jo iepriekšējā etapā viņš gan sprintā, gan iedzīšanā bija ļoti tuvu pjedestālam, beigās gūstot septīto un devīto vietu. Latvijas sportista labākie rezultāti šosezon iepriekš bija divas gūtas sestās vietas.

Pirms tam dāmām 12,5 kilometru masu starta sacensībās triumfēja Norvēģijas biatloniste Tirila Ekhofa. Otro vietu izcīnīja čehiete Gabriela Koukalova, kamēr trešā bija somiete Kaisa Mekereinena.

Ne tik veiksmīgi sezonu noslēdza Pasaules kausa ieguvēja Laura Dālmeiere, kura finišēja devītajā vietā, kas Koukalovai ļāva iegūt Mazo kristāla globusu masu startā.

Pasaules kausa kopvērtējumā Dālmeiere tika pie 1211 punktiem, bet viņai ar 1089 punktiem sekoja Koukalova, kamēr trešā ar 971 punktu bija Mekereinena.

Tikmēr latviete Baiba Bendika ar 44 punktiem ieņēma 70.vietu.

Pašlaik 23 gadus vecā Dālmeiere ir piektā vāciete vēsturē, kura ieguvusi Pasaules kausu, bet pirmā kopš 2012.gada, kad savu trešo titulu ieguva Magdalēna Noiere. Pērn Pasaules kausu ieguva Koukalova.

Piektdien sprintā Bendika neaizvēra vienu mērķi un ieņēma 44.vietu, tikai par desmit sekundēm atpaliekot no pirmā četrdesmitnieka un iespējas tikt pie Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem. Savukārt iedzīšanā viņa ierindojās 56.vietā.

Bendika pēc dažiem veiksmīgiem startiem sezonas gaitā un 27.vietas pasaules čempionāta iedzīšanas distancē, iepriekšējos divos etapos uzrādīja ļoti pieticīgus rezultātus, atzīstot, ka sezonas beigām viņai vairs nav spēka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu