Rastorgujevs: Pēc pēdējās šaušanas biju apjucis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs svētdien pēc noslēdzošās - ceturtās - šaušanas Norvēģijā notikušā Pasaules kausa sezonas noslēdzošā posma 15 kilometru sacensībās ar masu startu, kurā izdevās izcīnīt otro vietu, bijis apjucis, tāpēc vairākas reizes atskatījies pār plecu, lai pārliecinātos, vai viņam tiešām neviens sāncensis neseko.

Rastorgujevs svētdien pirmo reizi karjerā kāpa uz goda pjedestāla, izcīnot otro vietu masu startā un atpaliekot vien no pēdējo gadu labākā biatlonista, francūža Martēna Furkada.

Savukārt jau pirmdien Rastorgujevs atgriezās Latvijā, kur viņu lidostā sagaidīja tuvinieki, atbalstītāji, Latvijas armijas pārstāvji, mediji un vienkārši līdzjutēji.

«Tagad jau saprotu, ko īsti svētdien paveicu. Pēc pēdējās šaušanas vairākas reizes atskatījos, lai pārliecinātos, vai tiešām man priekšā ir tikai viens biatlonists. Sākumā biju apjucis, bet tad man priekšā izslēpoja Simons Eders, tomēr viņu diezgan ātri apsteidzu. Tālāk jau bija jādemonstrē viss, uz ko esmu spējīgs,» žurnālistiem pēc atgriešanās Latvijā teica Rastorgujevs.

«Es pat neteiktu, ka tagad tika sasniegts sportiskās formas kalngals. Pārējie atlēti bija diezgan saguruši. Sezonas laikā man nebija ļoti lielu kāpumu un nebija arī lielu kritumu. Turējāmies diezgan augstā līmenī.»

Rastorgujevs svētdienas sacensībās šaušanā pieļāva divas kļūdas, taču tik svarīgajā ceturtajā ugunslīnijā, kas bija jāveic stāvus, viņš šāva nekļūdīgi. Tieši stāvus šaušana bija viens no Latvijas biatlonista šīs sezonas lielākajiem klupšanas akmeņiem.

«Pēdējais šāviens atmiņā jau ir saglabāts. Atcerēšos visu pēdējo Pasaules kausa posmu - kā tam noskaņojos, katrā distancē rezultāti uzlabojās, fiziski jutos ļoti labi. Tas bija viss kopums, nevis tikai pēdējā šaušana. Tieši šo kopējo sajūtu vajag atcerēties un to, kāda sacensībās bija atmosfēra,» uzsvēra Rastorgujevs.

«Tas bija ļoti aizkustinošs brīdis. Nosauc tavu uzvārdu, nostājies uz sava goda pjedestāla pakāpiena, paskaties uz tribīnēm un redzi Latvijas karogus... Tas bija ļoti emocionāli,» atklāja sportists.

Rastorgujevs pēc Oļega Maļuhina un Ilmāra Briča kļuvis par trešo Latvijas biatlonistu, kurš kāpis uz goda pjedestāla kādās no Pasaules kausa sacensībām.

Latvijas vadošais biatlonists vairākkārt uzslavēja uz šo Pasaules kausa posmu sabraukušos līdzjutējus, jo viņu atbalsts bijis jūtams.

«Sabraukušie Latvijas līdzjutēji bija kas fantastisks. Bija tik daudz Latvijas karogu, arī trasē fani atbalstīja skaļi. Viņu dēļ beidzot arī izdevās parādīt citādāku sniegumu nekā iepriekš,» norādīja Rastorgujevs, kurš kopā ar savu komandu pēc sacensībām devās uz restorānu, lai malkotu šampanieti.

«Šampanietis vairāk bija simbolisks, gardāks tas bija tieši emociju ziņā. Restorānā lielā traukā ielējām šampanieti un ielikām tajā medaļu, lai pēc tam katrs no mums varētu sajust medaļas garšu.»

Rastorgujevs arī atklāja, ka pēc sacensību noslēguma viņu apsveikuši teju visi masu startā braukušie biatlonisti.

«Tagad ar komandu apsēdīsimies pie galda un šīs nedēļas laikā saliksim plānu nākamajai sezonai. Viss būs atkarīgs arī no tā, ko teiks treneris Intars Berkulis - ko piesaistīsim, jo mums ir sarežģījumi ar šaušanu. Tomēr domāju, ka pie tā lielā mērā vainojama pirms sezonas veiktā pleca operācija, jo pieci mēneši bez šaušanas ir ļoti daudz. Būs vienkārši jāstrādā un vēlreiz jāstrādā, ko man patīk darīt vislabāk,» pauda Rastorgujevs.

Svētdienas masu starta sacensībās bija arī incidents, jo Furkads bija aizmirsis paņemt ložu aptveri, ko franču zvaigzne saprata tikai pirms pirmās šaušanas. To viņam no malas pasniedza treneris, kas pēc noteikumiem nav atļauts, jo aptverei vispirms bija jānonāk pie tiesneša un tikai tad pie sportista. Tomēr pēc sacensībām tika nolemts Furkadu nesodīt, ļaujot šīs sezonas Pasaules kausa ieguvējam savā īpašumā saņemt arī Mazo kristāla globusu masu startā.

«Nezinu, vai šīs situācijas atrisinājums bija godīgs. Jebkurā gadījumā Furkads bija tikai zaudētājs. Viņa treneris pārkāpa noteikumus, jo iedeva aptveri nevis caur tiesnesi, bet gan «pa taisno». Noteikumos tā darīt ir aizliegts. Man personīgi tas neko daudz nenozīmēja, turklāt man pašam sākotnēji šķita, ka Furkads ir devies soda aplī, tomēr viņš vienkārši bija aizkavējies, jo nebija salādējis aptveri.

Teicu to arī citiem: rēķini ir jākārto trasē. Martēns gāja uz maksimumu un cīnījās par Mazo kristāla globusu. Protams, ja viņam atņemtu uzvaru, tas būtu ļoti sāpīgi, taču noteikumi visiem ir vienādi,» norādīja Rastorgujevs.

Tuvākajā laikā Rastorgujevs plāno ar ģimeni doties atpūtā uz Ēģipti, bet pēc tam gaidāma došanās atkal uz Norvēģiju, lai atslēpotos no sezonas.

Tāpat sportists pa tuvākajām dienām nolēmis tikt galā ar veselības likstām, kas viņu piemeklējušas pēc atgriešanās no pasaules čempionāta. «Pie vainas ir mitruma maiņa vai daudzie vīrusi. Uz Pasaules kausa posmu Dienvidkorejā lidoju ne pārāk labā stāvoklī. Nedaudz vajadzēja dzert arī antibiotikas.

Dienvidkorejā katrs starts bija ļoti smags, jo zāles novājināja. Jādodas uz pārbaudēm un jāsaprot, vai tas mani kaut kā būs iespaidojis kopumā.»

Karjeras laikā Rastorgujevs pirms svētdienas sacīkstēm četras reizes bija izcīnījis ceturto vietu Pasaules kausa sacensībās, bet uz goda pjedestāla viņam līdz šim nebija izdevies kāpt.

Aizvadītajā Pasaules kausa sezonā Latvijas biatlonists noslēguma kopvērtējumā ierindojās 21.pozīcijā.

Rastorgujevs 2016.gada sezonu noslēdza kopvērtējuma 20.vietā, kas salīdzinājumā ar 2015.gadu bija kāpums par septiņām pozīcijām, bet sekmīgākā viņam bijusi 2013./14.gada sezona, kad Latvijas vadošais biatlonists viņš guva 16.vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu