Bobsleja lielvalstis iet uz visu banku, arī Latvijai vajadzīga jauna tehnika

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Viesturs Lācis / IBSF

Bobsleja un skeletona sezona beigusies un bijusi visai veiksmīga Latvijas atlētiem. Ir uzvaras, ir vietas uz goda pjedestāla pasaules mērogā, taču mūsdienu bobslejā un skeletonā viss attīstās ļoti strauji un apstāties nedrīkst ne mirkli. Tehnikas nozīme šajos sporta veidos ir krietni vien pieaugusi pēdējos gados un jo īpaši šajā olimpiskajā ciklā. Nepilns gads līdz ziemas olimpiskajām spēlēm Korejā, bet jau tagad redzam, kādas ir daudzu bobsleja lielvalstu investīcijas tehnikā. Pēc fiasko Sočos milzīga attīstība tehnikas jomā – gan bobos, gan slidu apstrādē – ir Vācijai. Par vācu divniekiem ļoti precīzi telefonintervijās no sacensību vietām teicis Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis: «Frančesko Frīdrihs jau ir aiz nākamā līkuma...»

Bobslejs un skeletons pieskaitāmi tehniskajiem veidiem, un bez jaunām investīcijām tehnikā pat grūti noturēties esošajā līmenī, kur nu vēl iet uz augšu. Latvijai atlicis vēl sagatavošanās posms vasarā, lai tiktu pie jauna inventāra un mēģinātu vislabākos iespējamos variantus Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Konkurenti nesnauž, medaļas skaita visi, un šobrīd var pateikt pavisam droši – ar esošo tehniku olimpiskajām medaļām bobslejā var arī nepietikt. Tas nekas, ka mūsu sportisti kopumā ir ātrākie startā un arī var labi nobraukt. Jau tagad vienas otras mūsu kamanas, lai kā pārtaisītas un uzlabotas, savu mūžu jau nokalpojušas, ap desmit gadiem treniņu un sacensību režīmā jau ir daudz. Izlases galvenais treneris Sandis Prūsis:

«Oskara Ķibermaņa četrinieka kamanas, ar ko viņš visbiežāk brauc, ir ražotas 2006.gadā un faktiski uz kopējā fona ir morāli un fiziski novecojušas.»

Mums ir lieliski sportisti un treneri, latvieši allaž ir labāko vidū, taču tendences trasē visi varēja vērot jau nesen aizvadītajā sezonā. Īpaši jau Vācijas un Krievijas bobi trases lejasdaļās slīd labāk, to pašu var teikt arī par amerikāņu un šveiciešu tehniku, dažkārt arī dažiem citiem. Eksperimenti ar tehniku turpinājās jau visu sezonu, ir sperts solis uz priekšu arī slidu sagatavošanā, piesaistot Šveices speciālistu. Tiek eksperimentēts arī ar bobiem – gan mūsu pašu rīcībā esošajiem, gan ar sadarbības partneriem Nīderlandes «Eurotech» un BTC.

Inženieri un bobu tehniķi meklē labākos risinājumus, bet skaidrs, ka bez jaunu bobsleja kamanu iepirkšanas būs ļoti grūti noturēties elitē.

Pašlaik tirgū ļoti veiksmīga ir Valnera ražotā produkcija, ko pierāda vācu un krievu sportistu ātrums trasē, un šajā virzienā jau tiek strādāts – faktiski ir iespēja iegādāties kādu jaunu Valnera ražojumu, kas gan ir ļoti dārgs prieks. Taču, izvērtējot mūsu reālās iespējas, Latvija vienkārši nedrīkst neizmantot savu potenciālu un ir jādara viss, lai mūsējie reāli varētu cīnīties par goda pjedestālu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nākamgad un vēl Pekinā 2022.gadā. Jau zināms, ka uz jaunajiem Valnera bobiem pretendē arī vēl vairāku citu valstu sportisti.

Ja konkurenti iegūst šādu tehniku un mūsējie ne, tas var iedot lielu handikapu pretiniekiem.

Kaut bobslejs ir ļoti dārgs sporta veids, jāatzīmē, ka Latvijas bobsleja un skeletona federācija nav iztikusi tikai no valsts dotācijām sportam. Bobslejs ir viens no līderiem valstī privāto sponsoru piesaistīšanā, un pēdējos desmit gados no dažādiem sponsoriem piesaistīts vairāk nekā miljons eiro, lai kaut kā nosegtu tehniskās izmaksas. LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis: «Mēs nevaram visu laiku veikt ieguldījumus tehnikā, pamatā no sponsoru naudām. Lai kapitāli atjaunotu kamanu resursus, mums vajadzīga palīdzība daudz nopietnākā līmenī. Galu galā mēs taču arī regulāri priecējam visus līdzjutējus un visi sapņojam un vēlamies dzirdēt Latvijas himnu nākamajās olimpiskajās spēlēs! Lai vai kas, bet ir jātiek pie finansējuma un jāatjauno kamanu parks, lai mūsu valsts sportisti varētu atkal cīnīties par visaugstākā kaluma godalgām.»

Jātiek pie finansējuma, jātiek pie jauniem bobiem, un mūsu valsts sportisti atkal būs gatavi cīnīties par medaļām. Vēsturiski mūsu sportisti jau ir tikuši pie godalgām visaugstākā līmeņa mačos, olimpiskās spēles un pasaules čempionātus ieskaitot. Mums ir izcili speciālisti, tehniķi, paši sportisti un treneri, pašlaik visvairāk vajadzīgas investīcijas jaunā tehnikā.

Ja Latvija to neizdarīs, nākamajās olimpiskās spēlēs dažu citu bobsleja lielvalstu sportisti vairs nebūs ķerami.

Bobslejs ir dārgs sporta veids, toties tas ir olimpiskais. Bobslejs nekad nebūs masveidīgs, un tajā iesaistās fiziski jau nobrieduši sportisti, toties tas ir viens no Latvijas vislabāk attīstītajiem sporta veidiem pasaules līmenī. Par to liecina mūsu sasniegumi, par to liecina arī mūsu speciālistu novērtējums – kā nekā daudzi mūsējie strādājuši arī citu sporta lielvalstu izlasēs un turpina to darīt arī šodien. Bobslejs ir tehniskais sporta veids, ar daudziem izmēģinājumiem un eksperimentiem, un tikai šādi, testējot un mēģinot, var nonākt pie iespējami labākā risinājuma. Bobslejā sīkumu nav, un, ja kādā no komponentiem mūsu galvenie pretinieki ir soli priekšā, apsteigt viņus trasē var kļūt arī neiespējami.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu