Latvijas bobslejisti un skeletonisti dopinga jautājumos tiks īpaši rūpīgi pārbaudīti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Septiņi Latvijas bobsleja un skeletona sportisti iekļuvuši 35 atlētu sarakstā, kurus Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) gaidāmajā olimpiskajā sezonā sola uzraudzīt īpaši rūpīgi.

Starptautiskā federācija publicējusi sarakstu ar 35 sportistiem, kuriem tiks veiktas regulāras dopinga pārbaudes un tieši latvieši šajā sarakstā ir visvairāk. Tajā iekļuvuši visi vadošie Latvijas skeletonisti Martins un Tomass Dukuri, kā arī Lelde Priedulēna, vadošie bobsleja piloti Oskars Melbārdis un Oskars Ķibermanis, kā arī pieredzējušais stūmējs Daumants Dreiškens un jaunais sportists Matīss Miknis.

Otrā vispārbaudītākā valsts būs gaidāmo Phjončhanas olimpisko spēļu mājiniece Dienvidkoreja, kurai īpaši rūpīgi sola pārbaudīt piecus sportistus, sarakstā ir četri vācieši, pa trim Lielbritānijas un Beļģijas atlētiem, pa diviem rumāņiem, austriešiem, krieviem, poļiem un šveiciešiem, ka arī pa vienam japānim un melnkalnietim.

Vācijas bobslejisti ierasti ir daudz titulētāki nekā latvieši, tomēr starp pārbaudāmajiem iekļuvis tikai viens šī sporta veida pārstāvis - stūmējs Kristians Rasps.

Olimpiskā čempione skeletonā Lizija Jarnolda paudusi publisku pārsteigumu, ka starp pārbaudāmajiem nav neviens Krievijas skeletonists, kaut pagājušās sezonas laikā šī valsts iekļuva plašā skandālā, kad Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā izmeklēšanas komisija kanādiešu jurista Ričarda Maklarena vadībā publicēja ziņojumu par dopinga lietošanu šajā valstī, kurā tika paziņots, ka laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam vairāk kā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

IBSF paziņojusi, ka no krievu sportistiem īpaši rūpīgi pārbaudīs vien bobslejistus Anastasiju Kohčeržovu un Andreju Lilovu.

Izvēlētajiem atlētiem būs WADA datubāzē ADAMS katru dienu jānorāda, kur viņi pieejami vismaz vienu stundu.

Pagājušajā ziemā pēc Maklarena ziņojuma publicēšanas pagaidu diskvalifikācijas saņēma četri Krievijas sportisti, kuru vidū bija arī olimpiskais čempions skeletonā Aleksandrs Tretjakovs, tomēr astoņas dienas vēlāk viņi varēja atgriezties sacensību apritē, jo IBSF neatkarīgas tribunāls secināja, ka nav pietiekami daudz pierādījumu.

«Esmu pārsteigta, ka sarakstā nav Krievijas skeletona sportistu,» paudusi Jarnolda, kura uzskata, ka olimpiskajā gadā testējamo sportistu skaitam būtu jābūt lielākam, kā arī valstu lokam plašākam. «Esmu daļa no IBSF nejaušu pārbaužu sistēmas kopš 2012.gada un atbalstu to par miljons procentiem.»

«Kā tas palīdz attīrīt sportu no dopinga, ja sarakstā nav neviens Krievijas skeletonists?» portāls «insidethegames» citē Latvijas skeletona izlases treneri Daini Dukuru.

Februārī Kēnigszē trasē, Vācijā, notikušajā pasaules čempionātā bobslejā un skeletonā, krietni pārāki pār konkurentiem bija vācieši, kuri izcīnīja piecas zelta, trīs sudraba un divas bronzas medaļas. Tikmēr Latvija šajā čempionātā tika pie vienas zelta godalgas, ko skeletonā izcīnīja Martins Dukurs, kļūstot par pirmo pieckārtējo planētas čempionu šajā sporta veidā.

Maklarena ziņojumā tika atklāts, ka Soču olimpisko spēļu laikā 12 Krievijas sportistiem, kuri izcīnīja medaļas, bijušas pozitīvas dopinga analīzes, taču tās tika samainītas pret negatīviem paraugiem.

Pēc Maklarena ziņojuma publicēšanas un tās sniegtās informācijas analīzes, vairāki mediji, tostarp arī Krievijā, ziņoja, ka Sočos pozitīvas analīzes bijušas arī olimpiskajam čempionam skeletonā Aleksandram Tretjakovam un divkārtējam šo spēļu čempionam bobslejā Aleksandram Zubkovam ar stūmējiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu