Ļegkovs kļūst par pirmo Soču medaļnieku, kuru diskvalificē Krievijas dopinga skandāla ietvaros

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

2014.gada Soču olimpisko spēļu čempions 50 kilometru distancē slēpošanā Aleksandrs Ļegkovs ceturtdien kļuva par pirmo olimpisko medaļnieku, kurš saņēmis diskvalifikāciju Krievijas valsts atbalstītās dopinga programmas skandālā.

Starptautiskā Olimpiskās komitejas (SOK) komisija, ko vada tās biedrs Deniss Osvalds, pārskata lietas ar iespējamu dopinga lietošanu un testu viltošanu Soču olimpiskajās spēlēs, prioritāri izmeklējot sportistus, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē, kas sāksies jau pēc 100 dienām.

Kā pirmo tā trešdien diskvalificējusi Ļegkovu, kurš Sočos ne tikai guva zeltu 50 kilometros, bet arī izcīnīja sudrabu 4x10 kilometru stafetē. Diskvalifikāciju saņēmusi arī stafetes komanda. Tāpat no Soču Olimpiādes rezultātiem izslēgts un mūža diskvalifikāciju saņēmis vēl viens krievu slēpotājs Jevgēņijs Belovs, kurš 2014.gada olimpiskajās spēlēs bija ārpus medaļu ieguvēju vidus.

Sākumā šīs lietas izmeklēja Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) kanādiešu jurista Ričarda Maklarena vadībā, kas sava ziņojuma otrajā daļā secināja, ka laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam vairāk nekā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

Tāpat ziņojumā tika atklāts, ka Soču olimpisko spēļu laikā 12 Krievijas sportistiem, kuri izcīnīja medaļas, bijušas pozitīvas dopinga analīzes, taču tās tika samainītas pret negatīviem paraugiem. Maklarena ziņojumā uzsvērts, ka dopinga sistēmas izveidošanu atbalstīja Krievijas valdība, tostarp Krievijas Sporta ministrijas augstākās amatpersonas, bet sistēmas uzturēšanā bija iesaistīts arī Krievijas Federālais drošības dienests (FSB), Krievijas Antidopinga aģentūra un Maskavas antidopinga laboratorija.

Maklarena ziņojumā bija norādīts, ka pārbaudot 95 Krievijas sportistu Sočos nodoto dopinga analīžu paraugus, 28 gadījumos konstatētas ar tām iepriekš notikušas manipulācijas.

WADA apturēja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbību, ka arī slēdza Maskavā bāzēto antidopinga laboratoriju.

Samilzušā dopinga skandāla dēļ Krievijas sportistiem pērn varēja iet secen Riodežaneiro Vasaras olimpiskajās spēlēs, taču par šīs valsts atlētu dalību Olimpiādē lēma sporta veidu starptautiskās federācijas. Tā no olimpiskajām spēlēm tika diskvalificēti 68 Krievijas vieglatlēti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu