Ķibermanis ātrākais starp latviešiem Leikpleisidas trasē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Latvijas bobsleja pilots Oskars Ķibermanis ar stūmēju Matīsu Mikni ceturtdien Leikpleisidas trasē (ASV) olimpiskās sezonas pirmajā Pasaules kausa (PK) posmā izcīnīja 8. vietu, kamēr Oskars Melbārdis ar Daumantu Dreiškenu palika 14.pozīcijā, bet Uģis Žaļims ar Intaru Dambi bija vēl trīs pozīcijas zemāk.

Par sacensību uzvarētāju kļuva vācietis Niko Valters, kurš divu braucienu summā finišēja pēc minūtes un 51,92 sekundēm. Ķibermanis viņam zaudēja 0,39 sekundes, Melbārdis atpalika par 0,81 sekundi, bet Žaļims bija vēl par septiņām simtdaļām lēnāks.

Uz goda pjedestāla tika arī divas mājinieku ekipāžas, jo otrais palika Niks Kaningems, kurš Valteram zaudēja 0,11 sekundes, bet trešo vietu ieņēma Kodijs Baskē, kurš atpalika vēl par četrām sekundes simtdaļām.

Latvijas bobsleja divnieki ne pārāk veiksmīgi aizvadīja otros braucienus, jo nespēja nosargāt savas pozīcijas, Ķibermanim noslīdot vienu pozīciju zemāk, Melbārdim zaudējot trīs, bet Žaļimam divas vietas.

Valters bija līderis jau pēc pirmā brauciena, tobrīd par sekundes simtdaļu pārspējot šveicieti Riko Pēteru, kamēr vēl astoņas simtdaļas viņam zaudēja Kaningems, kurš par spīti rupjām kļūdām tika labāko trijniekā. Zīmīgi, ka Kaningema stūmējs ir bijušais sprinteris Raiens Beilijs, kurš 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs bija ceturtais 100 metru distancē, finišējot pēc 9,88 sekundēm.

Savukārt Ķibermanis no līdera atpalika 0,22 sekundes, Melbārdis bija vēl par 0,16 sekundēm lēnāks, kamēr Žaļims zaudēja jau teju pussekundi, 15.vietu dalot ar divām citām ekipāžām.

Ķibermanim un Miknim bija trešais labākais starta laiks, bet latvieši nedaudz kļūdījās trases augšdaļā. Trasē līdzīgi klājās arī pārējām divām Latvijas ekipāžām, vienīgi Žaļimam ar Dambi neizdevās tik labs starts, jo viņi uzrādīja vien 17.labāko laiku 27 ekipāžu konkurencē.

«Visiem bija kļūdiņas, bet priekš sezonas pirmā brauciena bija labi, tikai Uģim Žaļimam startā vajadzētu nedaudz «nomest», jo viņi var labāk. Visiem pirmajā startā bija stresiņš. Mēs joprojām eksperimentējam ar kamanām, jo viss neiet tā, kā gribētos,» intervijā Latvijas Televīzijai pēc pirmā brauciena sacīja Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Savukārt otrajā braucienā labāko laiku uzrādīja Baskē, kas viņam ļāva tikt uz goda pjedestāla, kamēr Valters bija otrais. Tikmēr neveiksme piemeklēja pirmā brauciena vicelīderi Pēteru, jo viņš braucienā bija vien devītais, summā noslīdot uz piekto vietu.

Neveicās arī latviešiem. Ķibermanis ar Mikni šoreiz startā savu rezultātu uzlaboja par trim sekundes simtdaļām (5,01), kas bija otrais labākais laiks, taču trasē tika pieļautas sīkas kļūdas, kas braucienā deva astoto vietu, bet summā garām tika kanādietis Kriss Springs.

Melbārdim ar Dreiškenu abi starti bija identiski (5,08), taču otrajā braucienā pēc trešās virāžas tika pieļauta kļūda, pēc kuras kamanas saslīdēja, finišā ekipāžai uzrādot vien 16.rezultātu braucienā, summā noslīdot uz 14.vietu.

Savukārt Žaļimam ar Dambi arī otrajā braucienā starts neizdevās (5,17), taču braucienā viņi pamanījās būt vienu vietu virs Melbārža, kas gan summā neļāva nosargāt pozīciju.

«Ja man pirms sacensībām teiktu, ka būs šādas vietas, tad liktos, ka tas nekas nav, tomēr tāda ir šī brīža situācija. Par Ķibermani varu teikt, ka viņš nostartēja normāli, savukārt no pārējām divām ekipāžām gribētos labāk, jo tās nav viņu vietas,» pēc mačiem atzina Prūsis. «Jā, labāko sešiniekā tika četras Ziemeļamerikas ekipāžas, bet tas jau bija gaidāms, ka pirmajos trīs posmos viņi savās mājas trasēs brauks labi.»

Tāpat Prūsis pieļāva, ka piektdien, aizvadot otrās divnieku sacīkstes, Žaļima ekipāžā varētu būt cits stūmējs.

Jau vēstīts, ka silto laikapstākļu dēļ Leikpleisidā būs divas divnieku sacensības, otro reizi ekipāžām braucot piektdien. Savukārt nākamajā Pasaules kausa posmā, kas 17. un 18. novembrī notiks Pārksitijas trasē, divas reizes startēs četrinieki, kamēr divnieku sacīkstes 2002.gada olimpisko spēļu mājvietā netiks aizvadītas.

Šajā sezonā Latvija divnieku sacensībās brauks ar trim ekipāžām, bet četriniekos - ar divām, cenšoties ar iespējami lielāku komandu tikt uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Atlases noteikumi nosaka, ka divniekos un četriniekos ar trim ekipāžām Phjončhanas olimpiskajās spēlēs piedalīsies pa trim labākajām nācijām un Latvija divniekos cer uz Olimpiādi tikt pilnā sastāvā. Kvalifikācija olimpiskajām spēlēm noslēgsies janvāra vidū pēc veiktiem septiņiem Pasaules kausa posmiem.

«Uz pirmajiem mačiem īpaši nevajag fokusēties, tie vēl neko neparādīs. Mums galvenais tur izdzīvot, situācija būs krietni skaidrāka, kad atgriezīsimies Eiropā,» pirms sezonas sākuma uzsvēra Prūsis. Ziemeļamerikā notiks pirmie trīs Pasaules kausa etapi, bet jau no decembra sacensību maratons griezīsies Eiropā.

Starpsezonā Latvijas izlase iegādājusies identiskus četriniekus ar kuriem iepriekšējā sezonā sacensībās startēja vācieši Frančesko Frīdrihs un Johaness Lohners, izcīnot pirmo un trešo vietu pasaules čempionātā, kā arī prototipu divniekam, ar kuru pērn Frīdrihs pavasarī kļuva par pasaules čempionu.

Pagājušajā sezonā Latvija izlaida pirmos divus Pasaules kausa posmus, tāpēc kopvērtējumā par augstām vietām necīnījās. Sezonas noslēgumā divniekos astoto vietu izcīnīja Ķibermanis, kamēr Žaļims bija 12.pozīcijā, bet Melbārdis, kurš izlaida vēl vienu etapu, palika 16.vietā. Ķibermanis sezonas laikā trīs reizes kāpa uz goda pjedestāla, paveicot to arī olimpiskajā Phjončhanā, Melbārdis reizi bija otrais, bet Phjončhanā palika vien 12.vietā, savukārt Žaļims vienreiz guva piekto vietu, bet pārējos etapos bija devītais vai desmitais.

Tikmēr pasaules čempionātā Ķibermaņa ekipāža izcīnīja ceturto vietu.

Latvija uzskata, ka ir ļoti tuvu, lai jau 2018./19. gada sezonas sākumā Siguldas trasē notiktu Pasaules kausa posms bobslejā divniekiem un skeletonā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu