Martins Dukurs kļuvis par Soču olimpisko čempionu; Tomass Dukurs saņems bronzu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izmeklēšanas komisija, ko vada Deniss Osvalds, anulējusi Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam iegūto zelta medaļu 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs. Līdz ar to Martins Dukurs, kurš Olimpiādē izcīnīja sudrabu, kļuvis par olimpisko čempionu, bet viņa vecākais brālis Tomass Dukurs saņems bronzas godalgu.

Tiek ziņots, ka Tretjakovam tagad uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs, tāpēc viņš februārī nevarēs startēt 2018. gada Phjončhanas Olimpiādē.

Tāpat izcīnītā bronzas godalga anulēta Krievijas skeletonistei Jeļenai Ņikitinai, kas Sočos ieguva bronzas godalgu. Rezultāti anulēti arī piektās vietas ieguvējai Olgai Potilicinai un sestajā vietā palikušajai Marijai Orlovai. Līdz ar to Latvijas pārstāve Lelde Priedulēna, kura ieņēma dalītu 14. vietu, pakāpusies trīs pozīcijas augstāk.

Visām trijām Krievijas skeletonistēm uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Paziņojumā norādīts, ka visi četri Krievijas skeletonisti ir pārkāpuši antidopinga noteikumus, līdz ar to viņu rezultāti Soču olimpiskajās spēlēs tiek anulēti.

Martins Dukurs Soču olimpiskajās spēlēs Tretjakovam četru braucienu kopvērtējumā piekāpās 0,81 sekundi. Uz otro vietu tagad pakāpies amerikānis Metjū Antuāns, bet bronza pienāksies Tomasam Dukuram.

Līdz ar to Martins Dukurs kļuvis par pirmo Latvijas sportistu kopš neatkarības atgūšanas, kurš ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnījis čempiona titulu.

Tretjakovs, tāpat kā virkne citu Krievijas sportistu, tika turēts aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komiteja Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām, SOK arī pieņēmusi lēmumu atņemt Tretjakovam medaļu.

Martins Dukurs ir 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu vicečempions. Tāpat viņš piecas reizes karjerā triumfējis pasaules čempionātā, kā arī astoņus gadus pēc kārtas uzvarējis Pasaules kausa kopvērtējumā.

Krievija 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret «tīrām» analīzēm.

Tāpat SOK komisija izskata Krievijas bobslejistu lietu. Soču Olimpiādē bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu, izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrā palika Oskara Melbārža ekipāža. Ja Zubkovu un viņa ekipāžu piemeklēs līdzīgs liktenis kā Krievijas skeletonistus un distanču slēpotājus, Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu arī kļūs par olimpisko spēļu čempioniem Latvijas vēsturē.

SOK 5. decembrī paziņos lēmumu par Krievijas dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu