Par spīti SOK diskvalifikācijām FIS ļauj krievu slēpotājiem piedalīties pirmajā PK posmā

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Lai gan Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sešiem Krievijas distanču slēpotājiem bija piespriedusi diskvalifikāciju, tostarp arī slavenajam Aleksandram Ļegkovam, Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) ceturtdien paziņoja, ka ļaus viņiem piedalīties pirmajā Pasaules kausa posmā, kas notiks jau šajā nedēļas nogalē.

Vēl šī mēneša sākumā Ļegkovs, kurš 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs ne tikai guva zeltu 50 kilometros, bet arī izcīnīja sudrabu 4x10 kilometru stafetē, saņēma diskvalifikāciju un viņa rezultāti Olimpiādē tika anulēti.

Tāpat diskvalificēti tika Soču olimpisko spēļu vicečempions 50 kilometru distancē, 4x10 kilometru stafetē un komandu sprintā Maksims Viļegžaņins un vēl četri Krievijas distanču slēpotāji Aleksejs Petuhovs, Jevgēņijs Belovs, Jevgēņija Šapovalova un Jūlija Ivanova.

Viņiem tika aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs uz mūžu. Sagaidāms, ka viņi iesniegs apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Tomēr ceturtdien FIS paziņoja, ka ļaus šiem sportistiem sacensties pirmajā Pasaules kausa posmā, kas šajā nedēļas nogalē notiks Rukā, Somijā.

«FIS obligāti ir jānogaida SOK disciplinārās komisijas lēmumi ar visiem nepieciešamajiem pierādījumiem, lai pēcāk varētu pieņemt sankcijas,» teikts organizācijas paziņojumā. «Līdz ar to šobrīd sportisti ir tiesīgi piedalīties FIS rīkotajās sacensībās, ieskaitot Pasaules kausu.»

Šiem distanču slēpotājiem pērn tika piešķirtas pagaidu diskvalifikācijas, kas noslēdzās šī gada 31.oktobrī. Pēc tam ar saviem sodu mēriem klajā nāca SOK.

Tiesa, FIS norāda, ka, lai šiem sportistiem aizliegtu piedalīties organizācijas rīkotajās sacensībās, nepieciešami papildus izmeklējumi un reāli pierādījumi, kas apliecina antidopinga noteikumu pārkāpumus.

Tāpat FIS uzsver, ka SOK pieņemtajos lēmumus vispār nav detalizēti norādīts, kāpēc sportisti ir sodīti.

FIS ceturtdien arī atklāja, ka Krievijas distanču slēpotājiem kopumā kopš šī gada janvāra veikti 113 urīna, 25 asiņu un 121 bioloģisko pašu testi.

Decembrī SOK lems par Krievijas komandas pielaišanu 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm. Pastāv reāla iespēja, ka Krievijas delegācijai var tikt liegta dalība februārī gaidāmajam sporta forumam.

SOK trešdien atņēma Krievijas sportistam Aleksandram Tretjakovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu skeletonā. Visticamāk, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram tagad pienākas bronzas godalga. Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF).

Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret «tīrām» analīzēm.

SOK komisija prioritāri izmeklē to sportistu lietas, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu