SOK nemierā ar IBSF lēmumu neatjaunot Tretjakova un Zubkova diskvalifikācijas

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) paudusi kritiku Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) lēmumam neatjaunot diskvalifikācijas 2014.gada Soču ziemas Krievijas bobslejistam Aleksandram Zubkovam un skeletonistam Aleksandram Tretjakovam.

IBSF novembrī lēma piespriest pagaidu diskvalifikācijas Tretjakovam, Zubkovam un citiem SOK sodītajiem Krievijas skeletonistiem un bobslejistiem. Tiesa, 1.decembrī IBSF ekspertu grupa lēma, ka diskvalifikācijas jāatceļ, līdz ar to sportistiem tika dota zaļā gaisma dalībai Pasaules kausa posmos.

Iepriekšējās nedēļās SOK publicējas pilnos slēdzienus Tretjakova un Zubkova lietās, taču IBSF ekspertu grupai, kas atbild par cīņu pret dopingu, ar šiem pierādījumiem nebija gana, lai atjaunotu viņiem piespriestās diskvalifikācijas.

IBSF otrdien paziņoja, ka tās komisija lēmusi pret diskvalifikāciju atjaunošanu, jo šāda soda piemērošana būtu pretrunā starptautiskajai likumdošanai.

IBSF nosaukusi sportistu atstādināšanu par «skaidri negodīgu», jo ziņotāja - tagad ASV dzīvojošā bijušā Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova sacīto nav iespējams rūpīgi pārbaudīt.

«SOK nav saprotami un ir nepieņemami IBSF Dopinga komisijas secinājumi,» paziņoja SOK runasvīrs.

SOK pārstāvis sacīja, ka Denisa Osvalda vadītās SOK komisijas lēmumi bija balstīti ne tikai uz Rodčenkova liecībām, bet arī «citiem rūpīgi savāktiem pierādījumiem». SOK uzskata Rodčenkovu par ticamu liecinieku lietā.

Tiesa, IBSF solīja, ka ekspertu grupas lēmums tiks pārsūdzēts Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), jo tā uzskata, ka pagaidu diskvalifikācijas ir jāpiemēro. SOK pauda atbalstu IBSF lēmumam lietu pārsūdzēt CAS.

SOK par antidopinga pārkāpumiem 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificējusi kopumā 32 Krievijas sportistus. Pēc jaunu pierādījumu atklāšanas līdz šim sāktas 46 lietas, 35 no tām jau notikusi noklausīšanās un tikai trijos gadījumos sportisti tikuši attaisnoti. Kā ziņo SOK, tā kā vairākās lietās turpinās izmeklēšana, nevar izslēgt, ka sekos jaunas diskvalifikācijas.

Virkne Krievijas sportistu tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komisija Denisa Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām SOK arī pieņēmusi daudzus lēmumus atņemt medaļas.

Skeletonā Sočos par olimpisko čempionu kļuva krievs Tretjakovs, tomēr SOK diskvalificēja arī viņu, kas pie zelta ļaus tikt Martinam Dukuram, bet bronzu iegūs viņa brālis Tomass. Savukārt Zubkovs triumfēja četriniekos un divniekos, bet pēc viņa diskvalifikācijas par olimpisko čempionu četriniekos kļūs Oskara Melbārža ekipāža, kā arī, diskvalificējot Aleksandru Kasjanovu, latvietis tiks pie bronzas divniekos.

Par medaļu pārdali gan jālemj IBSF, kas to vēl nav izdarījusi. Viens no lielākajiem IBSF sponsoriem ir Krievijas gāzes koncerns «Gazprom», un starptautiskā federācija līdz šim bijusi pielaidīga Krievijas sportistu dopinga lietās.

SOK par antidopinga noteikumu pārkāpšanu Krievijai atņēmusi 11 Sočos izcīnītas medaļas.

Tieši Latvija pēc 2014.gada Soču olimpisko spēļu medaļu atņemšanas Krievijai kļūs par lielāko ieguvēju starp visām šīs Olimpiādes dalībniecēm.

Pārdalot Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās godalgas bobslejā un skeletonā, Latvijas komanda medaļu kopvērtējumā var pacelties piecas vietas augstāk uz 17.pozīciju, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Paredzēts, ka SOK nākamā gada februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs sportistiem rīkos īpašu apbalvošanas ceremoniju. Tiesa, kā norādījis organizācijas prezidents Tomass Bahs, ja ar medaļu atgūšanu no Krievijas radīsies kādi šķēršļi, atsevišķiem sportistiem šo ceremoniju varētu pārcelt uz vēlāku laiku.

Oficiāli Latvijas sportistus par jaunajiem medaļu ieguvējiem varēs nosaukt vien tad, kad lēmumus būs paziņojusi Sporta arbitrāžas tiesa (CAS), kas to centīsies paveikt līdz Phjončhanas olimpisko spēļu sākumam.

SOK aizpagājušajā otrdienā piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts «Olympic Athlete from Russia» jeb «Olimpiskais sportists no Krievijas».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu