Brāļi Dukuri paliek aiz goda pjedestāla Pasaules kausa posmā Altenbergā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas skeletonists Martins Dukurs piektdien izcīnīja piekto vietu, bet viņa vecākais brālis Tomass Dukurs ieguva sesto vietu Pasaules kausa (PK) izcīņas posmā Altenbergas trasē, Vācijā. Dienas pirmajā pusē dāmu sacensībās Lelde Priedulēna atkārtoja savas karjeras labāko rezultātu, izcīnot ceturto vietu.

M.Dukurs pēc pirmā brauciena, kurā pieļāva vairākas rupjas kļūdas, bija tikai devītais, savukārt otrajā startā viņš uzrādīja otru labāko laiku, kas ļāva summā pakāpties uz piekto pozīciju. Tikmēr T.Dukurs pirmajā braucienā bija ceturtais, bet otrais starts viņam nebija tik «tīrs», līdz ar to viņš noslīdēja uz sesto pozīciju divu braucienu summā.

Par sacensību uzvarētāju kļuva Pasaules kausa kopvērtējuma līderis Sunbins Juns no Dienvidkorejas, kurš divu braucienu summā finišēja pēc minūtes un 54,28 sekundēm. Tikmēr otrais palika Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) par dopinga lietošanu 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificētais Aleksandrs Tretjakovs no Krievijas, kurš uzvarētājam zaudēja 0,39 sekundes.

Savukārt trešo vietu izcīnīja mājinieks Kristofers Grotērs, kurš līderim zaudēja 0,76 sekundes.

Tikmēr M.Dukurs no sava konkurenta Pasaules kausa kopvērtējumā Juna atpalika par 1,21 sekundi, bet T.Dukurs bija vēl par 0,14 sekundēm lēnāks.

Pēc pirmā brauciena T.Dukurs no dienvidkorejieša atpalika 0,55 sekundes un bija ceturtais, savukārt M.Dukurs līderim tobrīd zaudēja jau 1,12 sekundes. Pirmajā braucienā M.Dukurs rupju kļūdu pieļāva trases vidusdaļā, kur zaudēja ātrumu, taču arī pēdējās virāžās pirms finiša viņš knapi savaldīja savas kamanas, zaudējot izredzes uz augstu vietu braucienā.

Tikmēr otrajā braucienā M.Dukurs kļūdas neatkārtoja, trasi veicot par 1,23 sekundēm ātrāk nekā pirmajā braucienā. Viņam ilgu laiku bija brauciena labākais rezultāts, līdz to pārspēja Juns, kurš izcīnīja ceturto uzvaru sešos šosezon aizvadītos posmos, palielinot pārsvaru kopvērtējumā.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis pēc sešiem etapiem ar 1320 punktiem joprojām ir Sunbins Juns, kuram tagad jau 90 punktus zaudē M.Dukurs, ļaujot dienvidkorejietim palielināt pārsvaru par 41 punktu. Tikmēr trešo vietu ar 1104 punktiem saglabā T.Dukurs.

Piektdien teicamu sacīksti aizvadīja Lelde Priedulēna, kura izcīnīja ceturto vietu, atkārtojot savu karjeras labāko sasniegumu Pasaules kausa posmos. Priedulēna pēc pirmā brauciena bija sestā, bet otrajā uzrādīja labāko rezultātu, divu braucienu summā ceturto reizi karjerā paliekot uzreiz aiz goda pjedestāla.

Kā ierasts, šosezon vislabāk no latviešiem veicies M.Dukuram, kurš izcīnījis divas uzvaras, tostarp iepriekšējā posmā, kas decembra vidū notika Īglsas trasē, Austrijā. Tur viņš devīto reizi pēc kārtas kļuva par Eiropas čempionu, kā arī tika pie karjerā 50.panākuma Pasaules kausa etapos. Tāpat M.Dukuram šosezon ir divas otrās vietas, bet reizi viņš bija sestais.

Tiesa, pagaidām vēl labāk braucis Sunbins Juns, kura rēķinā ir trīs uzvaras un divas otrās vietas, kā arī līderpozīcija Pasaules kausa kopvērtējumā.

Tikmēr T.Dukurs šajā sezonā Pasaules kausa posmos uz goda pjedestāla kāpis reizi, kad bija trešais Kanādas trasē Vistlerā, savukārt iepriekšējā etapā viņš palika sestais, bet Eiropas čempionāta vērtējumā bija piektais. Zemāk par sesto pozīciju T.Dukurs šosezon nav bijis.

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) novembrī lēma piespriest pagaidu diskvalifikācijas Aleksandram Tretjakovam, Jeļenai Ņikitinai un citiem par SOK sodītajiem Krievijas skeletonistiem un bobslejistiem. Tiesa, 1.decembrī IBSF ekspertu grupa nosprieda, ka diskvalifikācijas jāatceļ, līdz ar to sportistiem tika dota zaļā gaisma dalībai Pasaules kausa posmos.

IBSF vēlāk vērsās Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), pieprasot, lai diskvalifikācijas tiktu atstātas spēkā, tomēr ceturtdien CAS paziņoja, ka šis jautājums nav viņu jurisdikcijā un IBSF apelāciju noraidīja. Līdz ar to SOK diskvalificētie Krievijas sportisti joprojām var startēt IBSF rīkotajās sacensībās, tostarp Pasaules kausā un Starpkontinentālajā kausā, taču joprojām ir spēkā SOK aizliegums viņiem piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Pasaules kausa posmos šosezon notiek kvalificēšanās Phjončhanas spēlēm. Kvalifikācija skeletonā noslēgsies janvāra vidū pēc veiktiem septiņiem Pasaules kausa etapiem, kad Nāciju rangs četrgades nozīmīgākajam notikumam noteiks 30 dalībniekus vīriešiem un 20 dalībnieces sievietēm. Vīriešiem trīs valstis varēs pieteikt pa trim dalībniekiem, sešas pa diviem, bet piecas - pa vienam. Savukārt dāmām divas labākās valstis varēs pieteikt pa trim dalībniecēm, četras pa divām, bet septiņas - pa vienai.

Iepriekšējā sezonā jaunākais no brāļiem M.Dukuriem atkal dominēja trasēs, astoto gadu pēc kārtas iegūstot Pasaules kausu, kā arī piekto reizi kļūstot par pasaules čempionu. Iepriekšējā Pasaules kausa sezonā M.Dukurs uzvarēja četros no astoņiem etapiem, tostarp Phjončhanas trasē, kamēr T.Dukuram uz goda pjedestāla izdevās tikt divas reizes, nākamo olimpisko spēļu mājvietā ieņemot trešo vietu.

T.Dukuram jūnijā Austrijā tika veikta ceļgala operācija. Pēc rehabilitācijas procesa sportists normāli trenēties atsāka septembrī, tāpēc sagatavošanās posmā viss plānotais netika paveikts. Abiem brāļiem šī, visticamāk, ir pēdējā sezona karjerā.

Turpat Altenbergas trasē šajā nedēļas nogalē Pasaules kausa sestajā posmā sacentīsies arī bobslejisti, kuriem starti būs sestdien un svētdien.

Savukārt nākamais Pasaules kausa posms, kurš būs arī noslēdzošais olimpiskajā kvalifikācijā, nākamnedēļ notiks Sanktmoricas trasē, Šveicē.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu