LOK nepiekrīt skaidrojumam par Silovam nepiešķirto Eiropas čempiona titulu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) nepiekrīt Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) vadības skaidrojumam par Latvijas ātrslidotājam Haraldam Silovam atņemto Eiropas čempiona titulu masu starta distancē, aģentūru informēja LOK.

Silovs svētdien Krievijas pilsētā Kolomnā izcīnīja 11.vietu haotiskās masu starta sacensībās Eiropas čempionātā, kaut vairāk nekā pusstundu tika uzskatīts, ka viņš kļuvis par čempionu.

Silovs pirmais finišēja pēc sešpadsmitā apļa, kurā bija jānoslēdz sacensības, tomēr tablo kļūdas dēļ sportisti veica vēl vienu apli un pēc tā pirmais bija Jans Blokhēzens no Nīderlandes.

Pēc tam, kad par radušos situāciju LOK prezidentu Aldonu Vrubļevski bija informējis Latvijas ātrslidotāja tēvs Edvīns Silovs, kurš sacensību rīkotājiem arī iesniedza protestu, Vrubļvskis ar vēstuli vērsās pie ISU vadības, lūdzot izskaidrot notikušo.

«Vrubļevskis lūdza izskaidrot situāciju, jo LOK uzskata, ka šī situācija neatbilst godīgas spēles principiem. Šodien tika saņemta ISU prezidenta Jana Dijkema atbilde, taču LOK viņa viedoklim nepiekrīt,» sacīja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Dijkems savā vēstulē norāda, ka masu starta sacensību laikā tika pieļauta cilvēciska kļūda, kā rezultātā dalībnieki veica par vienu apli vairāk.

«Kļūdu pieļāva apļu skaitītājs, kurš uz tablo aizmirsa nomainīt atlikušo apļu skaitu uz trim. Jāpiebilst, ka neviens no sportistiem 16.apļa beigās nesāka sprintu, vai pēc šī apļa veikšanas nebeidza sacensības, bet visi turpināja slidot,» teikts ISU prezidenta vēstulē.

Viņš arī uzsver, ka situāciju skrupulozi izskatījuši tiesneši, kopā ar ISU pārstāvi un ISU Tehniskās komisijas pārstāvi, kuri bijuši uz vietas, pieņemot lēmumu, ka rezultāti vērtējami pēc 17 apļu veikšanas.

Dijkems arī uzsver, ka šis lēmums atbilst ISU noteikumu 216.paragrāfa 2.b punktam, kurā teikts, ka šādā situācijā jāpieņem lēmums, kurš būtu taisnīgs pret visiem sacensību dalībniekiem. Tāpat ISU atzīst, ka saņēma protestu no Latvijas komandas vadītāja, taču tas, neredzot citu šīs situācijas izvērtējuma iespēju, tika noraidīts.

«LOK tomēr uzskata, ka godīgas spēles principi šoreiz nav ievēroti, jo pastāv ISU noteikumi, kuri paredz sacensības ar noteiktu apļu skaitu, kas šajā gadījumā netika ievērots. Ir negodīgi noteikt sacensību uzvarētāju, neņemot vērā starptautiskos sporta veida noteikumus,» norādīja Mālmeisters, gan piebilstot, ka LOK nekādas turpmākas darbības šajā gadījumā neveiks.

Arī pats Haralds Silovs sacensībās nepamanīja, ka visi noslido vienu lieku apli.

«Pats arī to nepamanīju, pēc tam tikai sapratu. Tiku nostādīts muļķīgā situācijā. Ir sanācis tā, ka nevienai pusei nav taisnības. Papildus aplis ļoti daudz ietekmē, jo tas atstāj iespaidu uz izturību. Tāpēc nevar teikt, ka rezultāti pēc 16. un 17.apļa varētu būt vienādi,» aģentūrai LETA pirmdien sacīja Silovs.

«Saprotu, ka nebija viegli šajā situācijā pieņemt lēmumu. Pats briesmīgākais ir tas, ka tā notiek Eiropas čempionātā, kas ir augsta līmeņa sacensības. Par iznākumu masu startā viedokļi daļās, jo ir tādi, kas uzskata, ka uzvara pienākas man, kā arī tādi, kas uzvaru piešķir tam, kurš finišēja pirmais pēc 17.apļa,» stāstīja Silovs.

Sacensību gaitā ātrslidotāji paļaujas uz to, ko rāda tablo un saka informators.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu