Zemes magnētiskie poli mainīsies vietām. (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas zinātnieki Zemes magnētiskajā laukā virs ziemeļpola un dienvidpola ir atklājuši lielus caurumus, kuri arvien palielinās. Pēc viņu aprēķiniem tuvākajā laikā var notikt “magnētiskais kūlenis”, kad magnētiskie poli mainīsies vietām, tādējādi izmainot magnētisko lauku kustības virzienu pretējā.

Šādu iespēju pieļāvuši Dānijas kosmisko pētījumu centra zinātnieki, izanalizējot datus, kas iegūti no pavadoņa, kurš veic Zemes magnētisko lauku novērošanu. Ap Zemes cieto kodolu plūstošās milzīgās dzelzs masas tecēšanas virziena maiņa izraisa magnētisko polu maiņu, un tas notiek gandrīz ik pēc 500 000 gadiem. Taču šobrīd magnētiskie poli savās vietās jau atrodas vairāk nekā 750 000 gadus. Eiropas zinātnieki uzskata, ka pasaule atrodas šā svarīgā notikuma priekšvakarā. Aprēķini liecina, ka magnētisko lauku virziena maiņa neizraisīs globālas katastrofas, kaut arī maiņas brīdī lauku spēks būs pavājināts. Tas gan var veicināt saules radiācijas līmeņa palielināšanos, jo magnētiskie lauki pasargā Zemi no tās nāvējošās iedarbības. Taču “magnētiskā kūleņa” izraisītās tehnoloģiskās sekas varētu būt visai lielas. Nav arī zināms, kas notiks ar putniem, kuri magnētiskos laukus izmanto saviem transkontinentālajiem lidojumiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu